SV Bedum vloert buurman Omlandia

Toen er na welgeteld 32 seconden een opstootje ontstond waarbij er over en weer geduwd en getrokken werd, maakte iedereen zich op het waterkoude Ten Boerster sportpark op voor een heet middagje voetbal. Het duel tussen thuisclub Omlandia en het bezoekende SV Bedum werd echter niet het spektakel waar iedereen op had gerekend. Sterker nog, de gasten wisten het duel redelijk eenvoudig met 3-1 te winnen.

Omlandia had zichzelf een prima generale repetitie bezorgt voor de ontmoeting met de Bedumers. De 2-3 overwinning op Groen Geel betekende een enorme opsteker. SV Bedum daarentegen kwam met de hakken over de sloot (1-2) weg bij hekkensluiter Nieuwleusen. Het team van trainer Remy van der Wal wil maar wat graag terug naar de eerste klasse en dus was het zaak om in het spoor van Pelikaan S. te blijven. De Oostwolders gingen afgelopen weekeinde met 2-0 onderuit bij De Weide en zouden het ook tegen Groen Geel niet gemakkelijk krijgen.

Dat duels tussen Omlandia en SV Bedum iets meer hebben dan de doorsnee-derby, werd na amper een minuut spelen op het loodzware veld al wel duidelijk. Frank Roorda maakte een overtreding op Jan Oosterbeek en binnen de kortste keren zat driekwart van de spelers elkaar in het haar. De toon was gezet en scheidsrechter Pleiter besloot de beide aanvoerders bij zich te roepen om duidelijk te maken dat de heren zichzelf een beetje in bedwang moesten zien te houden.

Het vuurtje was opgestookt, maar kwam zelden tot ontbranding. Het eerste vlammetje laaide op toen SV Bedum een corner mocht nemen. Nick Boelhouwer besloot het klusje op zich te nemen en joeg de bal strak voor het doel. Niemand leek zich geroepen te voelen om er ook maar een teen tegenaan te zetten en doelman Devon Harmsma bleef als versteend staan. Het speeltuig rolde vervolgens achter hem bij de tweede paal binnen: 0-1.

Omlandia wist aanvallend geen vuist te maken. De opbouw duurde te lang en aanvallend waren de gastheren onmachtig. De enige keer dat doelman Jos Broekmans gepasseerd werd, was na 22 minuten. Het stiftje van Jeroen Haan was echter net niet geplaatst genoeg om de jeugdige sluitpost te verrassen.

SV Bedum was sterker, speelde met meer beleving en leek zich bewuster van het feit te zijn wat er op het spel stond. Na een dik half uur spelen was het andermaal raak en weer was het goalie Devon Harmsma die het nakijken had. Een vrije trap van Jake Smit aan de rechterkant van het veld werd in het Ten Boerster strafschopgebied gepompt. Krol kreeg geen vat op de bal en vervolgens was Frank Roorda er als de kippen bij om de bal tegen het nylon te jagen: 0-2.

Een op dat moment meer dan verdiende voorsprong voor de paarshemden die de meeste duels wisten te winnen en net een stukje slimmer speelden dan hun tegenstrevers. Omlandia kreeg amper mogelijkheden. Alle pogingen om in de buurt van Broekmans te komen, strandden al op het middenveld.

Dat Omlandia iets meer moest bieden om het hun buren lastig te maken was voor iedereen wel duidelijk. De rem moest er af en het gas er vol op. Dat gebeurde echter niet. Behoudens een schot van Jeroen Haan, overigens goed gepareerd door Broekmans, gaven de gastheren niet thuis. Het bleef bij wat schuchtere pogingen die amper voor opwinding bij de supporters konden zorgen.

Toen SV Bedum er ook nog 0-3 van wist te maken, leek het duel definitief beslist. Een corner werd niet goed weggewerkt en opnieuw richting de penaltystip gedirigeerd. Invaller Matthijs Loer nam de bal na een halve pirouette op de slof en schoot het leer fraai binnen: 0-3.
Op het steeds drassiger wordende speelveld ging SV Bedum een mooie middag beleven, want de tussenstand bij Pelikaan S. versus Groen Geel was niet ongunstig en dus zou men de koppositie in de 2e Klasse J voor zich opeisen.

Het zal niet de verklaring zijn geweest voor de onrust die zich het laatste kwart van de wedstrijd meester van de Bedumers leek te maken. Goalie Broekmans gleed weg toen hij wilde uitverdedigen, maar wist zich op tijd te herstellen. Diep in de tweede helft moest hij buigen nadat een vrije trap van Jeroen Haan in het strafschopgebied was blijven hangen. Jan Oosterbeek fungeerde als afstoffer: 1-3. Omlandia leek nog serieus zaken te willen doen en was niet veel later dicht bij een nieuwe treffer. De kopbal van Oosterbeek werd echter knap uit de bedreigde hoek getikt door de Bedumer sluitpost.

Het wonder waar de thuisclub misschien wel op hoopte, kwam er niet en zou ook teveel van het goede zijn geweest. De witblauwen hadden hun tanden zelden laten zien en begonnen veel te laat te voetballen. De overwinning van het sterkere SV Bedum was dan ook zonder meer verdiend.
Nadat het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Pleiter had geklonken, vlogen de Bedumers elkaar dolgelukkig in de armen. ‘Hier krijg je zo’n enorme kick van. We hebben het geweldig gedaan en Omlandia geen kans gegeven in de wedstrijd te groeien. We hielden de ruimtes klein en waren feller in de duels. Ik had verwacht dat we het moelijker zouden krijgen’, aldus trainer Remy van der Wal.

Zijn collega Freddy Strating vond dat SV Bedum op een gelukkige manier aan twee goals was gekomen. ‘Op een normaal bespeelbaar veld waren de eerste twee doelpunten nooit gevallen. Zij scoren drie keer uit standaardsituaties en wij missen onze kansen. Die treffer van ons viel veel te laat. Dit is een teleurstellend resultaat, maar ik wil niks aan de zege van SV Bedum afdoen. We hebben te weinig geboden vandaag.’

* Omlandia – SV Bedum 1-3 (0-2). Nick Boelhouwer 0-1; Frank Roorda 0-2; Matthijs Loer 0-3; Jan Oosterbeek 1-3.

No Replies to "SV Bedum vloert buurman Omlandia"