Finales meest boeiende deel autocross Winsum

Onder prima omstandigheden is zaterdag de derde autocrosswedstrijd van dit jaar op de kleibaan van Winsum verreden. De organisatie was weer in handen van AutoSport Groningen die zeer content was over het weer, dat een wedstrijddag kan maken of breken, zowel voor de rijders als het publiek. De extreme droogte zorgde er voor dat de organisatie al de gehele week druk was met het prepareren van de baan om tijdens de wedstrijd zoveel mogelijk het stof aan de grond te kunnen houden.

Over gebrek aan racers was in Winsum ook deze derde ronde absoluut geen sprake. Ruim 160 deelnemers uit heel Nederland waren naar Noord-Groningen gekomen om de 530 meter lange kleibaan weer te trotseren. Na een uitvoerige technische veiligheidskeuring van alle wedstrijdwagens, en daarbij de verplichte geluidsmeting, was er slechts één wagen niet conform de reglementen. Teveel geluid én geen deugdelijke rolkooi. Veiligheid staat voorop dus kon deze deelnemer teleurgesteld weer naar huis.

Rond de klok van elf uur viel de eerste startvlag en al snel bleek dat alle moeite van het watersproeien niet voor niets was geweest. Geen grote stofwolken en nog voldoende grip waardoor de snelheden vanaf de eerste startvlag al enorm hoog lagen. Dit zorgde voor mooie snelheidsraces, waarbij de oureurs hun de wielen aan de grond wisten te houden.

Het grootste deelnemersveld was in de standaardklasse vanaf 1950cc te vinden. Die lijkt het hele seizoen al gedomineerd te worden door Erwin Hoekstra. Hij heeft slechts twee punten verspeeld in drie wedstrijden en staat stevig aan kop in het clubkampioenschap. Ook zaterdag wist hij de finale op zijn naam te schrijven.

Bij de heren in de vrije standaardklasse lijkt Hendrikus Alkema zijn auto beter op de baan te krijgen. Hij wist twee manches te winnen en ook de finale op zijn naam te schrijven. Daarmee komt hij in de buurt van de koploper in het clubkampioenschap, de van Texel afkomstige Laurens Slik.

In de derde manche vrije standaard ging het even goed mis. Twee coureurs kwamen hard met elkaar in aanraking waardoor er aan een rijder medische zorg verleend moest worden door het personeel van de inmiddels gealarmeerde ambulance. Na onderzoek in het UMCG in Groningen bleek dat de onfortuinlijke coureur een scheurtje in zijn rugwervel had opgelopen.

Waar de manches een chronisch gebrek aan spektakel vertoonden, verliepen de finales aanzienlijk spectaculairder Er werd duidelijk gestreden voor elk plekje op het podium en dit resulteerde in flink wat koprollen en herstarts.

Uiteindelijk kon de organisatie, ondanks dat ene incident, op een fantastisch geslaagde wedstrijddag terugkijken. ASG maakt zich nu op voor de grote seizoensfinale op zaterdag 1 september. Dan zullen de coureurs dit jaar nog een keer de strijd met elkaar aan gaan en de laatste belangrijke punten voor het clubkampioenschap bijelkaar proberen te rijden.

Finale uitslagen:
Standaard vanaf 1950cc: 1. Erwin Hoekstra; 2. Ramon Suurd; 3. Robert Melcher; 4. Appie Bakker; 5. Erik Koerts.
Standaard 1400cc: 1. Ricardo Hofstra; 2. Leon Bansberg; 3. Raymon van der Broek; 4. EQ Vos – Vos; 5. Kevin van der Broek.
Junioren: 1. Mika Morien; 2. Thijs Jan Alkema; 3. Gerben Leeuw; 4. Scott Meiering; 5. Kian Knijn; 6. Jeffrey van Esch; 7. Dirk Hazenberg; 8. Julian Veuger; 9. Sam Lijklema; 10. Melanie Hillenga.
Standaard tot 1950cc: 1. Peter Pauw; 2. Jelle van der Laan; 3. Jan Berghuis; 4. Bas van Engen; 5. EQ Modderman – Heersema. Vrije standaard: 1. Hendrikus Alkema; 2. Laurens Slik; 3. Leo Sintebin; 4. Ruud Betsema; 5. Patrick Huberts.

No Replies to "Finales meest boeiende deel autocross Winsum"