Nominaties 5e Noord-Groninger Sportgala bekend

Het is zover. We hebben alle voordrachten geteld en uiteindelijk is onderstaande lijst van genomineerden daar uit gerold. Vanaf nu kunt u een stem uitbrengen op uw favoriete Sportman, Sportvrouw, Sportploeg of Sporttalent van het jaar 2017. De uiteindelijke verkiezing vindt plaats tijdens het Noord-Groninger Sportgala op vrijdag 9 februari in Theater De Molenberg in Delfzijl. De zaal is om 19.30 uur open, het programma begint om 20.30 uur.

Klik hier...!!!

Klik op de afbeelding om naar het stemformulier te gaan…!!!

Zoals u ziet hebben we bij de categorie Sporttalent voor meer kandidaten gekozen. Dat is niet zonder reden gedaan. Bij de overige categorieën zijn de verschillen dusdanig dat het niet zo moeilijk was om een top drie samen te stellen. Dat gold niet voor de talenten. De aantallen voordrachten lagen dicht bij elkaar. Het bestuur van de Stichting EemsmondSport was dan ook van mening dat het niet aan hen was om een keuze te maken. Dat wordt op deze manier aan publiek en vakjury overgelaten. Overigens geldt ook voor de andere categorieën dat de stem van de vakjury, bestaande uit journalisten die als geen ander weten wat Noord-Groningen aan sporters herbergt, zwaar gaat meewegen.

De stemming via deze website en andere social media sluit op woensdag 7 februari om 13.00 uur. Daarna worden alle stemmen geteld, maar bestaat de mogelijkheid om voorafgaande aan het Noord-Groninger Sportgala een stem uit te brengen. U krijgt daarvoor bij binnenkomst een formulier uitgereikt waarop aangegeven kan worden wie volgens u zou moeten winnen. Bekijk de verrichtingen van uw kandidaten en bepaal dan middels de bijgevoegde stemknop links uw keuzes.

‘Uiteraard hopen we dat u massaal naar het sportgala komt om uw favorieten te steunen en tegelijkertijd te genieten van het optreden van Ancora. We zien u graag verschijnen op ons eerste lustrum, maar kom op tijd. Vol is namelijk echt vol’, aldus het bestuur.

 

Sporttalent

Thomas Kwint (Loppersum)
Zijn hobby’s zijn gamen en hardlopen, voornamelijk op de 400 en 800 meter, en op de lange termijn wil hij meedoen aan internationale toernooien. Het lid van Groningen Atletiek en student Havo 5 uit Loppersum weet wat hij wil. Afgelopen zomer werd hij twee keer zevende tijdens het NK voor junioren in Vught. De 17-jarige atleet liet daar zien dat hij in meerdere opzichten is gegroeid en bij de nationale top is aangehaakt.

Kevin Bijlsma (Spijk)
Hij wordt door vriend en vijand geprezen om zijn snelheid, technisch inzicht en tomeloze inzet. Hij is een aanjager, heeft een loepzuivere voorzet in huis en weet menig verdediger hoofdbrekens te bezorgen. Er is voetballer Kevin Bijlsma van vv Poolster al vaker gevraagd waarom hij het niet hogerop probeert. De immer bescheiden Spijkster, die met enige regelmaat het nylon laat bollen, speelt echter nog altijd in het geel met zwart en daar zijn ze bij de Spijkster vierdeklasser maar wat blij mee.

Thom Winkel (Leermens)
Op 16-jarige leeftijd begon Thom Winkel aan een carrière als KNVB-scheidsrechter met het fluiten van jeugdduels. Nadat hij eerst drie jaar actief was als scheidsrechter bij jeugdduels is de arbiter inmiddels uitgegroeid tot een van de talenten in het ontwikkeltraject van de KNVB en fluit hij zijn wedstrijden in de hoofdklasse, tweede en derde divisie en is hij regelmatig vierde official in de eerste divisie. Hij vindt plezier in het fluiten het allerbelangrijkste. Waar dat allemaal tot moet leiden weet de jonge arbiter niet. Maar wie droomt er nu niet van om in zijn sport of hobby het hoogste te bereiken. Thom Winkel is een van hen.

