Bedumer Winterloop heeft 100.000 euro binnen

De achtste editie van de Bedumer Winterloop is weer een grandioos succes geworden. Halverwege het sportieve spektakel stond de teller al op meer dan 40.000 euro. Aan het einde van de zaterdagavond kon er een eerste tussenstand worden gemeld. Er was al 100.000 euro geteld. Geld dat geschonken wordt aan het UMCG Kanker Researchfonds. ‘Omdat het hard nodig is’, aldus organisator Klaes Hoekstra. En omdat, zoals vrijwilliger Hans Robben het omschreef, er bijna geen familie te bedenken is die, direct of indirect, niet met deze vreselijke ziekte in aanraking is gekomen.

Een echt Glazen Huis op het Versplein, wereldse hapjes, een spinning marathon, kickboksen, een zwemmarathon, pubquiz en een etmaal volleyballen, er was niets aan het toeval overgelaten om zoveel mogelijk euro’s bijeen te krijgen. De hoofdmoot was uiteraard weer de Winterloop.

Even was er op zaterdagmorgen de vrees dat de Winterloop een echt winters karakter zou krijgen. De gezichten stonden wat vragend toen de eerste sneeuwvlokken naar beneden kwamen. Gelukkig voor de organisatie werd het in de aanloop naar het spektakel op en rond het Versplein droog en verscheen er bij iedereen weer een hoopvolle blik op het gelaat.

Ondanks het feit dat de Bedumer Winterloop al voor de achtste keer werd weggeschoten, heeft de actie nog niets van zijn glans verloren. De organisatie weet steeds weer mensen te enthousiasmeren om iets voor de loop te betekenen. ‘Natuurlijk gaat het er om dat er zo veel mogelijk geld wordt opgehaald, maar het is ook het gebaar. Het is hartverwarmend om te zien hoe jong en oud bezig zijn met de invulling van hun bijdrage’, sprak Hoekstra halverwege de middag.

Er was veel belangstelling voor de loop, maar in niet mindere mate voor de stilettorun. Een rondje rennen over het Versplein op hoge hakken. Voor een vrouw al geen gemakkelijke opgave. Als mannen zich er ook nog eens aan wagen, hebben ze de lachers al snel op hun hand.
Een van de deelnemers was burgemeester Erica van Lente van de gemeente Bedum. Ze volbracht het rondje, maar was niet tevreden. ‘Ik had op het laatste moment besloten om van schoeisel te veranderen. Dat had ik beter niet kunnen doen. Onderweg verloor ik er ook nog eentje.’ Toch had de eerste burger wel genoten. ‘Het is geweldig om tussen al die mensen door te lopen en ik ben echt onder de indruk van wat men hier heeft neergezet. De Bedumers hebben zich weer eens van hun beste kant laten zien.’

Namens het UMCG Kanker Researchfonds zei projectleider Gerda Klooster: ‘Er zal nog veel geld nodig zijn voor onderzoek naar kanker. We zijn tegenwoordig wel veel vaker in staat om mensen meer perspectief te bieden. Als je decennia geleden zei dat je kanker had, was je ten dode opgeschreven. Dat is gelukkig niet meer zo.’

Over de uitkomst van de sportieve en gesponsorde dag durfde niemand zich na afloop een mening vormen. ‘We zijn blanco begonnen en kijken wel hoe ver we komen. De eerste signalen zijn hoopvol en natuurlijk wil je ook nu weer een leuk bedrag bij elkaar zien te krijgen. We zullen wel zien wat er gebeurt’, sprak Hoekstra toen nog voorzichtig terwijl achter hem de kleinste deelnemers aan hun laatste rondjes waren begonnen. Een negenjarig meisje liep bijna met de tong op de schoenen, maar weigerde te stoppen. ‘Dan haal ik minder geld op en dat is niet goed voor al die zieke mensen’, luidde de nuchtere constatering.

No Replies to "Bedumer Winterloop heeft 100.000 euro binnen"