SIOS zet onmachtig De Heracliden opzij

SIOS heeft een verdiende overwinning behaald op SV De Heracliden. De ploeg uit Uithuizermeeden kreeg op sportpark De Lange Twee in Sauwerd met 3-0 klop van het team van trainer Willem Kluin. En dat in een wedstrijd die maar één helft kon boeien. De eerste drie kwartier hadden voor het grootste gedeelte net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden.

Uiteraard waren de perikelen rondom het terugtrekken van het Schildwolder SGV ook niet aan de beide verenigingen voorbij gegaan. ‘Ik vind het niet kunnen en ben van mening dat de KNVB maatregelen tegen zo’n club moet nemen’, sprak trainer Ronald Bouwman van SV De Heracliden. Zijn collega Willem Kluin liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. ‘Je moet eens kijken wat ze doen. De hele competitie wordt overhoop gegooid. Eigenlijk is dit een vorm van competitievervalsing.’

Het leek er de eerste helft ook sterk op alsof beide teams niet wisten waarvoor ze aan het voetballen waren. Sterker nog, er werd eigenlijk helemaal niet gevoetbald. Beide trainers konden nog als excuus aanvoeren dat de teams niet volledig waren, maar wat er wel stond presteerde ondermaats. Een van de meest kenmerkende acties voor het eerste bedrijf was nog wel de actie van Wendy Gustina. De Meister kreeg op het middenveld de bal aangespeeld, had vervolgens alle tijd en ruimte om iets te bedenken, maar gaf vervolgens een pass die die nergens op sloeg.

SIOS was niet van plan om vol gas te geven en liet de gasten het spel maken. Daardoor leek het alsof De Heracliden een overwicht had, maar echt gevaarlijk werden de Meisters niet. Alleen in de eerste minuut werd het even penibel voor doelman Hidde Boer, maar de inzet van Tim Ottema leverde geen resultaat op. Met die mogelijkheid was de aanvalsdrift van de bezoekers wel omschreven. Voor het overige viel er weinig te beleven voor de supporters die zich, badend in de voorjaarszon, langs de zijlijn hadden begeven.

De een zijn ongeluk is de ander z’n geluk. Voor Gijs Huinder zou dat zeker gelden. Hij viel al snel in nadat Hylke Zijlstra het licht in een oog zag uitgaan nadat een bal hem vol in het gezicht had geraakt. Overigens was aan de kant van SV De Heracliden Mark de Boer ook al snel geblesseerd uitgevallen. Maar goed, de eveneens niet fitte Huinder kwam in het veld en drukte al vrij snel een stempel op het duel. De eerste goed opgezette aanval leverde vlak voor rust de openingstreffer op.

Aan de rechterkant van het veld wist verdediger Bouke Bolt de bal aan Tim Ottema te ontfutselen en verstuurde een pass richting Jochem Huinder. Hij vond op zijn beurt Gijs Huinder, die een prima voorzet afleverde bij Michael Wolters. Hij gaf doelman Pieter Buikema het nakijken en bezorgde het zuinig voetballende SIOS op een heel cruciaal moment de voorsprong: 1-0.

Het was maar goed dat de toeschouwers zich bijtijds voor het tweede bedrijf langs het veld hadden genesteld, anders zouden ze de tweede goal van de middag zeker hebben gemist. Niet lang na de hervatting werd de bal op het middenveld door De Heracliden ingeleverd en mocht Jochem Kasper teammaatje Gijs Huinder op avontuur sturen. Bij de gasten dacht men aan buitenspel, maar omdat de assistent-scheidsrechter van De Heracliden zijn vlag naar beneden hield en arbiter Smit ook geen onrechtmatige dingen zag of kon zien, vertrok Huinder en tekende voor zijn eerste van de middag: 2-0.

Twee bliksemacties met grote gevolgen. Eentje vlak voor de pauze en meteen daarna. Dodelijke momenten op zeer gunstige ogenblikken die de tegenstander als verlamd achterlieten. SIOS had na de pauze even aangezet om een snelle beslissing te forceren. Die opzet was geslaagd en dus was de missie volbracht. De wedstrijd zat namelijk op slot. De Heracliden was niet bij machte iets terug te doen. Of men had meteen na de Sauwerder treffer moeten toeslaan. Jeroen Linstra en Tim Ottema wisten de betrouwbare goalie Hidde Boer echter niet tot overgave te dwingen.

De gasten moesten een list verzinnen om toch nog succes te boeken en dus werd er lengte naar de voorhoede gedirigeerd. De door Gijs Huinder zoek gespeelde Stef Oosterhuis mocht het voorin proberen, maar kwam ook niet tot succes. En als het al een keer dreigend werd, stond daar Dirk Zwakenberg in het hart van de Sauwerder defensie. Dan zorgde hij wel voor opruiming.

Aan de andere kant waren de aanvallers van SIOS veel gevaarlijker en dat demonstreerde Gijs Huinder nog een keer toen hij zonder veel omhaal doelman Buikema kansloos liet en de bal voor de derde keer tegen het nylon liet kletsen: 3-0. Niet veel later mocht de tweevoudig doelpuntenmaker, met afstand de man van de wedstrijd, weer op de bank plaatsnemen. Hij kreeg een publiekswissel van zijn trainer.

Aan de stand zou niets meer veranderen. SIOS had vooral op de counter geloerd en had de mensen in huis om dat spelletje goed te kunnen uitvoeren. Op de vraag aan Willem Kluin of hij het niet vervelend vond om zo te moeten spelen, zei de coach: ‘Normaliter passen we ons niet aan een tegenstander aan, maar soms moet je concessies doen. Je weet op voorhand dat De Heracliden veel energie in een wedstrijd steekt. We hebben ze bewust laten komen om vanuit de omschakeling toe te kunnen slaan. Ik moet zeggen dat dit aardig is gelukt.’

Zijn collega Ronald Bouwman was teleurgesteld. ‘We hebben te weinig laten zien. Meteen na die tweede treffer van hun hadden we terug moeten slaan. Dat hebben we jammer genoeg verzuimd. Die treffer had overigens nooit toegekend mogen worden, want het was overduidelijk buitenspel. Maar goed, over de hele wedstrijd bekeken hebben we een terechte nederlaag geleden. Wij zijn nu wel klaar met het seizoen.’

* SIOS – SV De Heracliden 3-0 (1-0). Michael Wolters 1-0; Gijs Huinder 2-0; Gijs Huinder 3-0.

No Replies to "SIOS zet onmachtig De Heracliden opzij"