Siddeburen onderuit in modderbad

Siddeburen is op eigen veld onderuit gegaan in het duel met ZNC. De Zuidbroek Noordbroek Combinatie begon wat stroef aan de wedstrijd op het van regenwater doordrenkte veld, maar kwam uiteindelijk zegevierend (1-5) uit het modderbad tevoorschijn. Emiel Staal kroonde zichzelf tot man van de wedstrijd met drie doelpunten.

Siddeburen kon de punten goed gebruiken. Het had er nog maar drie op het conto staan. ZNC deed het tot aan de aftrap een stuk beter en lijkt zich nadrukkelijk in de strijd om de prijzen te willen mengen. De kwaliteiten daarvoor zijn voldoende aanwezig binnen het team van coach Hemmo de Wal. Voor de elf van oefenmeester Auke Birza zal het dit seizoen sprokkelen worden. Een schande is dat niet als je bedenkt dat de gemiddelde leeftijd van de Boertjes nog geen 22 jaar is.

Er was even twijfel of het duel wel door kon gaan, want Pluvius was behoorlijk royaal gewest met het uitdelen van millimeters regenwater. Op sommige plekken leek het veld meer op een verzadigde spons dan een grasmat. Het schijnt dat modderbaden een heilzame werking hebben. In dat geval was het strafschopgebied aan de kantinezijde een prima verblijfplaats.

Dat had keeper Ramon Moesker van Siddeburen al snel in de gaten. Hij moest na zestig seconden gestrekt toen een vlammend schot zijn richting op kwam. Zijn duik in de smurrie was afdoende, maar er moest daarna wel even een handdoek aan te pas komen om hem weer toonbaar te maken.

Het duurde tot de 12e minuut alvorens Siddeburen iets kon laten zien dat op een kans leek. De crossbal van Tonko Heidema werd door Bjorn Puister naast het doel van Tom van Dijk gemikt. De fase die daarna volgde, kon het beste vergeleken worden met een potje flipperkastvoetbal. Het kostte de acteurs de grootste moeite om een fatsoenlijke pass af te leveren of op de been te blijven.

In de 34e minuut was het dan eindelijk raak. Emiel Staal glipte op rechts langs alles en iedereen en schoot het leer in de korte hoek binnen: 0-1. Dat er een duidelijke overtreding aan vooraf ging, was scheidsrechter Bourakba uit Leeuwarden kennelijk ontgaan. Dat Staal juist in die hoek raak wist te schieten, mocht goalie Moesker zich aanrekenen.

Niet veel later leek Staal op weg naar zijn tweede goal, maar zag zijn schot gekraakt worden. De rebound van Harmen Hager verdween in de boomtoppen. Doelwachter Ramon Moesker ontsnapte nog twee keer aan een misser van jewelste omdat hij daar teveel wilde meevoetballen waar het niet gewenst en bovendien volledig onnodig was. De sluitpost kwam er telkens mee weg.

Dat Siddeburen in het tweede deel van de wedstrijd meer moest laten zien tegen het volwassener spelende ZNC was wel duidelijk. Er moest beduidend meer strijd geleverd worden om de technisch vaardige opponent het hoofd te kunnen bieden. Voor de plannen tot uitvoer gebracht konden worden, lag de bal echter opnieuw achter Moesker. Het leer werd eenvoudigweg naar voren gerost in de hoop dat de voorwaartsen er iets mee zouden kunnen. Staal kon er niks mee en probeerde teamgenoot George Kooman aan het werk te zetten. Diens schot leverde een corner op waar sluitpost Moesker onderdoor liep en die door René Schuppert met het hoofd tot doelpunt werd gepromoveerd: 0-2.

Vanaf dat moment leek men bij Siddeburen wakker te zijn. De mouwen werden opgestroopt en dat leidde in de 51e minuut tot de aansluiting. Ruben van der Ploeg sprintte met bal richting achterlijn en trok het leer terug op de aanstormende Bjorn Puister. Het schot was teveel van het goede voor doelman Van Dijk: 1-2. Met wat meer scherpte en fortuin had het even later zomaar weer gelijk kunnen staan. Een kopbal van Toby Poort kon ternauwernood tot corner worden verwerkt en schoten vanuit de tweede lijn misten de juiste richting.

En net op het moment dat men in Siddeburen dacht dat het toch nog wel goed zou komen, viel het kwartje aan de andere kant. Aan de rechterkant mocht Joop Uuldriks de bal richting doel pompen. Het speeltuig kwam bij de tweede paal terecht, waar Staal slim uit de rug van Rik Moesker kroop en zijn tweede van de middag liet noteren: 1-3. Nog geen tien minuten later was het pleit definitief beslecht toen Jason Weites in de fout ging door Uuldriks de doorgang naar het doel te beletten. De toegekende strafschop werd door Patrick Johannes tegen het nylon geschoten: 1-4.

Wat Siddeburen daarna ook probeerde, het wilde niet lukken de bal nog een keer achter Van Dijk te prikken. Maurice Jonkman, Lars Walma en Puister mikten langs de verkeerde kant van de paal en uiteindelijk was het slotakkoord voor ZNC. Staal glipte op simpele wijze langs Rik Moesker en bepaalde de eindstand op 1-5.

De uitslag doet vermoeden dat de hard werkende thuisclub in de tweede helft helemaal van de mat werd getikt, maar dat was zeker niet zo. De jonkies van Birza maakten echter op cruciale momenten de verkeerde keuzes tegen het dominante ZNC en durfden even niet in te grijpen als de situatie daar om vroeg.

Onterecht was de overwinning niet, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Siddeburen ook geen greintje geluk had. De gastheren hadden zich delen van de wedstrijd echter te simpel de kaas van het brood laten eten en misten vooral in de eerste helft de felheid en de scherpte in de duels.

‘We missen een echte leider in het veld en kunnen gemakkelijk concluderen dat ZNC terecht heeft gewonnen al is het dan ook wat geflatteerd. We hebben een erg jonge groep die nog veel moet leren. Ik heb er niks op tegen dat je jezelf af en toe wat frivoliteiten gunt, maar daar moet de wedstrijd dan wel naar zijn. Soms moet je ook gewoon zakelijk kunnen spelen. Dat doen we nog te weinig. Maar goed, we lappen de zaak deze week wel weer op en gaan vol goede moed op weg naar de volgende wedstrijd’, sprak Auke Birza na afloop.

* Siddeburen – ZNC 1-5 (0-1). Emiel Staal 0-1; René Schuppert 0-2; Bjorn Puister 1-2; Emiel Staal 1-3; Patrick Johannes 1-4; Emiel Staal 1-5.

No Replies to "Siddeburen onderuit in modderbad"