Gronings kampioenschap huurkarts in de maak

De stormachtige loopbaan van F1-coureur Max Verstappen heeft zijn invloed gehad op de autosport. De man die groot is geworden in de kartwereld, heeft er voor gezorgd dat juist deze tak van sport populairder is dan ooit. En dat heeft weer geleid tot een Gronings kampioenschap outdoor met huurkarts, waarbij de organisatie zich niet alleen op de gevestigde orde richt, maar ook op de beginnende rijders.

Het Gronings Kampioenschap Huurkarts (GKH) bestaat uit twee wedstrijden. Deze worden op zondagen gereden. De races zijn zowel team als individueel en vinden plaats op Kart Circuit Pottendijk in Nieuw-Weerdinge. ‘We hadden graag gebruik gemaakt van de kartbaan in Ulrum, maar die blijkt te klein te zijn om het aantal coureurs te herbergen dat wij aan de start verwachten. En Kardinge in Groningen valt af omdat dit veel te duur is’, zegt Jeffrie Groenendal uit Appingedam. Hij is een van de initiatiefnemers van het GKH en zelf ook behoorlijk besmet met het kart-virus. De 28-jarige kart al twaalf jaar met huurkarts op verschillende banen in Nederland zoals Kardinge, Ulrum, nieuw-Weerdinge en Heerenveen.

De wedstrijden op Pottendijk vormen ook nog eens een aantal afzonderlijke klassementen voor zowel dames als 40-plussers. De kartsport staat bekend om het aan elkaar gewaagde deelnemersveld en dat zorgt weer voor spannende, maar bovenal sportieve gevechten om de beste plaatsen.

De basis voor het GKH ligt in Ten Boer. De organisatie werkt met een aantal bedrijven samen om er volgend jaar een aantrekkelijke titelstrijd van te maken. Van de 78 coureurs, verdeeld over twee evenementen van afgelopen seizoen, komen er 62 uit de regio Eemsmond. Groenendal: ‘De doelstelling voor volgend seizoen is om over beide evenementen negentig coureurs aan de start te laten verschijnen en enkele nieuwe sponsoren aan te trekken. De organisatie zit nog in een opbouwende fase maar het fundament is vrij groot.’ De kartliefhebber zet alles op alles om er iets moois van te maken.

Op bovenstaande foto de start van de onlangs in Nieuw-Weerdinge verreden A-finale waarbij Warffumer Robin Buikema en Ten Boerster Nick Louwes door het midden gepasseerd worden door grasbaanbakkeniste Sandra Mollema uit Stedum. Het was een sleutelmoment in de wedstrijd, want Mollema leidde van start tot finish. De Stedumse schreef ook het damesklassement op haar naam en werd op het podium geflankeerd door Sabrina Bloema en Madelon Bouwman (foto’s: Niels Kroon).

No Replies to "Gronings kampioenschap huurkarts in de maak"