De Pelikanen wint laatste Damster derby

De laatste Damster voetbalderby tussen De Pelikanen en buurman Appingedam is op een simpele 4-1 overwinning uitgedraaid voor de roodwitten. De brigade van trainer Bob Mulder was niet bij machte om zich te wapenen tegen de veel agressiever voetballende voordeurdeler, die zichzelf een prima dienst bewees in de strijd tegen rechtstreekse degradatie. Voor Appingedam lijkt het doek wel te zijn gevallen.

Er werd voorafgaande aan het treffen druk gespeculeerd over de uitslag, maar dat er presentjes zouden worden uitgedeeld was geen onderwerp. Beide teams hadden niets aan een gelijkspel. Sterker nog, om volgend seizoen de nieuwe fusievereniging DVC de kans te geven zich in de derde klasse waar te maken, was het beter dat De Pelikanen de laatste stadsderby zou winnen. En dat gebeurde dan ook.

De Pelikanen kwam fel uit de startblokken en wist het leer binnen 120 seconden achter doelman Robbin Kuipers te deponeren. De goalie, die te ver voor zijn kooi stond, verkeek zich op een schot van Daan van Dortmont. De sluitpost zat er nog wel met zijn vingers aan, maar kon een vroeg doelpunt niet voorkomen: 1-0. De eerste keer dat Appingedam voor enig gevaar wist te zorgen was pas na een kwart wedstrijd toen Danny de Vries in het zijnet mikte. Niet veel later schoot Jeffrey de Vries namens de thuisclub over de deklat.

Het was opvallend hoeveel strijdlust Peli aan de dag wist te leggen en een vrij tam Appingedam tegenover zich vond. Overigens hadden de gastheren een prima tactiek uitgedokterd. Zorg dat Roy de Groot, de man met de creatieve ideeën, niet aan voetballen toe komt en je haalt de angel uit het spel van Appingedam. Aan die opdracht voldeed de thuisclub. Prettige bijkomstigheid was ook dat Reza Fambrene de wedstrijd van zijn leven speelde en zich een ware plaaggeest toonde voor de defensie van Appingedam. Het was dan ook niet zo vreemd dat hij de tweede treffer van De Pelikanen voor zijn rekening nam. Fambrene wurmde zich tussen drie verdedigers door en passeerde Kuipers met een bekeken schot: 2-0.

Even eerder moest collega Rody Bos een paar keer handelend optreden bij inzetten van Joachim Douma en Swendly Martina en mocht Appingedam niet klagen over het feit dat een treffer van Matthijs Loer geen genade vond omdat de bal over de achterlijn zou zijn geweest op het moment dat Fambrene een voorzet van zijn voet liet vertrekken. Een inschattingsfout van de vlaggenist, die er in elk geval wel voor zorgde dat het duel niet definitief in het slot werd gegooid.

Waar ze het vandaan moesten halen wist niemand, want niets wees er op dat Appingedam zich van de dreun zou kunnen herstellen. De ploeg speelde onmachtig en had teveel spelers binnen de gelederen die onder de maat bleven. Toch had het er alle schijn van dat het duel na de doelwisseling zou kenteren. Al vrij snel na de hervatting leek een aanval van Appingedam in schoonheid te zullen sterven. De doorgaans betrouwbare Rody Bos maakte echter een taxatiefout. Hij verloor het luchtduel met invaller Dodo de Jong en zag het leer over de doellijn hobbelen: 2-1.

Mochten de mannen van coach Bob Mulder illusies koesteren, dan waren die na een dik uur spelen definitief aan barrels geschoten. Dennis de Vries liet zien dat hij over een prima traptechniek beschikt. Hij mocht op de rand van het strafschopgebied een vrije trap nemen en knalde het speeltuig via onderkant lat snoeihard tegen het nylon: 3-1.

Echt aandringen deed Appingedam na die treffer niet meer en dat Reza Fambrene na een voorzet vanaf de rechterkant voor 4-1 wist te tekenen, was slechts voor de statistiek nog van belang. Hij kreeg twee minuten voor het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter Baar terecht een publiekswissel en een verdiend applaus. Zoals eigenlijk heel De Pelikanen een applausje had verdiend.

De zege zegt nog niets over de afloop van het seizoen, maar het licht brand nog bij de roodwitten. Zij moeten er nu voor zorgen dat er voor toekomstig coach Erwin Buurmeijer van het uit de samensmelting ontstane DVC (Damster Voetbal Combinatie) iets overblijft om zich aan vast te klampen. En dan het liefst als derdeklasser.

* De Pelikanen – Appingedam 4-1 (2-0). Daan van Dortmont 1-0; Reza Fambrene 2-0; Dodo de Jong 2-1; Dennis de Vries 3-1; Reza Fambrene 4-1.

No Replies to "De Pelikanen wint laatste Damster derby"