Janneke Cazemier loopt 100e marathon

Janneke Cazemier, lid van Artemis uit Winsum, heeft afgelopen weekend in Leek haar droom gerealiseerd. Ze wilde dit jaar haar honderdste marathon lopen. In die missie is ze geslaagd. De teller stond vorig jaar november nog op tachtig. Die liep ze destijds op Terschelling. Met het bereiken van deze mijlpaal mag de Warffumse zich tot een zeer select gezelschap rekenen.

Zaterdag 6 oktober zal de boeken in gaan als de dag waarop Janneke Cazemier haar 100e marathon wist te voltooien. Plaats van handeling was, niet geheel toevallig, het Westerkwartier, haar geboortegrond. De unieke prestatie werd geleverd tijdens een uniek evenement. Vanwege de fusie per 1 januari 2019 van de gemeenten Zuidhorn, Grootegast, Marum en Leek tot de nieuwe gemeente Westerkwartier, was eenmalig het loopfestijn Westerkwartier Marathon uitgeschreven.

Naast de klassieke marathonafstand, welke solo en in estafettevorm kon worden afgewerkt, behoorden ook diverse kortere afstanden tot het programma. In totaal waren er ruim 350 individuele lopers en 41 estafetteteams. Inclusief de wandelaars waren er totaal 800 deelnemers. Janneke had van de organisatie het startnummer 100 toegewezen gekregen en ook niet onvermeld mag blijven dat Gerik Mik van start mocht met startnummer 98, aangezien hij zijn 98e marathon onder de vlag van Artemis liep.

Op de zonovergoten dag was de Activiteitencommissie van Artemis al vanaf de start van de marathon in Leek aanwezig om de festiviteiten rondom Cazemier’s 100e marathon in goede banen te leiden. Tegelijk met haar en Gerik Mik vertrok Grietje Dijkmans om elf uur voor haar 12 kilometer van Leek naar Zuidhorn. Met een tijd van 1.12.06 minuten werd ze achtste bij de vrouwen. Even voordat Dijkmans in Zuidhorn de finish bereikte, was Bert Hulsing daar net vertrokken voor de 11 kilometer van Zuidhorn naar Grootegast. De stad-Groninger bleef keurig binnen het uur en zijn tijd van 59.54 minuten bleek goed voor een derde plaats bij de mannen 60.

Bovendien was hij net op tijd om de start van de halve marathon, welke om 13.00 uur in Grootegast plaatsvond, mee te pakken. Op deze halve marathon die via Marum naar Leek liep, namen Marnix van den Brink (Groningen) en de Winsumers Elizabeth Hofman en Willem Hofman deel. Met een vierde plaats bij de mannen 40 finishte Willem Hofman in 1.43.44 uur. In dezelfde leeftijdscategorie werd Marnix van den Brink 18e in 1.57.00 uur. Elizabeth Hofman noteerde 2.15.36 uur, goed voor een vierde plaats bij de vrouwen 40.

Terwijl genoemd drietal in de slotfase van hun wedstrijd was aangekomen, vertrok een Artemis-delegatie richting Niebert om de laatste kilometers met Janneke Cazemier en Gerik Mik mee te lopen. In de laatste twee kilometer kwamen daar nog eens vier lopers bij die het gezelschap vanaf Leek tegemoet waren gelopen. En zo trok een tiental in clubkleding getooide Artemissers samen op richting de finish. Vanaf de binnenkomst in Leek applaudisseerden diverse toeschouwers voor Cazemier, waarschijnlijk omdat ze haar herkenden van het paginagrote artikel in de krant van die ochtend. Eenmaal op het finishterrein aan gekomen, kon niemand er meer om heen. De finish van Janneke Cazemier werd opgesierd door de aanwezigheid van familie, vrienden, veel Artemis-leden, spandoeken en ballonnen.

Nadat ze in de armen van haar man Klaas was gevallen, volgde een interview. Daarna ontving ze een speciale bokaal en uiteraard de felicitaties van vele sympathisanten. Voor de statistieken, Gerik Mik en Janneke Cazemier hadden voor hun 98e en 100e marathon respectievelijk 5.00.24 en 5.00.33 nodig.

Nadat de plichtplegingen aan de finish voorbij waren, kon het hele gezelschap in cultuurcentrum Agora rustig nazitten. Gea Meulema nam namens Artemis het woord en stipte nog maar eens aan hoe bijzonder het is om honderd marathons te voltooien. Slechts een handvol Nederlandse vrouwen ging haar voor. Vervolgens werd ze in de bloemen gezet en kon het glas worden geheven op deze geweldige prestatie (foto: Herman Rinket).

No Replies to "Janneke Cazemier loopt 100e marathon"