Slotlicht Groen Geel wint van NEC Delfzijl

Een vroege goal heeft NEC Delfzijl niet mogen baten in de thuiswedstrijd tegen slotlicht Groen Geel. De ploeg uit de havenplaats ging op het hoofdveld van Sportpark Centrum met 2-3 onderuit. Een lelijke tegenvaller voor de elf van trainer Kees Pranger, die zich de middag wel wat anders had voorgesteld. De thuisclub eindigde het duel met tien man nadat Hodzic van het veld was gestuurd. Ook leider Dick de Boer kreeg rood voorgeschoteld.

Het duel met Groen Geel had voor NEC Delfzijl een bevestiging moeten worden van de opgaande lijn die de Havenkanters de laatste weken hadden ingezet. Een 3-1 overwinning op Drenthina en een 2-1 zege bij het Zuidhorn van trainer Kees Bouma moesten de basis vormen voor een nieuwe driepunter. Vooral tijdens het duel met Zuidhorn had de ploeg van Pranger laten zien dat het de mouwen kan opstropen als dat gevraagd wordt. NEC leverde daar een teamprestatie en combineerde goed voetbal met strijd en passie.

Ingrediënten die op Sportpark Centrum goed van pas zouden komen. Strijd zou ook geboden moeten worden, want van lichtvoetig ballen op kunstgras zat er niet in. Het voetbalgevecht vond namelijk op het hoofdveld plaats.

De ploeg van trainer Robbie Wentink smachtte naar een succesje. Uit de laatste vijf wedstrijden werd slechts een enkel punt gepakt. ‘De Stadjers hebben een ploeg die graag wil voetballen en kunnen dat ook’, blikte Pranger vooruit op de wedstrijd.

Het vlaggenschip van de gasten kwam amper aan voetballen toe of ze hadden al een tegentreffer om de oren gekregen. Een rake kopbal van Kris Klasens na een corner van Edwin Hodzic betekende een flinke opsteker voor de Havenkanters, maar net zo zeer een pijnlijke tegenvaller voor Groen Geel: 1-0.

In die fase speelde NEC Delfzijl prima, maar verzuimde het zichzelf te belonen. De domper was dan ook groot toen doelman Robbin Kuipers na een dik kwartier de bal uit het net moest halen. Klasens ging in de achtervolging op een diepe bal van Groen Geel. Doelman Kuipers dacht het gevaar te bezweren, liet dat ook luidkeels merken, maar Klasens toucheerde het leer alsnog waarna Peter Kersing er als de kippen bij was om de gelijkmaker te laten aantekenen: 1-1.

De gastheren begonnen daarna steeds slordiger te spelen, stonden te ver van de tegenstander af en misten de agressie van de openingsfase. Groen Geel rook kansen en was af en toe razendsnel in de omschakeling en eigenlijk mocht de thuisclub blij zijn dat er voor de pauze niet nog meer averij werd opgelopen.

Pranger liet tijdens de thee merken niet blij te zijn met de gang van zaken. Er moest meer druk gezet worden en er mocht ook wel een tandje bijgeschakeld worden. En dat gebeurde dan ook. Groen Geel moest na de hervatting terug en kreeg na een klein uur spelen de 2-1 om de oren. Na een steekbal van Nino Tualena lepelde Elsin Yilmaz het leer over de goalie van de Stadjers. Het was de 150e voltreffer sinds het ontstaan van de fusieclub nu drie jaar geleden.

NEC Delfzijl probeerde het duel daarna te beslissen, maar miste de overtuiging om de bezoekers definitief op de knieën te dwingen. De geestdrift verdween zienderogen en andermaal geloofde men bij Groen Geel dat er een surprise mogelijk was. En die kwam er dan ook. De wedstrijd kantelde en er kwamen mogelijkheden voor de bezoekers. Jelle Teitsma was uiteindelijk de man die de ploegen op gelijke hoogte wist te brengen. Een ingebrachte bal werd weggebokst door Kuipers, kwam net zo snel terug maar belandde vervolgens op de lat. Het speeltuig viel vervolgens voor de voeten van Teitsma, die op een ander veld net met 0-3 van de reserves van NEC Delfzijl had gewonnen. De invaller haalde de trekker over en bracht de tussenstand op 2-2.

De gifbeker was nog niet leeg, want een andere invaller duwde de gastheren nog wat dieper in de Delfzijlster klei. Teitsma zag bij een aanval zijn eveneens ingevallen teammaatje Michiel Veldhuis in kansrijke positie staan en besloot hem de eer te gunnen. Veldhuis drukte af en schoot Groen Geel naar 2-3.

Een verhaal dat het goed in een jongensboek zou doen, maar nu realiteit was geworden. De sensatie was compleet. De gasten waren op weg naar de eerste zege van het seizoen en hadden hem feitelijk in de knip toen Edwin Hodzic na zijn tweede geel van het veld moest. Leider Dick de Boer was het niet eens met die beslissing, kwam gefrustreerd het speelveld op en liet in woord en gebaar merken wat hij van de veldverwijzing vond. Die actie kwam de oud-voetballer eveneens op rood te staan.

‘Wat ben ik hier ongelofelijk ziek van. Als je nou verliest van een ploeg die beter is, kun je er nog mee leven. Dit hebben we echter volledig over onszelf afgeroepen. We hebben Groen Geel de eerste zege van het seizoen in de schoot geworpen en dat was absoluut niet nodig geweest’, sprak een teleurgestelde Kees Pranger na afloop.

‘We kunnen het eindelijk weer eens over voetballen hebben in plaats van de amateurpsycholoog uit te hangen. Dit geeft een heerlijk gevoel en is te danken aan een combinatie van hard werken en er in blijven geloven’, glunderde Robbie Wentink.

Over zijn beide invallers zei de voormalig trainer van Omlandia: ‘Zoiets geloof je toch niet. Beide spelers hadden al de nodige minuten bij de reserves gemaakt, maar omdat het daar 0-3 stond besloten we ze aan onze selectie toe te voegen. Dat kwam goed uit, want twee van mijn basisspelers moesten in de aanloop naar de wedstrijd al afhaken. Dat ze dan ook nog allebei scoren? Tja, dat maakt de invalbeurt natuurlijk heel speciaal.’

* NEC Delfzijl – Groen Geel 2-3 (1-1).
Kris Klasens 1-0; Peter Kersing 1-1; Elsin Yilmaz 2-1; Jelle Teitsma 2-2; Michiel Veldhuis 2-3.

No Replies to "Slotlicht Groen Geel wint van NEC Delfzijl"