Artemisser Merwin Dollison ongenaakbaar

Merwin Dollison uit Winsum heeft zich de afgelopen tijd van zijn beste zijde laten zien. Tijdens het pinksterweekeinde won hij met overmacht de Abdijloop in Aduard en afgelopen donderdag duldde niemand in zijn buurt tijdens de tien kilometer van Harkstede. In Aduard werd tevens een nieuw parcoursrecord gevestigd.

Aan de loop in Aduard deden 160 deelnemers mee, te weten 122 op de 4 mijl en 38 op de 8.25 mijl. Het was prima loopweer. Het parcours bestond naar keuze uit een of twee ronden. De route voerde de deelnemers vanaf het sportpark in Aduard over het Aduard 800 pad, langs Spanjaarsdijk, de Friesestraatweg, door het dorp Aduard en vervolgens terug naar de finish op het sportpark. Artemis telde op de 4 mijl drie deelnemers.

Merwin Dollison, na een paar jaar verblijf op Curaçao weer terug in Winsum, heeft aan snelheid maar weinig ingeboet. Hij won de 6437 meter in een veld van 61 mannen met overmacht in een keurige tijd van 21.56 minuten. Hij haalde een gemiddelde snelheid van 17,61 kilometer per uur en verbeterde het bestaande parcoursrecord op deze afstand met maar liefst 3.54 minuten. ‘

De nummers twee en drie volgden respectievelijk op 46 seconden en 1.41 minuten. Ricardo Damminga uit Baflo werd verdienstelijk achtste in 25.25 minuten. Ab Slagter uit Uithuizermeeden kwam eveneens goed voor de dag. Zijn tijd van 26.26 minuten betekende een twaaalfde plaats. De Meister is Willem Hofman (Winsum) in het RunnerUp Klassement 2016-2017 tot op 0,6 procent genaderd. 30 juni is de deadline om hierin nog veranderingen aan te brengen.

Dollison kwam donderdagavond opnieuw sterk voor de dag. Op de 10 kilometer van Harkstede duldde hij niemand bij zich in de buurt en hij won de afstand dan ook met grote voorsprong. De run kende op de 21,1 , de 10,  de 5 en de 2,5 kilometer met totaal 400 deelnemers een prima bezetting.

Het mooie weer en speaker Harm Noor zorgden voor een prima sfeer. De route van de 10 kilometer, met start en finish op het plaatselijke sportpark, ging via Woudbloem, langs de Scharmer Ae naar Schaaphok om via het Rijpmafietspad weer terug te keren naar de finish. Aan de start van de 10 kilometer stonden drie Artemissers. Dollison liet er ook in Harkstede geen misverstanden over bestaan dat er met hem, inmiddels uitkomend in de leeftijdscategorie mannen 40, in het vervolg danig rekening moet worden gehouden.

Zijn winnende tijd van 34.54 minuten was rond de eeuwwisseling voor Artemis niet ongewoon. De oud-leden Albert van der Ziel, Jan Nienhuis en Klaas de Boer en huidig lid Bert Scholtens draaiden hun hand hier niet voor om. Het clubrecord bij de mannen 40 op de 10 kilometer staat al sinds 20 augustus 2004 op naam van Albert van der Ziel met een tijd van 32.48 minuten, gelopen in Onderdendam.

Een mooie uitdaging voor Dollison om dit te verbeteren. Volledigheidshalve dient te worden vermeld dat het clubrecord bij de mannen senioren op de 10 kilometer sinds 27 december 2008 met een tijd 31.49 minuten op naam van Dollison staat. De Winsumer was na een zeer constant gelopen race duidelijk te sterk voor het 82 deelnemers tellende veld.

Gerben Vermij uit Leens volgde op eerbiedige afstand met een tijd van 36.44 minuten als tweede. De derde plaats was voor Wouter Dijkstra uit Zuidwolde in 39.16 minuten. Willem Hofman uit Winsum werd keurig twaalfde in 43.46 minuten. Hij bleef ondanks het benauwde weer slechts twintig seconden van zijn beste tijd op deze afstand verwijderd.

En dan was namens Artemis Bert Hulsing uit Groningen nog van de partij. De Groninger bereidt zich alleen en in alle rust voor op zijn vierde deelname aan de In Flanders Fields Marathon in België, die  in september zal plaatsvinden, om vervolgens in oktober met meerdere Artemissers in de marathon van Budapest van start te gaan. Hulsing sloot zijn 10 kilometer af als eenenzestigste bij de mannen in een nette tijd van 56.37 minuten.

No Replies to "Artemisser Merwin Dollison ongenaakbaar"