Marco Consten wijst SV Bedum de weg

De zondagvoetballers van SV Bedum hebben op het eigen kunstgras met De Wilper Boys afgerekend. Anders dan de 3-0 uitslag doet vermoeden, kwam de zege zeker niet eenvoudig tot stand. De Bedumers speelden met name erg matig, waren opbouwend zwak en vonden een beter voetballend tegenstander op hun pad. De gasten kregen echter met een oude voetbalwet te maken. Als je zelf niet scoort, doet de tegenstander het wel. En dit duel in de vierde klasse vormde daar geen uitzondering op.

Beide ploegen hadden uit de voorgaande duels drie punten weten te vergaren, waarbij het opviel dat de defensie van De Wilper Boys zich nog maar één keer had laten verschalken. Het zou voor de mannen van trainer Abel Jan Darwinkel dus een hele kluif worden om de tegenstander tot overgave te dwingen.

Na een redelijk goed begin van de thuisclub waren het de gasten die het heft in handen namen en zowaar de beste kansen op hun naam mochten schrijven. Ndat Niels van der Veen tot twee keer toe had verzuimd zijn ploeg aan de leiding te brengen, mocht hij zijn doelman op de blote knieën bedanken dat hij een vrije trap van Jesse Fokkema ternauwernood via de deklat over het doel zag tillen.

Het was de gelegenheid voor de matig opererende thuisclub om tot succes te komen nadat een treffer van Wilper Boys wegens buitenspel was afgekeurd. SV Bedum speelde echter veel te onrustig, zocht vaak de verkeerde oplossingen, stond verdedigend allesbehalve goed en priegelde teveel met de bal op het middenveld. Meer dan eens leidde de onmacht om een voetballende oplossing te bedenken tot balverlies en mocht Wilper Boys aan fraaie dingen denken.

Vak voor de thee was het andermaal Van der Veen die voor de neus van goalie Lammert Lankman opdook. Hij raakte de bal echter verkeerd en zag ook die mogelijkheid in rook opgaan. Scheidsrechter Henk Poort besloot na precies drie kwartier een einde aan de eerste helft te breien en dus was de hoop van de supporters op de tweede helft gevestigd.

Die begon uit Bedumer oogpunt bekeken vrij goed. Kennelijk had oefenmeester Darwinkel het even in de kleedkamer laten donderen, want de thuisclub kwam met veel meer gedrevenheid terug voor het tweede bedrijf. Het voor de thee beter combinerende Wilper Boys probeerde met lange ballen voor onrust te zorgen en nadat Job Mol van dichtbij te hoog had gemikt, kregen de bezoekers een kans in de schoot geworpen toen twee Bedumers elkaar van de sokken liepen. Jarno Ottema dacht zijn kans schoon te zien, maar wist ook niet tot scoren te komen.

Het duel zakte wat weg, het spel was aan beide kanten niet goed meer en het had er alle schijn van dat doelpunten schaars goed zouden worden. De wedstrijd had een nieuwe impuls nodig. Die kwam er ook. Met nog twintig minuten te spelen werd Marco Consten binnen de lijnen gebracht. De man die de 4 Mijl van Groningen net binnen het halve uur had voltooid, stond nog geen twee minuten in het veld toen hij voor de eerste keer doel trof. De voorzet vanaf de rechterkant paste precies op zijn kruin en werd tegendraads tegen het nylon gemikt: 1-0.

De ban was gebroken. Wilper Boys moest nu nog nadrukkelijker naar voren en besloot, gewild of ongewild, de deur al in een vroeg stadium open te gooien. Het was John Thoma die, al had hij er dan ook twee pogingen voor nodig, doelman Rob van Echteld voor de tweede keer het nakijken gaf: 2-0. He twas niet de eerste keer dat de man met de felgekleurde voetbalschoenen kansrijk in het strafschopgebied opdook. Een eerdere poging van hem vloog echter rakelings langs de paal.

Met de tweede goal van de middag was de wedstrijd wel beslist, maar de honger van Consten nog niet gestild. Hij kreeg alle ruimte om in de slotfase nog een keer richting Van Echteld op te stomen en maakte ook nu geen fout: 3-0.

En zo leek SV Bedum toch nog vrij simpel aan de punten te zijn gekomen. Schijn bedriegt echter nog wel eens en dat was nu ook het geval. ‘We hadden meer moeite met onszelf dan met Wilper Boys. De kansen die zij kregen scheppen we zelf. De eerste helft hebben we gewoon slecht gespeeld, maar dat hebben we wel vaker en dan weten we het na rust om te draaien. En ja, het is natuurlijk mooi dat je Marco Consten kunt inbrengen en dat hij dan ook nog beslissend kan zijn’, aldus Darwinkel.

Zijn collega Theo Donker vond het inderdaad jammer dat er van de geboden kansen geen enkele werd benut. ‘Je weet dat je dan vroeg of laat de kous op de kop krijgt. Verliezen van SV Bedum is geen schande, maar dat we hier met 3-0 de bietenbrug op gaan is geflatteerd. We hadden op zijn minst een goal verdiend. Dan moet het volgend weekend maar gebeuren tegen mijn oude club SV Haulerwijk.’

* SV Bedum – Wilper Boys 3-0 (0-0). Marco Consten 1-0; John Thoma 2-0; Marco Consten 3-0.

No Replies to "Marco Consten wijst SV Bedum de weg"