Gouden VIOS-turnsters naar provinciale titelstrijd

Zes turnsters van turnclub VIOS uit Warffum zijn onlangs, samen met de assistent-trainsters Denise Raat en Vera Bijsterveld, naar Grijpskerk afgereisd. Zij turnden hier hun tweede voorwedstrijd van de NTS C-competitie. De dames kwamen met goud behangen terug en wisten eveneens meerdere tickets te bemachtigen voor de provinciale kampioenschappen in sporthal De Mencke in Uithuizen.

Irmlinde Blomsma en Linde Kuiper moesten het in de categorie Mini Instap D3 opnemen tegen vijfentwintig andere turnsters. Beiden begonnen op de brug waar zij een fantastische oefening turnden. Blomsma (14.067) en Kuiper (14.233). Op de balk ging het bij Blomsma niet helemaal goed. Zij ging de verkeerde kant op, waardoor ze haar oefening even kwijt was en wat dingen vergat. Haar score werd 12.633.

Bij Kuiper lukte het ophurken niet met twee voeten op de balk, maar de jury telde het element toch als gelukt. Een voordeel voor de turnster, die haar oefening afsloot met 13.267. Op vloer lieten beide turnsters niet hun beste oefening zien. Blomsma liet veel punten liggen waardoor zij niet hoger scoorde dan 12.600. Kuiper vergat zelfs de handstand te turnen, maar door een onoplettende jury telde deze de handstand wel mee in het eindcijfer. Anders had dit Kuiper twee punten neutrale aftrek gekost. Ze kwam nu uit op 13.200.

Op sprong lieten beide turnsters twee keer een handstandoverslag tot ruglig zien. Vooral Blomsma overtrof zichzelf. Volgens trainster Raat viel haar score tegen. De jury gaf haar 13.833 en Kuiper scoorde daar vlak boven met 13.983. Blomsma scoorde in totaal 53.133 en eindigde hiermee als negende. De vorige wedstrijd werd zij tweede en hiermee is ze door naar het provinciaal kampioenschap. Kuiper scoorde in totaal 54.683 en mocht het goud in ontvangst nemen. Ook zij plaatste zich voor de titelstrijd.

Nora de Vries moest het opnemen tegen zesentwintig andere turnsters in de categorie Pupil 1 D2. Waar het de vorige keer mis ging, turnde ze nu een ijzersterke oefening op de balk (13.033). Op de vloer liet De Vries wederom zien wat zij in huis had. Met een prachtige oefening scoorde zij 14.250. Op sprong liet De Vries twee keer een handstandoverslag over de kast tot ruglig op verhoogd vlak zien, die zij keurig uitvoerde en dat was goed voor 13.067.

Het laatste toestel was de brug. De strekhangzwaaien waren wat aan de lage kant, evenals de streksteunopzwaai. De Vries sloot de oefening af met een mooie score van 12.900. Met een totaal van 53.250 was er een gouden medaille voor haar en een ticket voor het provinciaal kampioenschap.

Tess Zemering moest het opnemen tegen twaalf andere turnsters in de categorie Mini Instap D2. Zij begon heel sterk op sprong, waar zij twee keer handstandoverslag tot ruglig turnde en een score kreeg van 13.800. Op brug behaalde ze eveneens een prachtige score door strak en foutloos te turnen (13.700). De balk is voor Zemering geen probleem. Er waren dan ook amper wiebels te zien. Ze scoorde hier dik het eerste cijfer 13.300. Op vloer ging het na de handstandoverslag even fout. Zemering raakte met haar handen de vloer. Verder turnde zij ook hier superstrak en kreeg 13.700 punten. Met een totaalscore van 54.500 werd Zemering ruim eerste en wist ook zij zich te plaatsen.

Lobke Kolstein nam het op tegen vierentwintig andere turnsters in de categorie Instap D2. Op sprong begon ze een beetje teleurgesteld. Ze sprong niet goed in waardoor haar sprongen niet helemaal werden zoals ze dat graag wou zien. De score was 12.975. Een beetje verdrietig begon ze aan het inturnen op brug. Trainsters Raat en Bijsterveld wisten Kolstein goed te coachen waarna zij een hele mooie oefening op brug turnde en 13.850 punten wist te behalen.

Op balk turnde ze eveneens een prachtige oefening. Er zat hier en daar wel een wiebel in, maar ze kwam ondanks dat tot een score van 13.100. Op vloer turnde Kolstein voor het eerst de handstandoverslag en verder een prachtige oefening die haar 13.000 opleverde. Met een totaal van 52.925 punten was er goud voor haar en mocht ze zich ook bij het rijtje voegen dat naar de provinciale titelstrijd gaat.

Gien Jonkheer nam het tegen acht andere turnsters op in de categorie Pupil 1 D3. Ze begon gespannen aan haar brugoefening. Zou de borstwaartsom en buikdraai lukken of niet. Ze deed dit prima en scoorde 12.300. Op de balk pakte zij met een prachtige oefening en een score van 13.233 het tweede cijfer. De voorgaande wedstrijd vergat Jonkheer het boogje uitduwen, maar nu liet zij een bijna perfecte oefening zien wat goed was voor 12.467. Op sprong liet ze twee keer een keurige handstandoverslag tot ruglig zien die haar 13.100 opleverde. Met een totaal van 51.100 was er ook goud voor Jonkheer en een ticket voor het kampioenschap.

Trainster Sandra Bosman, die in verband met zwangerschapsverlof vanaf de tribune had toegekeken, was ontzettend tevreden over de prestaties van haar pupillen. ‘De turnsters hebben ontzettend goed gepresteerd en zijn door assistent-trainsters Raat en Bijsterveld goed gecoachd’, vertelde ze na afloop.

Het zestal turnsters zal samen met de vier NTS B turnsters Julia Slob, Mila Kolstein, Yuan Post en Mare Kraaijenzank op 2 juni een gooi doen naar de provinciale titel als het hele gezelschap in Uithuizen neerstrijkt.

No Replies to "Gouden VIOS-turnsters naar provinciale titelstrijd"