Winsum weert zich prima in duel met FC

FC Groningen begon de aanloop naar het voetbalseizoen met een 0-16 overwinning op RWE Eemsmond, vrijdagavond volgde daar een 0-7 zege op bij eersteklasser Winsum. Stonden er in Warffum een dikke duizend toeschouwers langs de lijn, aan de Schouwerzijlsterweg was het met ruim 1700 voetbalfans behoorlijk drukker.

Het duel tegen een combinatieteam van verenigingen uit de gemeente Eemsmond had veel weg van een schiettent. Van de duizend toeschouwers zullen er ook weinigen geweest zijn die iets anders hadden verwacht. Opvallend was wel dat de betaalde voetballers grossierden in het missen van kansen en nog opvallender was het optreden van doelman Jacco Knol. Hij wist een aantal zeker lijkende goals te voorkomen en kon, ondanks het pak rammel, toch nog met een glimlach op het gezicht van het veld stappen.

Op het veld van de plaatselijke zondagclub werd Oussama Idrissi de topscorer met drie treffers. Tom van Weert, Django Warmerdam, Joël Donald, Juninho Bacuna en Jesper Drost scoorden ieder twee keer. Uit het rijtje met schutters mag blijken dat de FC veel nieuwe gezichten liet opdraven. In dat rijtje ontbraken overigens de nieuwelingen Mike te Wierik en Ritsu Doan. De Japanner liet in Warfffum alleen zijn brede glimlach maar zien. Dat gold overigens ook voor Todd Kane. De huurling van Chelsea kreeg geen speelminuten.

Die eer werd hem wel toebedeeld in het duel met Winsum. De openingstreffer werd gemaakt door Tim Waterink van Jong FC Groningen. Jesper Drost haalde verwoestend uit voor de tweede van de avond. Juninho Bacuna tekende voor de 0-3 na goed werk van Drost en Idrissi mikte het leer in de kruising en schoot daarmee het kwartet vol: 4-0. Voor de pauze werd er nog twee keer gescoord. Na een half uur spelen was Django Warmerdam succesvol en Tom van Weert was verantwoordelijk voor de 0-6, waarna de ruim 1700 toeschouwers en de voetballers zich even konden verfrissen, want benauwd was het wel aan de Schouwerzijlsterweg.

Na de doelwisseling stokte de doelpuntenmachine van de profs. Alleen Tim Waterink wist doelman Wouter Meijer nog te passeren: 0-7. De sluitpost, die na rust de plaats van Germen Bouwman had ingenomen, werd zo’n beetje tot de held van de dag uitgeroepen toen hij een strafschop van Bacuna onschadelijk maakte. Hij kreeg het publiek met die actie nadrukkelijk op zijn hand. Het blijft altijd iets bijzonders als je een profclub van scoren weet af te houden en al helemaal vanaf elf meter. Meijer zelf deed er nogal luchtig over. ‘Het is niet de eerste keer dat ik een penalty heb gestopt’, luidde de nuchtere reactie van de sluitpost.

Mike te Wierik, overgekomen van Heracles Almelo was niet ontevreden over zijn eerste speelminuten voor de FC, maar vond wel dat er ten opzichte van zijn oude club veel was veranderd. ‘Het is even wennen. Iedere coach heeft zijn eigen ideeën. We hadden ons vooraf als doel gesteld dat we zoveel mogelijk moesten scoren. Er valt nog wel wat te knutselen aan onze manier van spelen, maar er is dan ook nog tijd genoeg’, aldus de debutant.

Iemand die eveneens blij was met zijn eerste optreden was Todd Kane. ‘Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om te laten zien wat ik kan. Of ik daarin geslaagd ben? Ach, aan drie kwartier kun je nog niet veel aflezen. Ik ben niet ontevreden, maar zal er hard aan werken om mezelf naar een hoger niveau te werken.’

In tegenstelling tot het duel in Warffum was trainer Ernest Faber er in Winsum wel bij. ‘Het was een leerzame avond’. Hield hij zich enigszins op de vlakte. Zoals hij ook niet veel kwijt wilde over zijn trip naar Noorwegen, waar spits Lars Veldwijk werd bekeken. Veldwijk is verhuurd aan Aalesunds FK, maar staat nog onder contract bij het Belgische Kortrijk. De aanvaller heeft zelf aangegeven graag in de eredivisie te willen spelen.

Toen het laatste fluitsignaal eenmaal had geklonken in Winsum, bestormden de handtekeningenjagers het veld en lieten de profs zich gewillig door de fans vereeuwigen. Dat deed ook Ron Jans. De voormalige coach van de Trots van het Noorden en tegenwoordig technisch directeur blijkt nog altijd immens populair te zijn, getuige het aantal verzoeken om een handtekening en foto. Jans liet een en ander glimlachend over zich heen komen. ‘Het hoort er allemaal bij. Dit is toch hartstikke mooi?’, zei hij terwijl hij zijn zoveelste handtekening uitdeelde.

Er was overigens nog een opvallende verschijning aanwezig op het Winsumer sportpark en dat was Rogier Krohne. De ex-Schalke 04 U23 en FC Groningen-speler lijkt volgens de berichten vrijwel zeker volgend seizoen de Winsumer kleuren te zullen verdedigen (foto: Menne Tillema).

No Replies to "Winsum weert zich prima in duel met FC"