Rommelige derby eindigt in remise

Het duel tussen Stedum en buurman De Fivel uit Zeerijp is in een gelijkspel geëindigd. De confrontatie binnen de gemeentegrenzen van Loppersum, aangekondigd als El Clásico, begon spectaculair. Binnen 120 seconden was er twee keer gescoord. Het beloofde veel voor de rest van de wedstrijd, maar op het zonovergoten sportpark aan de Bedumerweg ontspon zich een rommelige derby die allesbehalve hoogstaand genoemd kon worden. Uiteindelijk kwam er een 2-2 eindstand op het wedstrijdformulier te staan.

De wedstrijd in Zeerijp eindigde eerder dit seizoen in 3-3 nadat De Fivel een 3-1 voorsprong had weten te nemen. Stedum toonde toen echter karakter en wist alsnog een punt mee te nemen.

Het fraaie voorjaarsweer beloofde een flinke publieke belangstelling en het aansluitende muzikale optreden had wellicht ook nog wat liefhebbers naar het voetbalveld moeten lokken. Dat gebeurde echter niet en dat was jammer. De supporters die wel de moeite hadden genomen om zich langs de lijn te begeven, kregen amper tijd om zich de nieuwtjes uit het programmaboekje eigen te maken.

Scheidsrechter Reitsema uit Wirdum, hoe gemeentelijk wil je het hebben, had zijn stopwatch nog maar net ingedrukt of het was al raak. Op het middenveld veroverde Rindert Havinga de bal en stuurde Joran Bos op avontuur. Hij had geen moeite om doelman Bert-Jan Zijlema het nakijken te geven: 0-1.

Erg lang kreeg het ‘andere Oranje’ niet om zich op de voorsprong te verheugen. Ze hadden hun eigen verdediging nog niet op orde of ook Ruud Kuizenga moest vissen. Aan de linkerkant van het veld goochelde Diederik Dijk zich vrij en leverde ter hoogte van de achterlijn het leer in bij Lorenzo Spitsbaard. Hij vond op zijn beurt Siebrand Dijkema. Die veegde het leer voor het Riepster doel, waar aangever Dijk inmiddels ook was opgedoken. Dijk gaf het laatste zetje voor de gelijkmaker: 1-1.

Het vooraf gehoopte spektakelstuk had al na twee minuten gestalte gekregen en beloofde veel goeds voor de rest van het duel. De kijkers kwamen echter bedrogen uit, want het duel haalde zelden een behoorlijk niveau. Goede combinaties waren schaars en af en toe leken de acteurs het speeltuig in een baan om de aarde te willen schieten. Stedum kon nog als excuus aanvoeren dat een aantal spelers er om diverse redenen niet bij kon zijn. Tiemen Pestman was aan het werk. Jaap Dijkema, Johan de Jonge en Harmen Pestman vulden de ziekenboeg. Trainer Wim Nubé moest dan ook flink improviseren en had, als het er echt op aan zou komen, zelfs de 56-jarige Dick Nieborg nog in kunnen zetten.

De vele wisselingen kwamen de rust binnen het elftal van de geelzwarten niet ten goede. De chemie ontbrak tussen de linies en men had het vooral moeilijk met de snelle vleugelspelers Laurens Hylkema en Mark Kramers. Na ruim een half uur had De Fivel opnieuw moeten scoren toen Mark Kramers voor de neus van Zijlema opdook. Hij schoot echter langs de verkeerde kant van de paal. Stedum antwoorde met een knal van Yannick van den Berg, maar ook die inzet leverde niets op.

Het bleef in het eerste bedrijf niet bij de twee vroege goals. Op links wist Laurens Hylkema na een dik half uur aan de aandacht te ontsnappen en leverde een voorzet af die precies op het hoofd van Rindert Havinga paste. De kopstoot was krachtig genoeg om Zijlema opnieuw kansloos te laten: 1-2.

De laatste minuten voor de pauze boden geen aanknopingspunten die op verbetering van het spel zouden moeten duiden. Dat kon in de tweede helft natuurlijk snel anders zijn. Niet voor Geert van der Veen, waant de met een hamstring-blessure kampende Riepster bleef in de kleedkamer achter. Hij werd vervangen door Bart Pijper.

Ook na de pauze werd het voetbal niet naar een aanvaardbaar niveau opgetild. Het was hard werken op het harde en hobbelige veld en er moest gebikkeld worden. Stedum leek dat als beste te kunnen, kreeg ook wel wat mogelijkheden maar toonde zich achterin kwetsbaar. Heel vaak moest er even hard ingegrepen worden als De Fivel wat al te dreigend werd en af en toe trad scheidsrechter Reitsema niet kordaat genoeg op. Het soms weifelende ingrijpen zorgde bij beide ploegen voor de nodige wrevel en dat kwam het toch al povere spel ook niet ten goede.

De Fivel leek op zeker moment op weg naar de beslissing, maar weigerde de trekker over te halen. En dat kwam de bezoekers duur te staan. Stedum probeerde de druk op het doel van De Fivel te vergroten en bij een van die situaties gingen doelman Kuizenga en verdediger Emiel Bos gruwelijk in de fout. Een inzet leek in de 83e minuut in de handen van de sluitpost te smoren, maar Bos kon zijn zenuwen niet in bedwang houden toen hij de hete adem van Klaas Lubbers en Jacco Santing in zijn nek voelde. Bos dacht zijn doelman een handje te helpen door het leer een extra duwtje te geven. Voor Lubbers was dat net genoeg om tussenbeide te komen en de bal tegen het nylon te jagen: 2-2.

Een hele dure vergissing die nog veel grotere gevolgen had kunnen krijgen als Stedum wat meer precisie aan de dag had gelegd. De thuisclub probeerde nog wel de volle winst te bemachtigen, maar om nou te zeggen dat de gastheren daar recht op hadden…

Uiteindelijk werd de strijdbijl begraven en kon zanger Jordi Weijer proberen om iedereen weer wat op te monteren. Dat gold dan met name voor De Fivel, dat nog het meest baalde over het puntverlies. ‘Ja, dat kun je wel zeggen. We schieten er helemaal niets mee op. Om afstand van de onderste plaatsen te nemen hadden we hier moeten winnen’, sprak interim-coach Aldrik van der Ploeg.

Zijn collega Wim Nubé vond het voetballend niet best. ‘We kunnen aardig voetballen, maar wisten de rust niet op te brengen om fatsoenlijke combinaties op de grasmat te leggen. Het heeft niet in ons voordeel gewerkt dat we spelers uit het tweede en derde elftal moesten halen om de selectie op peil te brengen. Daar heeft het echter niet aan gelegen. Het kwam er gewoon niet uit vandaag. Wel jammer, want het begin was hoopvol.’

Over een paar dagen moeten beide teams opnieuw aan de bak. Stedum ontvangt dinsdag het Sauwerder SIOS dat in de eerste confrontatie op 1-1 bleef steken. De Fivel ontvangt Middelstum in Zeerijp. De blauwhemden wisten in september op eigen veld met 2-1 van de Riepsters te winnen.

* Stedum – De Fivel 2-2 (1-2). Joran Bos 0-1; Diederik Dijk 1-1; Rindert Havinga 1-2; Klaas Lubbers 2-2.

No Replies to "Rommelige derby eindigt in remise"