SV Bedum kampioen na bizarre ontknoping

In een evenzeer bizar als ongelofelijk eindschot van de reguliere voetbalcompetitie is SV Bedum er op eigen veld in geslaagd kampioen van de 2e Klasse J te worden. Zelf won het team met 3-2 van het bezoekende Omlandia, terwijl het Oostwolder Pelikaan S. op sportpark Corpus den Hoorn in Groningen met 3-0 klop kreeg van het in degradatienood verkerende Groen Geel.

Vijf punten voorsprong had Pelikaan S. enkele weken geleden op achtervolger SV Bedum. Een enkel punt zou voldoende zijn geweest om de vierde titel in vijf jaar te begroeten. De Bedumers verstierden vorige week het geplande kampioensfeestje door met 0-1 van de koploper te winnen. Nog niets aan de hand, wat een punt bij Groen Geel? Dat moest toch kunnen.

De Stadjers vochten echter voor lijfsbehoud en gaven Pelikaan S. het nakijken. De Oostwolders voetbalden weer eens niet als een team. Het individu was kennelijk belangrijker de teamprestatie en dat kwam het team van adviseur Joop Gall en trainer Henry Kramer duur te staan.

De verrichtingen van Pelikaan S. werden in Bedum nauwlettend gevolgd. Het bericht sijpelde al snel door dat Groen Geel binnen vijf minuten op voorsprong was gekomen. Op het Bedumer sportpark was er weliswaar een veldoverwicht voor de thuisclub, maar dat wisten de gastheren de gastheren aanvankelijk niet in cijfers uit te drukken.

Omlandia zou niets cadeau doen. ‘Verliezen in Bedum? Dat nooit’, klonk het vorige week strijdlustig na de nederlaag tegen NEC Delfzijl. En de gasten deden wat van hen verwacht mocht worden. Gescoord werd er niet voor de rust. In de catacomben veerde iedereen op toen bleek dat Pelikaan S. inmiddels met een 2-0 achterstand was gaan rusten.

SV Bedum had meer dan ooit een goal nodig om de titel binnen bereik te krijgen. De treffer viel ook, maar voor de thuisclub aan de verkeerde kant van het veld. Jeroen Scholma leek de aspiraties van SV Bedum aan flarden te hebben geschoten: 0-1.

Nog geen vijf minuten later was er weer wat reden tot vreugde toen een vrije bal van Nigel Bakker de gelijkmaker betekende: 1-1. SV Bedum joeg daarna op de voorsprong en die zou er komen. Een schot van Nigel Bakker werd half gekeerd, door Nick Boelhouwer opnieuw ingeschoten en weer gekraakt. De bal viel daarna voor de voeten van Nigel Bakker, die zin tweede van de middag maakte: 2-1.

Ondertussen draaiden de voetbal-apps overuren omdat iedereen wilde weten hoe het in Groningen met Pelikaan S. stond. En dat was niet best, want de Oostwolders waren niet in staat een vuist te maken tegen het met veel gedrevenheid spelende Groen Geel. Kampioenskandidaat nummer één zou zijn Waterloo vinden op sportpark Corpus den Hoorn. Het zou uiteindelijk 3-0 worden.

In Bedum werd ineens hardop over het kampioenschap gepraat. Wat iedereen voor onmogelijk had gehouden, leek nu ineens wel mogelijk. Maar zoals gezegd, Omlandia weigerde aan de feestvreugde mee te werken en kwam dankzij een terechte strafschop op 2-2, De penalty, veroorzaakt door Bart Apotheker, werd door Jeroen Haan tegen het nylon geknald.
Met nog enkele minuten te gaan leek de droom alsnog ruw te worden verstoord. Daar had Nigel Bakker zo zijn eigen ideeën over. Hij joeg in de extra tijd de bal met buitenkant voet vanaf de rechterkant in de lange hoek en zorgde voor een explosie van vreugde: 3-2.

Omlandia vond de kracht niet meer om nog een keer terug te slaan en na nog wat zenuwslopende minuten klonk eindelijk het verlossende fluitsignaal. SV Bedum had in twee weken tijd Pelikaan S. van de troon gestoten en het onvoorstelbare weten te presteren.

Na de wedstrijd was er behalve vreugde ook veel ongeloof, vooral bij trainer Remy van der Wal. De man die door zijn spelers op de schouders werd genomen kon het maar niet bevatten wat er allemaal was gebeurd. ‘Dit is gewoon niet te bevatten. We hadden ons op de nacompetitie ingesteld en zijn eigenlijk vrij onbevangen aan het duel met Omlandia begonnen. Zij hebben er echt alles aan gedaan om een goed resultaat bij ons weg te halen. Wij moesten er voor knokken. Het is dan ook prachtig dat het uiteindelijk gelukt is om je laatste wedstrijd winnend af te sluiten en dan ook nog eens te horen dat je de titel hebt gepakt. Dit verzin je gewoon niet. Sterker nog, ik kan het nog steeds niet geloven’, aldus een dolgelukkige Van der Wal.

Pelikaan S. kan promotie nog steeds afdwingen, maar dan zal het via de nacompetitie moeten. Drie wedstrijden waarin alles op alles moet worden gezet om het bedorven kampioensfeestje naar de achtergrond te verdringen. De grote vraag is of de Oostwolders, wellicht bezweken aan kampioensstress, dit nog kunnen opbrengen. Ze zijn het bijna aan hun stand verplicht, maar voetbal is een onvoorspelbaar spelletje. Dat is op de slotdag van de competitie maar weer eens gebleken.

* SV Bedum – Omlandia 3-2 (0-0). Jeroen Scholma 0-1; Nigel Bakker 1-1; Nigel Bakker 2-1; Jeroen Haan (strafschop) 2-2; Nigel Bakker 3-2.

No Replies to "SV Bedum kampioen na bizarre ontknoping"