Sterke seizoenstart roeiers Neptunus

Eieren zoeken was er zondag niet bij, vroeg opstaan wel. Om kwart over vijf vertrok een delegatie van roeivereniging Neptunus naar Amsterdam om daar de eerste grote krachtmeting van het seizoen aan te gaan. Dit jaar zal Neptunus met maar liefst drie roeiers op nationaal niveau meestrijden. Jan Huib Veninga zal proberen om de successen uit zijn oude leeftijdsklasse te evenaren in het veld van de ‘grote’ jongens, de zeventien- en achttienjarigen. De twee veertienjarigen Eva Griep en Maarten Veninga zullen de strijd aangaan bij de vijftien- en zestienjarigen.

Zondag stond de Skiffhead op het programma. Dit is een achtervolgingswedstrijd waarbij de deelnemers in de éénpersoonsboot (skiff) vijftien seconden na elkaar starten om een afstand van respectievelijk 4 kilometer (15/16) of 7,5 kilometer te varen. Gestart wordt buiten Amsterdam op de Amstel en de finish ligt in de stad. Maarten Veninga en Eva Griep mochten in het eerste blok starten dat al om tien uur begon. Door beiden werd een indrukwekkende race gevaren. Ondanks dat zij nog niet zo veel ervaring hadden met het inhalen en het kiezen van de juiste lijnen op de kronkelende Amstel, wisten zij allebei een top prestatie neer te zetten. Voor Griep was er een zesde plaats in een veld van 27 meiden en voor Veninga een tiende plaats van de 47. Vooral bij de jongens waren de verschillen erg klein. Het verschil tussen plaats vijf en plaats tien bedroeg minder dan vijf seconden.

Jan Huib Veninga, vorig jaar de winnaar in het veld van 15/16-jarigen, mocht om vier uur met de 17/18 jongens in het laatste blok starten. De wind was inmiddels iets toegenomen en stond merendeels tegen. Vanuit het mooie Ouderkerk a/d Amstel begon de lange race naar Amsterdam. Na de goede prestaties van de jonkies eerder op de dag, was Veninga er op gebrand om ook een goede prestatie neer te zetten. Na een gevecht met verschillende tegenstanders die ingehaald moesten worden, was er uiteindelijk een vijfde plaats in het veld van 32 deelnemers.

Neptunus timmert met deze prestaties aardig aan de weg. In alledrie de velden waren de Neptunus-roeiers de snelste van de verenigingen uit de regio Noord-Oost (Groningen, Friesland, Drenthe en Overijsel).

De komende weken wordt toegewerkt naar het Aegon nationaal kampioenschap voor kleine nummers. Dit kampioenschap wordt op 20, 21 en 22 april gehouden op de Bosbaan in Amsterdam over de reguliere afstand van 2 kilometer op een zes ploegen-baan.

No Replies to "Sterke seizoenstart roeiers Neptunus"