Eemsmond Runners presteert in Halve Marathon Haren

Negentien lopers van Eemsmond Runners zijn zaterdag aan de start verschenen van de vijfendertigste editie van de Halve Marathon van Haren, een hardloopwedstrijd die elk jaar in maart gehouden wordt. Negen van hen liepen een persoonlijk record.

Met een tijd van 1:30:22 minuten was Jesper Bergsma uit Uithuizermeeden de snelste loper van Eemsmond Runners. Hij was ‘tevreden’, liet hij na afloop weten, al was hij liever binnen het anderhalve uur gebleven. Daarvoor had hij elke kilometer één seconde sneller gemoeten. Dat dat er niet in zat schrijft trainer René La Crois toe aan de marathontraining waar Bergsma en zes andere finishers van zaterdag volop in zitten.

Jan Hendrik Polhuijs had daar geen last van. De veteraan uit Spijk heeft geen marathonplannen. Hij ziet zichzelf in de eerste plaats als een tienkilometerloper maar krijgt stiekem wel steeds meer de smaak te pakken van het ‘kolere eind lopen’ dat de halve marathon is. In een mooie cadans snelde hij zaterdag naar 1:43:24, viereneenhalve minuut sneller dan in zijn debuut, iets meer dan twee maanden geleden. ‘Fluitend’, oordeelde trainer La Crois. ‘Lekker gelopen en ik was niet stuk toen ik over de eindstreep kwam, er zit nog wat meer in’ aldus Polhuis zelf. Hij had genoten van het mooie parcours met de wisselende ondergrond, soms verhard en later weer schelpenpad.

Goede prestaties op de halve marathon waren er ook van Gerben Feenstra, ruim een minuut sneller dan in zijn vorige persoonlijk record, en Ellen La Crois, die een persoonlijk record liep na een jaar van blessures. Dianne Boerema, Wiesje Jacobs en Siegrit Bisschop debuteerden sterk op de halve marathon of liepen de afstand voor het eerst in een wedstrijd.

Behalve de halve marathon wordt in Haren ook altijd de afstand van 12,3 kilometer gelopen. Daarop speelde zich een mooie tweestrijd af tussen Robert Werkman en René La Crois. La Crois liep de eerste kilometers iets voor Werkman en toen ook nog Erik Bakker. Hij werd daarna door Werkman ingehaald en moest zelfs een sanitaire stop maken. Desondanks was hij vlak voor het spoorwegviaduct terug. Tijdens de klim over het spoor nam Werkman de koppositie weer over maar in de afdaling was La Crois opnieuw de snelste van de twee. Op de eindstreep bedroeg het onderlinge verschil driekwart minuut.

Over de beklimming van de spoorbrug aan het einde van de route, vaak een moeilijk stuk voor de lopers, werd dit jaar weinig geklaagd. Wel was de temperatuur van twaalf tot veertien graden voor sommige lopers lastig, omdat ze nog aan de recente vrieskou gewend waren. Ellen La Crois ruilde onderweg kleding met lopers van collega-loopgroep Kameleon en slaagde er ook nog in iets af te geven aan bekenden die als supporter langs de kant stonden.

Uitslagen halve marathon: Jesper Bergsma (Uithuizermeeden) 1:30:22 minuten; Richard van der Werff (Usquert) 1:35:40; Roelof Berends (Oudeschip) 1:37:04; Jan Hendrik Polhuijs (Spijk) 1:43:24; Gerben Feenstra (Zandeweer) 1:56:45; Dianne Boerema (Uithuizermeeden) 2:12:02; Anneke Krijger (Uithuizermeeden) 2:14:31; Wiesje Jacobs (Warffum) 2:15:05; Jessica Tuinstra (Uithuizermeeden) 2:16:17; Jenny van der Veen (Uithuizen) 2:16:17; Siegrit Bisschop (Uithuizen) 2:19:48; Harma Wieringa (Usquert) 2:21:15; Maria Oosten (Roodeschool) 2:21:55 en Ellen La Crois (Uithuizermeeden) 2:21:56.

12,3 kilometer: René La Crois (Uithuizermeeden) 1:07:13; Robert Werkman (Uithuizen) 1:07:58; Erik Bakker (Uithuizermeeden) 1:08:33; Johan Werkman (Uithuizermeeden) 1:17:00 en Renée Boerema (Uithuizermeeden) 1:21:47.

No Replies to "Eemsmond Runners presteert in Halve Marathon Haren"