NEC Delfzijl speelt met zwak Omlandia

NEC Delfzijl heeft in Ten Boer korte metten gemaakt met thuisclub Omlandia. De Delfzijlsters gebruikten de soms apatisch spelende tegenstander als speelbal. Eigenlijk mochten de gastheren blij zijn dat ze maar zes treffers om de oren kregen. De Havenkanters scoorden niet alleen op zeer belangrijke momenten, maar waren tactisch en technisch gezien zeker twee maten te groot voor het team van trainer John de Hoop.

NEC Delfzijl begon het seizoen goed. De eerste wedstrijd tegen Pelikaan S. werd nog wel verloren, maar daarna volgden twee driepunters, waarbij die tegen koploper De Griffioen voldoende zelfvertrouwen had gegeven om het treffen met Omlandia aan te gaan. De Ten Boersters konden een overwinning wel gebruiken om daarmee tevens revanche te nemen voor de 1-2 nederlaag van afgelopen seizoen.

De bezoekers begonnen agressief aan het duel en hadden de wind flink mee. Binnen 120 seconden lag de bal namelijk voor de eerste keer achter doelman Wim Beukema. Op een meter of achttien van het Ten Boerster doel mocht NEC Delfzijl een vrije trap nemen. Nino Tualena belastte zich met dat karwei en schoof het leer fraai binnen: 0-1.

Het betekende een forse streep door de plannen van Omlandia, die iets heel anders in gedachten hadden, maar geen moment duidelijk konden maken met wat voor plannen ze hun opponent wilde bestrijden. Sterker nog, de thuisclub wist NEC Delfzijl amper in verlegenheid te brengen. Aanvallend was men te onmachtig, terwijl er totaal geen antwoord gegeven kon worden op de steeds maar van positie wisselende Havenkanters. De beweeglijkheid, het surplus aan technisch vernuft en de spelvreugde, het waren allemaal ingrediënten die Omlandia moest ontberen.

Toen het na amper een kwartier spelen 0-2 werd, was er van een wedstrijd al geen sprake meer. Na een aanval over links fungeerde Elsin Yilmaz als afstoffer en zette zijn ploeg daarmee in een zetel. Je zou denken dat Omlandia nu wel wakker was en wat meer tegengas zou bieden, maar het was pijnlijk om te zien dat de voetballende onmacht hoogtij vierde.

Het duurde meer dan een half uur alvorens goalie Bas Westerhuis iets te doen kreeg. Na een voorzet van Dennis Loer was het Remco Bolhuis die de bal op de lat deed belanden. Een speldenprikje, meer was het niet. NEC Delfzijl zou nog voor de thee de score uitbreiden. De uiterst ijverige en balvaardige Edwin Hodzic dolde zijn tegenstanders beurtelings op links en op rechts. Bij een van die acties wist hij de bal voor het doel te krijgen en was het Daniël de Boer die raak mikte: 0-3. Vlak voor die treffer hadden hij en Dion Zimmerman ook al moeten scoren. Eerst stond goalie Beukema in de weg en niet veel later verdween de bal hoog over.

Omlandia probeerde het wel, maar raakte steeds gefrustreerder. Het onvermogen om de wedstrijd te doen kantelen leidde al snel tot een vroege overgave. NEC Delfzijl kreeg steeds meer ruimte om te voetballen en wilde wel laten zien wat het in huis had.

Het rustsignaal moet de gastheren als muziek in de oren hebben geklonken en had wat hen betreft misschien ook wel het eindsignaal mogen zijn. In dat geval konden ze zich meteen in het aangekondigde Oktoberfest storten. De gifbeker moest echter helemaal leeg en dus kon Omlandia niets anders doen dan nog iets van de tweede helft te maken.

Wat ze in de rust ook hadden bedacht, alle goede bedoelingen konden na vijftig seconden in de prullenbak. Bij de eerste de beste aanval kwam de bal op rechts bij Elsin Yilmaz terecht. Zijn voorzet werd door Daniël de Boer tegen het nylon gekopt: 0-4.

Omlandia had toen al twee verse krachten binnen de lijnen gebracht, maar kon ook zij konden geen nieuw elan in het team brengen dat steeds vaker mopperend over het veld liep en het hoofd al lang in de schoot had geworpen. Goalie Bas Westerhuis moest nog wel gestrekt naar de hoek op een vlammend schot van invaller Martin Oudman, maar dat was het dan ook wel.

Coach Kees Pranger wisselde ook en bracht  onder anderen Adnaan Mouse Kadir binnen de lijnen. Hij maakte met afstand de mooiste goal van de dag. Op de as van het veld kreeg hij zes minuten nadat hij was ingevallen de bal aangespeeld, bedacht zich geen moment en haalde verwoestend uit. Het leer verdween buiten bereik van Beukema in de kruising: 0-5.

Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal kwam de tweehonderdste goal van NEC Delfzijl op het scorebord te staan. De vaak ongrijpbare Edwin Hodzic wist op links vier tegenstanders van zich af te schudden, sneed naar binnen en passeerde Beukema met een bekeken schuiver in de verste hoek (zie foto). De bal hobbelde via binnenkant paal tegen het nylon: 0-6.

De meegereisde supporters beloonden hun favorieten met een welverdiend applaus. Terecht, want NEC Delfzijl had laten zien dat het van Omlandia niets te vrezen had gehad. De zege was hoog uitgevallen, maar zeker niet geflatteerd. Voor de Ten Boersters is het te hopen dat deze complete offday een incident is geweest en dat men zich er snel van herstelt. Het zal nodig zijn, want voorlopig kan er zonder veel omhaal van een mislukte competitiestart worden gesproken.

* Omlandia – NEC Delfzijl 0-6 (0-3). Nino Tualena 0-1; Elsin Yilmaz 0-2; Daniël de Boer 0-3; Daniël de Boer 0-4; Adnaan Mouse Kadir 0-5; Edwin Hodzic 0-6.

No Replies to "NEC Delfzijl speelt met zwak Omlandia"