Omlandia lijdt tweede thuisnederlaag

Omlandia heeft op eigen veld een 1-3 nederlaag geleden tegen het bezoekende FC Klazienaveen. Twee doelpunten op cruciale momenten en een gebrek aan voetballend vermogen leken de Ten Boeersters al in een vroeg stadium de das om te doen. Merkwaardig genoeg lieten de Drenten het er na de rust een beetje bij zitten, kregen ze uit een standaardsituatie de aansluitingstreffer om de oren, moesten ze zelfs vrezen voor puntverlies, maar trokken het duel uiteindelijk in blessuretijd definitief naar zich toe.

Het bezoek van Klazienaveen was tevens een weerzien met trainer Casper Goedkoop, die Omlandia na het seizoen 2012/2013 verliet nadat het kampioenschap in de tweede klasse was behaald. Goedkoop staat dit seizoen voor het eerst aan het roer bij de fusieclub, ontstaan uit Zwartemeer en voetbalvereniging Klazienaveen. Zowel Omlandia als de gasten hadden uit de voorgaande drie wedstrijden zes punten weten te sprokkelen, waarbij die van Omlandia in uitwedstrijden werden verzameld. Nu moest het een keer op het eigen gras gebeuren.

De gastheren begonnen zonder Dennis Loer. Hij was er wel, maar dook te laat op het sportpark op en werd door coach Strating op de bank gezet. ‘We hebben afspraken met elkaar gemaakt. Een daarvan is dat je op tijd aanwezig bent. Hij was dat dus niet en dan moet je de consequenties maar aanvaarden’, aldus de oefenmeester.

Omlandia kreeg al snel een optater te verwerken. Na een fout en een mislukte poging tot uitverdedigen die op een arm belandde, toonde scheidsrechter Van Gulik uit Groningen geen genade. Hij deponeerde bal op elf meter van doelman Devon Harmsma en vervolgens mikte Harrie Gerdes de bal tegen het nylon: 0-1.

De thuisclub had de schrik even in de benen zitten, verloor veel duels en had moeite om zich het sterk startende Klazienaveen van het lijf te houden. Een tweede Drentse treffer leek slechts een kwestie van tijd te zijn, maar Tom Lambers en Thyrann Lambers wisten Harmsma niet nog een op de knieën te dwingen.

Strating besloot na een minuut of twintig om de gestrafte Loer toch in te brengen en haalde Jurry de Boer naar de kant. Er ontstond nu wel wat meer dreiging aan de kant van Omlandia, maar schoten van Jeroen Haan en een poeier van Loer werden knap gepareerd door goalie Joep Verhaar.

En toch zou er voor de thee nog een keer gescoord worden. Klazienaveen was in de omschakeling razendsnel aan de overkant van het veld, waar de struikelende en snel opkrabbelende Jasper Woelders veel alerter was dan de defensie van Omlandia. Hij wist het leer bij Thyrann Lambers te krijgen die zo’n beetje op de strafschopstip stond en knap bij zijn tegenstander wegdraaide. Woelders was inmiddels weer het mannetje, ontving het speeltuig retour en schoot hard raak: 0-2.

Met nog enkele minuten te gaan een pijnlijke tegengoal voor Omlandia, dat speltechnisch te weinig indruk had weten te maken en meer met zichzelf dan met Klazienaveen leek te worstelen. Er zou na de doelwisseling meer moeten worden geboden, anders zou er opnieuw een thuisnederlaag volgen.

Toen er eenmaal voor het tweede bedrijf was gefloten, kregen de toeschouwers in ieder geval een ander Klazienaveen te zien. De gasten leunden vrijwillig achterover en waren hoofdzakelijk bezig met het opvangen van hun opponenten. Die probeerden meer druk te zetten, maar ook nu leken de Drenten niet echt onder de indruk van het Ten Boerster verzet.

Het duurde zelfs tot diep in de tweede helft alvorens er iets van druk zichtbaar werd, maar toen was het ook meteen raak. Gek genoeg kwam de aansluitingstreffer uit een dood spelmoment tot stand. Klazienaveen dacht een ingooi te mogen nemen omdat de bal over de zijlijn was gegaan. De assistent-scheidsrechter vlagde ook en dus besloot een van de Drenten de bal in zijn handen te pakken. Fluitist Van Gulik vond dat er sprake was van hands en kende Omlandia een vrije trap toe. Aanvoerder Jeroen Haan nam dat karwei op zich en deponeerde de bal bij de tweede paal. Daar klom Jan Oosterbeek het hoogst van allemaal en knikte de 1-2 binnen.

Klazienaveen dook een lastige fase in, waarbij het enkele keren aan de gelijkmaker ontsnapte na pogingen van Oosterbeek en een volley van Martin Oudman. Oosterbeek leek overigens nog te scoren, maar omdat Loer kennelijk wat al te enthousiast doorging op goalie Joep Verhaar, ging dat feestje niet door.

De tijd begon te dringen voor de thuisclub, die het wel probeerde maar achterin open huis hield. In de 93e minuut werd de genadeklap uitgedeeld. Omlandia had nog teveel manschappen voorin op het moment dat er balverlies werd geleden. Klazienaveen counterde messcherp en het was Dyon Kuhl die een voorzet van Mike Wilts tot doelpunt wist te promoveren: 1-3.

Met die treffer was het doek definitief gevallen voor Omlandia, dat nu twee keer op eigen veld een nederlaag heeft moeten slikken. Strating was na het laatste fluitsignaal van mening dat zijn team delen van de wedstrijd goed had gevoetbald, maar op beslissende momenten fouten had gemaakt en vergeten was om zelf te scoren.

Zijn collega Goedkoop vond de overwinning van Klazienaveen terecht. ‘We hadden de wedstrijd in een vroeg stadium al op slot kunnen en misschien wel moeten gooien. Nu kregen we het nog even moeilijk, maar hoe we het uiteindelijk weten te beslissen stemt me ook weer tot tevredenheid.’

* Omlandia – FC Klazienaveen 1-3 (0-2). Harrie Gerdes 0-1; Jasper Woelders 0-2; Jan Oosterbeek 1-2; Dyon Kuhl 1-3.

No Replies to "Omlandia lijdt tweede thuisnederlaag"