Havinga schiet met scherp voor De Fivel

De Fivel heeft revanche op zichzelf genomen en gastheer De Heracliden nog dieper in de zorgen gedrukt. In Uithuizermeeden kregen de blauwzwarten met 4-2 op de broek. Grote man bij De Fivel was Rindert Havinga. Hij maakte alle goals voor de ploeg uit Zeerijp. Voor de pauze schoot hij drie keer raak en produceerde dus een glaszuivere hattrick.

Voor De Fivel was het de laatste reguliere wedstrijd van het seizoen. Het ‘andere Oranje’ had nog wat goed te maken na twee slechte weken, waarbij men vorige week zelfs een 7-1 nederlaag kreeg te slikken van HS ’88.

Gastheer De Heracliden had hele andere zorgen. De Meisters zullen alles in het werk moeten stellen om lijfsbehoud te realiseren en dat zal de ploeg van trainer Kees Pranger nog moeite genoeg kosten. Plaats elf op de ranglijst is het minste wat er moet komen, dan gaat men de nacompetitie in. Alles wat minder is, leidt ogenblikkelijk tot rechtstreekse degradatie uit de vierde klasse.

Aan de start van de thuiswedstrijd tegen De Fivel viel niet af te lezen hoe groot de belangen waren. De thuisclub leek aardig te beginnen, maar veel meer dan een schot voorlangs van Sebe Jan Vogel kwam De Heracliden niet. De bezoekers wilden het seizoen hoe dan ook goed afsluiten, in de verwachting dat ze na de confrontatie in Uithuizermeeden wel klaar zouden zijn.

De Riepsters waren veel feller in de duels, iedere keer net een stap eerder bij de bal en probeerden hun opponenten in een vroeg stadium van de opbouw al te storen. Dat lukte vrij aardig en De Heracliden speelde dan ook erg onrustig, onzuiver en wat nog veel belangrijker was, zonder een greintje bezieling. Het had er alle schijn van dat men zelf niet meer in een ontsnapping wilde geloven.

Na een dik kwartier spelen lag de bal voor het eerst achter goalie Pieter Buikema. Een pass kwam op links bij Geert van der Veen terecht, die het leer richting penaltystip kopte, waar Rindert Havinga was opgedoken. Hij had er twee pogingen voor nodig, maar wist de bal uiteindelijk tegen het nylon te mikken: 0-1. Een fikse tegenslag voor de gastheren, die na een half uur ook nog eens Ilias Bahar verloren na een botsing met doelman Ruud Kuizenga. Na de achterstand voetbalde er maar een ploeg en dat was De Fivel. De gasten kwamen vaak tot vloeiende combinaties en losten benauwde momenten voetballend op.

Zonder zelf gevaarlijk te worden werd De Heracliden vijf minuten voor de pauze op een nog grotere achterstand gezet. De combinatie die aan de treffer voorafging, was alleen al een goal waard. Een prima eentweetje eindigde met een voorzet van de mee opgestoomde Emiel Bos, die Havinga bereid vond om de bal voor de tweede keer binnen te schieten: 0-2. Nadat Silke Korpershoek in het luchtledige had geschoten en Niels Ronde het doel eveneens niet had weten te vinden, kreeg het machteloos ogende De Heracliden een minuut later nog een optater te verwerken. En opnieuw was Rindert Havinga de gevierde man: 0-3. Zijn trilogie was voltooid, zijn eerste glaszuivere hattrick ooit een feit.

Tijdens de rust moest coach Kees Pranger van De Heracliden geen list verzinnen, maar een wonder bewerkstelligen. Zijn lamgeslagen elftal op de rails zetten en in ieder geval zorgen dat het tweede bedrijf nog enige aanknopingspunten zou bieden voor de rest van de wedstrijd en het slot van de competitie.

En het dient gezegd te worden, na de doelwisseling werd er tenminste wat verweer geboden en kwam de thuisclub wat vaker in de buurt van Kuizenga. Dit werd overigens wel in de hand gewerkt door De Fivel, dat veel ruimte weggaf en minder scherp uit de kleedkamer was gekomen.

Frank de Boer kwam tot een schot over doel en een pegel die voorlangs vloog. En net op het moment dat er een doelpunt aan zat te komen, sloeg De Fivel opnieuw toe. De totaal ontregelde defensie van De Heracliden kreeg na 65 minuten nummer vier om de oren en ook nu liet Havinga zich uitbundig feliciteren: 0-4. Mocht er nog enige twijfel over bestaan, dan was die nu wel weggenomen. De gastheren waren knockout geslagen en omdat De Fivel nadien verzuimde verder weg te lopen, leek het slot van de wedstrijd dood te bloeden.

Er konden echter nog twee lichtpunten worden genoteerd. Eerst was het Tim Ottema die doelman Ruud Kuizenga wist te verschalken (1-4) en enkele minuten voor het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Fokkens probeerde Jeroen Linstra het van afstand en wist de goalie eveneens te verrassen: 2-4.

Kees Pranger was na afloop uiteraard teleurgesteld. ‘Dit was niet de ploeg die ik eerder dit seizoen aan het werk heb gezien. Het leek wel alsof ze na die eerste goal de moed al hadden opgegeven. We scoren weliswaar nog twee keer en hebben in de tweede helft iets meer strijd getoond, maar het was absoluut niet voldoende.’

Simon Schuil was trots op zijn ploeg, die revanche op zichzelf had genomen. ‘We wilden het seizoen waardig afsluiten en dat hebben we gedaan. Het is jammer dat we het de weken daarvoor hebben laten liggen, anders was nacompetitie heel reëel geweest.’

Die kans bestaat nu nog steeds, al is De Fivel in grote mate afhankelijk van de resultaten die andere ploegen boeken. Zelf komen de Riepsters immers niet meer in actie. De Heracliden gaat zaterdag op bezoek bij Poolster en moet daar een resultaat boeken om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Daarbij is men overigens wel afhankelijk van het thuisduel dat SGV in Schildwolde tegen GEO speelt.

* De Heracliden – De Fivel 2-4 (0-3). Rindert Havinga 0-1; Rindert Havinga 0-2; Rindert Havinga 0-3; Rindert Havinga 0-4; Tim Ottema 1-4; Jeroen Linstra 2-4.

No Replies to "Havinga schiet met scherp voor De Fivel"