Poolster moeizaam langs De Heracliden

Poolster heeft zich op het regenachtige sportpark Oldencate in Spijk gerevancheerd voor de 2-1 nederlaag van een week eerder tegen Holwierde. In het duel met het bezoekende De Heracliden bleven de mannen van trainer Jaap Danhof met 4-1 aan de goede kant van de score. Zo simpel als de uitslag doet vermoeden, kwam de overwinning niet tot stand.

Dat het geen gemakkelijke wedstrijd zou worden, was op voorhand wel duidelijk. Pluvius had de hemelsluizen iets verder open gezet dan iedereen wilde. Daardoor werd het hoofdveld van de geelzwarten niet alleen spekglad, maar ook nog eens zwaar te bespelen. Het zou in ieder geval veel strijd vergen om de bovenhand te blijven houden

Het had er aanvankelijk alle schijn van dat Poolster, net als een week eerder, snel zaken wilde doen. De Heracliden was zich er kennelijk nog niet van bewust dat scheidsrechter Vonk uit Hardegarijp al voor de aftrap had gefloten. Mede dankzij de niet al te beste uittrappen van doelman Pieter Buikema, die de bal negen van de tien keer bij iemand met een geel shirt inleverde, wisten de gastheren wat druk op het Meister doel uit te oefenen. Tot grote kansen leidde dit vooralsnog niet.

Sterker nog, het waren de blauwzwarten die het dichtst bij de openingstreffer waren. Pogingen van Veenstra, Frank de Boer en Mark de Boer werden echter door Simon Dijkman onschadelijk gemaakt. De stand-in voor de geschorste Rody Bos kweet zich prima van zijn taak en was er in grote mate verantwoordelijk voor dat zijn team geen averij opliep.

Poolster was zoekende, kon zijn draai niet vinden, maar kreeg gaandeweg de eerste helft iets meer vat op de tegenstander. Daarbij werd vooral via de flanken geprobeerd om voor onheil bij de gasten te zorgen. Het waren Jesse Smit en Kevin Bijlsma, beurtelings op links en op rechts opduikend, die de voorzetten moesten afleveren. Het was echter Johan de Groot die de grootste mogelijkheden kreeg.

Hij had tot twee keer toe het scorebord in werking kunnen zetten, maar aarzelde te lang of strandde op een Meister been. Dat gold ook voor Jesse Smit, die door ploeggenoot Dennis van Dijk op avontuur werd gestuurd. Henk Wieringa wist bijtijds te voorkomen dat de Spiekster succesvol zou zijn.

En toch zouden de doelpunten aan Spijkster zijde er komen. Na een dik half uur mocht Kevin Bijlsma een corner nemen aan de rechterkant van het doel van Buikema. De indraaiende bal werd door de sluitpost bijna in eigen doel gebokst, maar het was het hoofd van aanvoerder Jeroen de Groot dat als laatste aan de bal zat. Hij knikte op nog geen tien centimeter van de doellijn het speeltuig tegen het kletsnatte nylon: 1-0.

De Heracliden kreeg geen tijd om zich te herstellen, want enkele minuten later was het weer raak. Nu stond Jesse Smit aan de basis van de treffer die Kevin Bijlsma, vanaf de rechterkant naar binnen snijdend, achter Buikema deponeerde: 2-0. En zo leek er ineens geen vuiltje aan de lucht voor de elf van Danhof.

De wereld kan echter snel op zijn kop komen te staan als je even niet oplet. Na de eerdere waarschuwingen van de Meisters was het vlak voor de thee wel raak. Frank de Boer kreeg de bal links van het strafschopgebied en passeerde doelman Dijkman met een bekeken schuiver in de lange hoek: 2-1. Met de treffer had De Heracliden er voor gezorgd dat Poolster niet achterover kon leunen en dus mochten de verregende supporters in het tweede bedrijf het een en ander van beide ploegen verwachten.