Kevin Lantinga (Uithuizen)
Het is een kruising tussen een quad en een kart en men noemt ze V-buggy’s. Het is de jongste klasse binnen de autocross en wordt ook wel de leerschool voor jong talent genoemd. De stevige, van een kooi voorziene, autootjes raken al behoorlijk ingeburgerd in de motorische sport. De 10-jarige Kevin Lantinga uit Uithuizen rijdt in zo’n klein snelheidsmonster en wist het afgelopen jaar de Nederlandse titel te bemachtigen. Of er in de jonge Noord-Groninger een nieuwe Max Verstappen schuilt? De tijd zal het leren. De cup en de titel die hij wist te bemachtigen, nemen ze hem in ieder geval niet meer af.

Suzanne Libbers (Adorp)
Suzanne Libbers uit Adorp liep vier jaar geleden voor de lol mee tijdens de Stadsloop van Appingedam. Op de vijf kilometer finishte ze als snelste vrouw in een tijd van 20.30 minuten. Ze werd bij Groningen Atletiek aangemeld en sindsdien is het snel gegaan, met als hoogtepunten een Nederlandse titel, deelname aan de Jeugd Olympische Spelen (EYOF) in Hongarije, waar ze met de estafetteploeg een zilveren medaille wist te behalen, en de uitnodiging voor een aantal trainingen met de nationale selectie explosief op Papendal in Arnhem.

 

Sportman

Merwin Dollison (Winsum)
Hardloper Merwin Dollison, tot de jaarwisseling lid van Artemis uit Winsum en tot voor kort woonachtig in het kanodorp, grossierde het afgelopen jaar in hoofdprijzen. Hij presteerde het zelfs om acht keer op rij als eerste over de finish te komen. De langeafstandsloper was onder andere succesvol tijdens de Bafloop in Baflo, de 10 kilometer van Harkstede, de Abdijloop van Aduard, de Oethoesterloop in Uithuizen, Hippolytusrun Middelstum, TT Run Assen, Stadsloop Appingedam, Wiekloop De Wijk en de Nienoord Cross in Leek. Dit alles in de categorieën mannen overall en mannen 40. Vlak voor de jaarwisseling glipte hem de winst door de vingers tijdens een cross over 8 kilometer in Oldebroek. Hij kwam vijf seconden na de winnaar over de finish en bleef de nummer drie precies een tel voor. Dollison heeft inmiddels meer dan vijfhonderd wedstrijden gelopen.

Maurice Smit (Delfzijl)
Maurice Smit bleef het afgelopen jaar maar winnen. De hardloper uit Delfzijl was de beste tijdens de Sinterklaasloop van Scheemda, schreef de Zuidlaardermarktloop, de Eemsmondloop, de Lopster Torenloop, de Stemer Omloop, de Hippolytusrun en ‘de 7 van 7huizen’ op zijn naam en wist ook het overall-klassement van het Ommelander Loopcircuit te winnen. Smit stelde de eindzege in deze hardloopcompetitie van vijf wedstrijden van 10 kilometer veilig door zijn winst in de laatste wedstrijd, de Ekensteinloop in Appingedam.

Jan Huib Veninga (Delfzijl)
Jan Huib Veninga is lid van roeivereniging Neptunus uit Delfzijl. Een van zijn laatste prestaties van dit jaar was de zevende plek tijdens de Hel van het Noorden, een roeiwedstrijd op het Eemskanaal tussen Groningen en Woltersum. Daarvoor haalde hij het podium tijdens de Tromp Boatraces op het Hilversums Kanaal, pakte hij zilver tijdens het NK op de Bosbaan in Amsterdam, waren er hoge klasseringen tijdens de strijd om de nationale titels op de kleine nummers en liet hij tijdens de lange afstandskampioenschappen skiff zien wie momenteel de snelste van Nederland is in zijn leeftijdscategorie (15/16). Fraai was ook de derde plaats die hij wist te behalen tijdens twintigste editie van de World ErgoHead in Amsterdam, een indoor-roeiwedstrijd op ergometers. Daarnaast waren er nog overwinningen tijdens de internationale Vechtrace in de skiff en was hij in Amsterdam de snelste in de skiffhead over vier kilometer.

