Neptunus succesvol op NK roeien

Op de Bosbaan in Amsterdam is afgelopen weekend geroeid om het Nederlands kampioenschap kleine nummers. Dit was direct ook de eerste krachtmeting van dit seizoen over de reguliere afstand van twee kilometer. Drie junioren van roeivereniging Neptunus uit Delfzijl namen hier aan deel en deden dat niet zonder succes.

Door het enorme aantal deelnemers aan deze wedstrijd begon het toernooi vrijdag om half zes met een time-trial. Hierbij starten de roeiers 25 seconden na elkaar en varen zo snel mogelijk een afstand van 1900 meter. De snelste 24 roeiers uit deze trial gingen door naar de kwartfinales op zaterdag, de nummers 25 tot en met 36 plaatsten zich voor de E & F finales op zondagochtend en voor de rest was het toermooi op vrijdagavond afgelopen.

Eva Griep mocht als eerste aan de start verschijnen. Haar veld, meisjes 15/16, kende 32 deelnemers. Ondanks de zenuwen voor haar eerste NK-wedstrijd, voer Griep een strakke race en haar eindtijd leverde een achtste plaats op en een plaats in de kwartfinale.

Maarten Veninga start dit jaar voor het eerst in het veld van jongens 15/16. Hierin startten vrijdagavond 39 jongens. Maarten wist een keurige elfde plaats te halen en ging ook een ronde verder.

Hekkensluiter van de vrijdag was het Jongens 17/18-veld met daarin maar liefst 60 roeiers. Voor Neptunus mocht Jan Huib Veninga de strijd aangaan. Ook hij wist zich te plaatsen voor de kwartfinale met een twaalfde plaats.

In de vier kwartfinales wordt gestart met zes ploegen naast elkaar. De eerste drie plaatsten zich voor de halve finales de overige drie gingen naar de C & D-finale voor de plaatsen 13 tot en met 24. Voor alle drie Neptunus-roeiers was er een derde plaats waarmee zij zich bij de laatste twaalf wisten te plaatsen.

De halve finales van zaterdagmiddag moesten uitmaken wie in de A-finale mocht starten en wie genoegen moest nemen met de B-finale. Helaas wist geen van de drie zich te plaatsen voor de A-finale. De harde tegenwind had hierbij zeker een rol gespeeld voor de relatief lichte Neptunus-roeiers.

Zondagmiddag zagen de kansen er wat rooskleuriger uit. Na een goede nachtrust en met een lichte meewind mochten de drie aantreden. Griep mocht als eerste haar kunsten vertonen en voor een goede race die uiteindelijk een derde plaats opleverde waarmee zij nu negende van Nederland is. Hetzelfde gold ook voor Maarten Veninga. Ook voor hem was er na een zeer spannende race een derde plaats. Hij sloot het toernooi af voor Neptunus.

Met een gelijkmatig opgebouwde race kroop hij langzaam door het veld naar voren. Via een derde plaats na vjfhonderd meter lag hij na duizend meter op een eerste plaats. Vervolgens wist hij zijn voorsprong alleen maar te vergroten waardoor hij met een voorsprong van ruim twee bootlengtes de B-finale wist te winnen. Zijn tijd had hem in de A-finale een vierde plaats opgeleverd. Hij was hiermee sneller dan een aantal jongens die vorig jaar op het WK junioren zijn gestart.

Kortom, weer een enorm goede prestatie van deze drie roeiers die alledrie voor het eerste jaar in hun leeftijdsklasse uitkomen.
Voor oud Neptunus-junior Damion Eigenberg, die al weer een paar jaar bij de Groninger Studenten Roeivereniging Gyas roeit, was er een zilveren medaille bij de Lichte (tot 72,5 kg) Heren. Met recht een topprestatie.

No Replies to "Neptunus succesvol op NK roeien"