Amper opgedroogd van de eerste helft, werd iedereen weer naar buiten gedirigeerd en konden beide teams hun intenties laten zien. Poolster leek de zaken wat energieker aan te willen pakken en dwong De Heracliden achteruit. Verdedigen bleek ook nu niet het sterkste wapen van de gasten te zijn, maar verder dan een te simpel schot van Dennis van Dijk kwam de thuisclub vooralsnog niet.

Het was andermaal aan de oplettendheid van doelman Dijkman te danken dat Poolster niet nog een treffer om de oren kreeg. De onvrede over het onvermogen om de wedstrijd naar zich toe te trekken en het teveel bezig zijn met arbitrale beslissingen, leidde tot geel voor Jeroen de Groot. En weer kreeg De Heracliden een mogelijkheid om langszij te komen. Frank de Boer liep na een dieptepass uit de rug van Niels Smit, maar ook nu liet sluitpost Dijkman zich niet verschalken.

Nadat Kevin Bijlsma een schot gekraakt zag worden, gooide De Heracliden in feite zijn eigen glazen in toen Enno Braam in de fout ging. Bijlsma dacht zich met een handige beweging van de verdediger te ontdoen, maar Braam had daar zo zijn eigen ideeën over. Hij belette de behendige voetballer, na een pass van invaller Dennis Smit, de doorgang naar het doel en kreeg rood van de fluitist. Een zware straf, want Bijlsma bewoog zich zijwaarts van het doel en er stond minstens nog een Meister naast de zondaar.

Poolster kreeg onverwachts de ruimte die het niet uit eigen beweging wist te scheppen omdat De Heracliden ook met een man minder op een lijn bleef verdedigen. En dat is vragen om problemen als je mensen als Bijlsma binnen de gelederen hebt. En daar zouden de gasten op een harde manier achter komen.

In de jacht op de gelijkmaker stonden de Meisters te ver naar voren te verdedigen toen er balverlies werd geleden. Bijlsma kreeg alle tijd en ruimte om richting Buikema te vertrekken. Hij had zelf een hoek kunnen uitzoeken, maar besloot Van Dijk de credits te gunnen: 3-1. Met die treffer was het pleit wel beslecht. Het ontbrak De Heracliden aan de veerkracht om ook deze tegenslag te overkomen.

Bij het scheiden van de markt tilde Jesse Smit de score nog ietsje op nadat Van Dijk er op links tussenuit was geknepen en zo stond er aan het einde van de rit dus een ogenschijnlijk gemakkelijke 4-1 zege op het wedstrijdformulier.

Jaap Danhof had alle reden om tevreden te zijn over de uitslag, maar dat het moeizaam was gegaan, kon ook hij niet ontkennen. ‘We komen eigenlijk niet in ons spel en je ziet ook nu weer dat we levensgrote kansen laten liggen om de wedstrijd in een vroeg stadium naar ons toe te trekken. We mogen nu echter ook heel erg blij zijn met het optreden van Simon Dijkman. Hij heeft ons er op een paar cruciale momenten doorheen geholpen.’

Aan Meister zijde vond men dat de nederlaag onterecht was. ‘We hadden het betere van het spel en kregen met name voor de rust de beste kansen. Ondanks de nederlaag zijn er voldoende lichtpunten om hier op verder te borduren’, klonk het vanuit de blauwzwarte hoek.
Het nuchtere commentaar van aanvoerder Jeroen de Groot was nog het meest treffend. ‘We moesten dit duel winnen en dat hebben we gedaan. Hoe we dat hebben gedaan, daar heeft niemand het over een half jaar nog over.’

* Poolster – De Heracliden 4-1 (2-1). Jeroen de Groot 1-0; Kevin Bijlsma 2-0; Mark de Boer 2-1; Dennis van Dijk 3-1; Jesse Smit.

No Replies to "Poolster moeizaam langs De Heracliden"