 

Sportvrouw

Sandra Mollema (Stedum)
Ze was de afgelopen editie ook al een van de genomineerden, maar greep toen naast de hoofdprijs. Omdat Sandra Mollema het afgelopen jaar samen met zijspancoureur William Matthijssen uit Alteveer de Nederlandse titel wist te prolongeren, staat de Noord-Groningse opnieuw in het rijtje met kandidaten. Niet onbelangrijk is ook dat Mollema samen met haar zijspan-partner de Europese titel eveneens weer voor zich wist op te eisen.

Sarel de Jong (Meedhuizen)
Ze is nog maar enkele jaren kickbokster, maar Sarel de Jong uit Meedhuizen kwalificeerde zich het afgelopen jaar wel voor de World Games 2017, de Olympische Spelen voor sporten die niet op de Olympische kalender staan. Ze heeft in een kort tijdsbestek diverse wedstrijden op haar naam geschreven, waaronder het Nordreihn Westfalen Meisterstaft K1-toernooi. In Boedapest pakte ze de tweede plek tijdens een World Cup-toernooi in Boedapest. Van de zeventien partijen die ze heeft gevochten, werden er veertien winnend afgesloten. Haar ultieme droom? Ze wil wereldgoud halen en zet daar alles voor aan de kant.

Gonny Houtman (Winsum)
Het is niet de eerste keer dat ze genomineerd is, maar onterecht is dat niet. Gouden Gonny Houtman uit Winsum, lid van het plaatselijke Artemis, grossiert in nationale titels in haar eigen leeftijdscategorie. Het zijn er inmiddels elf. De atlete haalde vijf nationale titels op de 10 kilometer, drie op de halve marathon en drie op de marathon. Ze werd vier keer tweede op de halve marathon en finishte één keer als derde op de 10 kilometer. Tijdens de Stevensloop in Nijmegen liet ze zich vorig jaar tot Nederlands kampioen op de halve marathon kronen bij de vrouwen 65 en in Schoorl werd in het begin van 2017 nationaal kampioenen op de 10 kilometer. Daarnaast zegevierde ze voor de achtste keer tijdens de halve marathon Lauwersoog-Ulrum, voor de zesde keer in de 4 Mijl van Groningen en voor de derde keer in de Zeemijlenloop van Delfzijl, Dat was tevens de 158e overwinning in haar hardloopcarrière. Van de totaal 21 gelopen (inter)nationale marathons heeft ze er 10 gewonnen.

 

Sportploeg

Heren GAV Unitas (Usquert)
Trainen doen ze in de sportzaal van het dorpshuis in Usquert, de wedstrijden spelen ze in sportcentrum De Mencke in Uithuizen. En met succes, want de Nevobo-heren van GAV Unitas zijn afgelopen seizoen kampioen geworden. Het werd daarmee een jaar om niet snel te vergeten. De Usquerders presteerden het namelijk om voor het vierde seizoen op rij kampioen te worden. Nu was men te sterk voor de overige teams in de tweede klasse en dus wacht er voor de volleyballers een nieuwe uitdaging in de eerste klasse. De tegenstanders zijn gewaarschuwd.

VV Holwierde
Onder de bezielende leiding van oefenmeester Eddy Tuik is het vlaggenschip van voetbalvereniging Holwierde bijna letterlijk en figuurlijk als een fenix uit de as herrezen. De vroegere eersteklasser zonk diep, maar heeft de weg omhoog teruggevonden. Het afgelopen seizoen werd na een zinderende slotfase promotie van de vijfde naar de vierde klasse bewerkstelligd en daar doen de Holwierders het verrassend goed. Hoewel vlak voor de winterstop de eerste nederlaag werd geincasseerd, staan de bewoners van Sportpark Katmis fier bovenaan.

JO11-1-team NEC Delfzijl
Het talentvolle JO11-1 team van NEC Delfzijl wist het afgelopen jaar de KNVB- beker te winnen. Het team werd daarnaast ongeslagen kampioen in de 1e klasse met een totaal van 199 goals en won verder oefenwedstrijden van Emmen, Heerenveen en Cambuur. Het bijzondere van dit team was dat er geen zwakke schakels in zaten en dat de trainers dit nog wisten te verfijnen. Inmiddels hebben vier spelers van deze lichting een contract bij een profclub. Drie spelers tekenden bij FC Groningen en een bij de FC Emmen.

No Replies to "Nominaties 5e Noord-Groninger Sportgala bekend"