RWE Eemsmond verliest jubileumduel met dubbele cijfers

FC Groningen is de oefencampagne in de aanloop naar het seizoen 2018/2019 traditioneel begonnen met een duel tegen RWE Eemsmond. Op het sportpark Boukema in Uithuizen, de thuisbasis van Noordpool UFC, werd zaterdag het tiende en tevens laatste duel in de huidige opzet gespeeld. Onder het toeziend oog van zo’n 1600 toeschouwers klopte de eredivisionist het bonte gezelschap van verenigingen uit de gemeente Eemsmond met 0-16.

Het is al heel wat jaren geleden dat FC Groningen zijn eerste oefenwedstrijd tegen een team speelde, bestaande uit voetballers van verenigingen in de gemeente Eemsmond. Volgend jaar gaat die gemeente op in de nieuwe veel grotere gemeente Het Hogeland. Daarmee komt ook een eind aan de samenwerking tussen FC Groningen, RWE en de gemeente Eemsmond.

De eerste wedstrijd werd in 2009 in Roodeschool gehouden. Een geste richting Jack van Dijken, de man die destijds de eerste contacten had onderhouden. Hij zag de profs toen met 0-13 winnen. In de navolgende jaren waren er, behoudens acht jaar geleden (0-9) telkens overwinningen met dubbele cijfers. Robin Zuidema en Ties Weessies zullen altijd te boek blijven staan als de enigen die de profs op een tegengoal wisten te trakteren. De grootste nederlaag kwam twee jaar geleden op het veld van ZEC in Zandeweer tot stand. Toen verloor RWE Eemsmond met maar liefst 0-20.

Voorafgaande aan het hoofdmenu werd er een wedstrijd gespeeld tussen G-Voetbal Eemsmond en HS ’88 uit Hoogezand-Sappemeer. De aftrap van dat duel werd verricht door Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen. Vervolgens deden beide teams hun uiterste best om zich zo goed mogelijk aan een groot publiek te presenteren. En dat ging ze prima af. Zonder ook maar een spoor van nervositeit te vertonen gingen ze op jacht naar zoveel mogelijk treffers en dat lukte de Eemsmonders. Ze versloegen hun collega’s van HS ’88 met 5-2.

Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond deed voor het duel van de grote meneren een dringend beroep op het bonte gezelschap Noord-Groninger voetballers om nu eens te winnen. Bijna hadden de amateurs voor een sensationele opening gezorgd. Meteen na de aftrap van Jeroen Linstra (SV De Heracliden) werd de bal teruggespeeld op Vincent Zijlstra (Noordpool UFC). Die poeierde het leer richting Gijs Balkema (Noordpool UFC).

De Uithuizer was Amir Absalem en Semir Memisevic te slim af en schoof de bal achter goalie Jan Hoekstra richting doelmond. Balkema vierde het feestje al, maar Deyo Zeefuik maaide het leer voor de doellijn weg. Net op tijd, want de toegesnelde Sjaak Wieringa (Usquert) was al in de buurt om de bal alsnog in het net te jagen. Het had een historisch ogenblik kunnen worden, want het was de enige kans die RWE Eemsmond zou krijgen.

Het ging daarna snel. Samir Memisevic was de eerste die doelman Jacco Knol het nakijken gaf: 0-1. Hij zou nog twee keer scoren. Ook balgoochelaar Mimoun Mahi, de Japanner Ritsu Doan, de van Ajax overgekomen Mateo Cassierra (2), Michael Breij (2), Achmad Mendes Moreira, Tim Freriks (2), Tim Riksman (2), Lars Kramer en Uriel Antuna kegelden het speeltuig tegen het nylon.

Halverwege het duel stond het 0-7 voor de profs en dus kon ZEC-er Knol later altijd nog zeggen dat hij het beter had gedaan dan zijn collega Sven Knot van Corenos. De Roodschoulster kreeg na de doelwisseling namelijk negen goals om de oren. Bij FC Groningen bleef na de thee alleen doelman Jan Hoekstra staan. De rest van de veldspelers werd in zijn geheel vervangen.

Na het laatste fluitsignaal van Siemen Mulder konden er foto’s worden gemaakt en werd er op handtekeningen gejaagd. Toen die honger was gestild, kwam het meest opmerkelijke nieuws uit de kantine van gastheer Noordpool UFC. Doelman Sergio Padt speelde weliswaar niet, maar de aanvoerder maakte wel bekend dat hij tot de zomer van 2021 bij FC Groningen blijft. ‘Ik heb altijd al gezegd dat er een hele speciale club zou moeten komen om mij van de FC los te weken. Dat die ‘speciale club’ mijn huidige vereniging blijkt te zijn, heeft veel te maken met de waardering die men voor mij heeft. Dat is soms veel meer waard dan de euro’s die ik elders meer zou kunnen verdienen’, aldus de doelman.

Het nieuws van de verlenging werd in de kantine met gejuich begroet en bevestigde nog maar weer eens dat Padt in de loop der jaren is uitgegroeid tot de publiekslieveling van FC Groningen. Met dat nieuwtje, vele presentjes later, dankwoorden richting organisatie, gemeente Eemsmond en andere belanghebbenden, kwam er een definitief einde aan eenperfect georganiseerde dag en een mooie traditie. Eentje waar niet alleen de organisatoren, maar ook Weessies, Zuidema en misschien zelfs Balkema nog wel eens met weemoed aan terug zullen denken.

* RWE Eemsmond – FC Groningen 0-16 (0-7). Samir Memisevic 0-1, Mimoun Mahi 0-2; Ritsu Doan 0-3; Mateo Cassierra 0-4; Samir Memisevic 0-5; Samir Memisevic 0-6; Mateo Cassierra 0-7; Michael Breij 0-8; Tim Freriks 0-9; Tim Freriks 0-10; Ahmad Mendes Moreira 0-11; Michael Breij 0-12; Lars Kramer 0-13; Tim Riksman 0-14; Tim Riksman 0-15; Uriel Antuna 0-16.

No Replies to "RWE Eemsmond verliest jubileumduel met dubbele cijfers"