Topper tussen Poolster en Holwierde onbeslist

Het is Poolster ook op eigen veld niet gelukt om koploper Holwierde drie punten af te snoepen. De kansen daarvoor waren wel degelijk aanwezig. De topper in de 4e Klasse D eindigde uiteindelijk terecht in een 1-1 gelijkspel omdat Holwierde in de slotfase had verzuimd de overwinning naar zich toe te trekken.

De omstandigheden voor een heerlijk voetbalgevecht waren volop aanwezig. De voorjaarszon deed zijn uiterste best om het de honderden toeschouwers zo goed mogelijk naar de zin te maken en op het veld kregen de fans dat voorgeschoteld wat je van een burentwist mag verwachten.

In het programmaboekje van de Spijkster voetbalclub werd al gesproken van een Super Saturday en dat had het zomaar voor de geelzwarten kunnen worden. Na de eerste schampschoten van Holwierde leek verdediger Dennis Smit de openingstreffer op zijn pantoffel te hebben. Hij probeerde doelman Wouter Kingma met buitenkant voet te verschalken. De inzet werd echter voor de doellijn weggerost. Johan de Groot was dicht bij zijn negentiende treffer van het seizoen nadat hij een steekpasss van Dennis van Dijk over Kingma probeerde te tillen. Dat lukte hem nog wel, maar het leer verdween ook over de deklat.

In de 23e minuut moest Kingma wel capituleren. Kevin Bijlsma kapte en draaide net zo lang tot hij een voorzet kon afgeven en plantte de bal precies op het hoofd van Johan de Groot. Diens kopbal was de complete defensie van Holwierde te machtig: 1-0. Een prima opsteker voor de thuisclub, die daarna niet echt door wist te drukken. Toch leek een verdubbeling van de voorsprong in de maak toen Dennis van Dijk zijn geluk beproefde. Het schot was prima, de redding van Kingma nog fraaier.

Holwierde was in die fase vooral op zoek naar de snelheid van Jurelly Torbed. Hoewel de spits enkele keren dreigend kon worden, lag hij het grootste deel van de wedstrijd echter aan de ketting bij Robin Uilhoorn, die de spits geen centimeter ruimte gaf om een actie te maken. En dus moest het van anderen komen. Zoals bijvoorbeeld van Peter Bouwsema, wiens schot uit de draai doelman Simon Dijkman de stuipen op het lijf joeg. Dijkman verving goalie Rody Bos, die vorige week vader is geworden.

Niet veel later lag de gelijkmaker tegen het nylon. De corner van Yirsan Bouman was prima, de timing van Sven Beeftink nog beteer. Hij sprong het hoogst van allemaal en knikte de bal achter Dijkman: 1-1. Het spel kon opnieuw beginnen. De resterende minuten in de eerste helft werden zonder Erik Rentema volgespeeld. Hij had volgens coach Danhof tot twee keer toe iets in zijn ribbenkast gevoeld en hapte af en toe vergeefs naar lucht. Zijn plaats in het veld werd ingenomen door Jesse Smit.

Wilde Poolster de marge met de lijstaanvoerder kleiner maken, dan zou het gaspedaal in het tweede bedrijf dieper ingetrapt moeten worden. De gasten op eigen helft vast zetten bracht ook risico’s met zich mee, want een goed geplaatste lange bal zou meteen voor gevaar zorgen. Dus moest er met enige voorzichtigheid gehandeld worden.

De tweede helft begon met een opstootje waar doelman Dijkman bij betrokken was. Hij voelde zich onheus bejegend door Sven Beeftink en duwde de Holwierder weg. Scheidsrechter Van Leeuwen uit Peize gaf de sluitpost geel. Die kleur prent kreeg Kevin Hommes ook nadat hij Kevin Bijlsma de weg naar het doel had versperd.

Na een dik uur spelen dacht Dennis van Dijk te scoren na een voorzet van de weer met veel passie spelende Bijlsma, maar het schot miste elke richting. Enkele minuten later ging Bijlsma voor eigen succes, maar nu stond het been van verdediger Ryan Semmens succes in de weg.
Het had er alle schijn van dat de krachten bij Holwierde wat sneller wegvloeiden dan bij de gastheren. Holwierde had namelijk de grootste moeite om de bal in de ploeg te houden en zag het leer net iets te vaak richting het eigen strafschopgebied vliegen.

En toch zouden de bezoekers nog enkele prima mogelijkheden krijgen. Eerst was het Jurelly Torbed die op avontuur werd gestuurd. Hij wist zich van alles en iedereen los te rukken, gaf ook doelman Simon Dijkman het nakijken, maar vond op de doellijn zijn plaaggeest Robin Uilhoorn die de inzet onschadelijk wist te maken. Ryan Semmens probeerde het met een lange rush over de linkerkant maar strandde op de voet van Simon Dijkman. In de rebound wist Jurelly Torbed ook geen gevaar meer te stichten.

Nadat trainer Eddy Tuik achter het hek was gestuurd omdat hij zich iets te nadrukkelijk aan een beslissing van de fluitist had geërgerd, was het slotakkoord voor Kevin Bijlsma. Aan de linkerkant van het Holwierder strafschopgebied draaide hij bij twee verdedigers weg en mikte het speeltuig richting tweede paal. De inzet was net te hoog om de derby voor Poolster op een hele mooie manier te laten eindigen.

En dus bleef het bij de treffers die in het eerste bedrijf waren gevallen. Holwierde was blij met de remise, want het had een concurrent voor de titel niet dichterbij zien komen. Bij Poolster stonden de gezichten iets bedrukter. De geelzwarten hadden de achterstand graag verkleind, zeker in het licht gezien van de komende wedstrijden.

Eddy Tuik: ‘Ik denk dat dit het maximale is wat we konden bereiken. We zijn er nog lang niet en ik weiger om nu al aan het kampioenschap te denken. In deze klasse zijn al meer gekke dingen gebeurd. We hebben weliswaar een wedstrijd minder gespeeld dan Poolster, maar die moeten we eerst nog zien te winnen. Voorlopig blijft het gat maar drie punten.’

‘We hebben het niet slecht gedaan, al waren er momenten die we beter hadden moeten uitbuiten. Daar staat tegenover dat we de angel goed uit de aanval van Holwierde hebben gehaald en dat is een compliment aan het adres van Robin Uilhoorn. Op het laatst komen we een paar keer goed weg en dus moet je eigenlijk concluderen dat het gelijkspel terecht is’, vertelde zijn collega Jaap Danhof na afloop.

Beide teams krijgen het overigens druk de komende week. Holwierde speelt dinsdag in Sauwerd tegen SIOS en Poolster gaat in Garmerwolde op bezoek bij GEO. Volgend weekend staan SIOS en Holwierde opnieuw tegenover elkaar, maar nu op Sportpark Katmis, terwijl Poolster zich opmaakt voor de uitwedstrijd tegen Sportclub Juliana Stadskanaal (SJS).

* Poolster – Holwierde 1-1 (1-1). Johan de Groot 1-0; Sven Beeftink 1-1.

No Replies to "Topper tussen Poolster en Holwierde onbeslist"