Turnsters Unitas vallen in de prijzen

In Uithuizen is zaterdag de tweede voorwedstrijd NTSA turnen dames gehouden. Voor GAV Unitas uit Usquert deden er twee turnsters mee. Yvon van Alteren (instap D1) en Roxanne Lanting (instap N3).

Van Alteren ging de strijd aan met 22 andere turnsters uit de provincie. Tijdens de vorige wedstrijd was een cruciale juryfout gemaakt op balk. Hierdoor was ze niet op het podium gekomen. Ze was  daarom extra gemotiveerd om te laten zien dat ze daar wel thuis hoorde. Haar eerste toestel was vloer. Hier deed ze een vloeroefening op muziek. Daar waar ze eerst nog moeite had om haar oefening goed uit te voeren op muziek, ging dat nu goed. Ook haar sprongen en pirouettes gingen veel netter dan bij de vorige wedstrijd. Ze had de maximale moeilijkheidsscore van 5.7 en haar eindscore was 13,6. Dit was het tweede cijfer van de groep.

Haar tweede toestel was sprong. Hier moest ze twee sprongen laten zien. Een streksprong op verhoogd vlak en handstandplatval. Haar streksprong had iets hoger gekund maar de handstandplatval was goed  uitgevoerd. Ze werd beloond met het evende cijfer (13,675). Vervolgens ging ze naar brug. Dit is het moeilijkste onderdeel voor van Alteren. Tijdens de training wordt er veel op geoefend om de zwaaien hoger en netter te krijgen. Dit was goed te zien tijdens de wedstrijd. Haar opzwaai was aan de lage kant en ze maakte een extra inzet voor de afsprong. Dit kostte haar een half punt. Met een eindscore van 12,250 was dit het elfde cijfer van de groep.

Haar laatste toestel balk moest ze erg goed  uitvoeren, wilde ze nog op het podium komen. Tijdens het in turnen zag het er niet veelbelovend uit maar tijdens de wedstrijd maakte ze geen fouten. Een mooie hoge handstand en weinig wankelingen. Alleen haar loopsprong was aan de lage kant en na de koprol moest ze alle zeilen bijzetten om er niet af te vallen. Haar moeilijkheid waarde was het hoogst met 5,4 en haar eindscore was goed voor het tweede cijfer (12,4). Door haar goede balkoefening had ze voldoende punten gescoord voor de derde plaats.

In de tweede wedstrijd ging Lantinga de strijd aan met negen turnsters. In haar groep  waren er zes afmeldingen. In de eerste wedstrijd was Lantinga eerste geworden dus waren de verwachtingen hoog. Haar eerste toestel was balk. Meteen na haar loopsprong had ze een wankeling, maar wist ze een val te voorkomen. Ze maakte een mooie handstand en met de radslag bleef ze ook keurig staan. Met een D-score van 5,4 en eindscore van 12,667 begon ze sterk aan de wedstrijd. Dit was het hoogste balkcijfer.

Haar tweede toestel was vloer. Dit keer liep haar oefening niet helemaal gelijk met het muziek. Ze maakte geen grote fouten en had plezier in haar oefening, alles had alleen wat strakker uitgevoerd kunnen worden. Dit was ook te zien aan haar eindcijfer. Ze turnde de maximale moeilijkheid maar met een eindcijfer van 12,933 was dit de vijfde score. Vervolgens naar sprong. Hier deed ze twee verschillende sprongen, een salto voorover en handstandoverslag over de pegasus.

Bij het inturnen viel ze iedere keer bij salto voorover, maar tijdens de wedstrijd ging het goed ondanks de extra stap die ze maakte. De handstandoverslag deed ze keurig. Ze behaalde dan ook het hoogste cijfer op sprong (13,583). Wat restte was de brug. Tijdens de vorige wedstrijd maakte ze een hoge opzwaai waardoor ze uit balans kwam en uiteindelijk niet doorstroomde naar de halve finale van het Nederlands kampioenschap. Ze had nu besloten deze iets lager te doen. Dit leverde haar geen plusje op maar ook geen grote balansverstoring. Met een eindscore van 12,567 was dit het tweede cijfer. Net als in de eerste voorwedstrijd werd Lantinga ook nu eerste en kreeg ze de gouden medaille omgehangen.

Beide dames hebben zich geplaatst voor de provinciale kampioenschappen op 14 april in Hoogezand. Twee blijde turnsters en een trotse trainster Linda Uilhoorn keerden huiswaarts.

No Replies to "Turnsters Unitas vallen in de prijzen"