ZEC pas in slotfase langs VVSV ’09

Het Zandeweerster ZEC heeft drie kostbare punten aan het totaal toegevoegd. Het team van trainer Bert van der Meer wist de uitwedstrijd tegen VVSV ’09 op de valreep in winst om te zetten. Op sportpark De Kley in Ulrum werd een 1-2 zege geboekt.

ZEC heeft snode plannen gesmeed voor de toekomst. Het bestuur van de club, met een zetel aan de Veilingweg in het Hogelandster dorp, heeft veel ups en downs gekend maar denkt met een opgesteld vijfjarenplan uit te groeien tot een toonaangevende vereniging. Op de eigen website laat men weten dat er diverse zaken in gang zijn gezet die tot voornoemd resultaat moeten leiden. Plezier in de sport, bijkomende werkzaamheden en gezelligheid zijn de speerpunten in de plannen.

In de persoon van Bert van der Meer heeft men een trainer gevonden die de visie van de vereniging onderschrijft en van plan is om de komende jaren als trainer aan te blijven. Op die manier hoopt hij en steentje aan de verwezenlijking van de plannen bij te kunnen dragen.

Het kenmerk van dit soort plannen is dat men stapje voor stapje moet zetten en of de uitwedstrijd tegen de Ulrumers daar een onderdeel van is geweest, moet nog blijken.

ZEC begon in ieder geval prima aan de tweestrijd. Het schiep zichzelf een aantal goede kansen om de score open te breken. Het was voor de bezoekers alleen jammer dat het overzicht op zeker moment uit het oog werd verloren. Mogelijkheden waren er voor Ronny Bakker, Jens Posthumus en Jasper Dijk.

De gasten gooiden veel energie in de strijd, maar omdat ze de trekker niet wilden overhalen ging VVSV ’09 met een voorsprong rusten. Harm Klaver kon vlak voor de onderbreking een sprintje trekken richting goalie Jan Posthumus, stuitte in eerste instantie op de laatste reddingsboei van ZEC en kreeg de bal uit de kluts opnieuw voor zijn voeten. Nu was hij wel succesvol: 1-0. ‘Dat was een mooi meevallertje, maar wel tegen de verhouding in’, aldus leider Peter Rienks van VVSV ‘09.

Het meedoen van de 54-jarige Jan Posthumus bij ZEC was op zich al een verhaal apart. De man die de keepers van de club traint en normaliter zijn trainer assisteert, moest onder de lat omdat doelman Jacob Knol een week eerder door zijn enkel was gegaan en niet fit genoeg was. Reserve-doelman Ferdy Wit kampte nog met de naweeën van een blessure aan zijn hand en wilde het risico niet lopen dat hij opnieuw in de lappenmand zou belanden. ‘Maar het was wel leuk om te doen. Vooral als je wint en je zoon dan ook nog scoort’, aldus de Zandeweerster steunpilaar.

De elf van trainer Raymond Scholtens wisten tijdens de theepauze deksels goed dat het in de tweede helft zou gaan stormen. De pitstop was overigens opmerkelijk kort. Dat had alles te maken met het feit dat de scheidsrechter als enige geen bakje thee had gekregen. Omdat men bij de thuisclub nog wel een beker over had, werd die de fluitist aangeboden. Daar had de man kennelijk geen trek in en dus stonden beide teams al snel weer op de grasmat.

En zoals gezegd, de Zandeweerster storm stak al snel de kop op. VVSV ’09 moest in de achteruit en alle zeilen bijzetten om zich de gasten van het lijf te houden. De drang naar voren zorgde er wel voor dat ZEC achterin ruimtes liet vallen waarin het lekker counteren is. Bij zeker twee van die gelegenheden hadden de gastheren moeten profiteren. De knock-out bleef echter uit omdat de Ulrumers op beslissende momenten geen oog voor medespelers hadden. Ook de paal moest ZEC een keer redding brengen.

De jacht op de gelijkmaker bleef open en dat deze zou vallen,  leek een kwestie van tijd te zijn. Die tikte echter door en net op het moment dat menigeen een nipte zege voor VVSV ’09 aan de horizon zag opdoemen, sloeg ZEC toe. In de 85e minuut belandde een droog schot van Jens Posthumus tegen het nylon: 1-1.

VVSV ’09 had waarschijnlijk meteen voor het punt willen tekenen, maar dat was iets wat ZEC niet van plan leek te zijn. De duimschroeven werden nog wat steviger aangedraaid en omdat de fluitist behoudens een korte pauze ook een lange tweede helft wilde leiden, kregen de Zandeweersters tijd genoeg om een overwinning uit het vuur te slepen.

Ver in de extra tijd mocht ZEC een corner nemen die in het Ulrumer strafschopgebied werd gedeponeerd. Daar werd kennelijk net iets teveel geduwd en getrokken door Rick Meijer. Hij kreeg geel en de bal kwam op de stip te liggen. Jasper Dijk zorgde voor dolle vreugde aan Zandeweerster zijde toen hij de bal tussen de palen had geschoten: 1-2.

VVSV ’09 moest de laatste minuten met tien man vol maken omdat de onpartijdige het gezeur van Rick Meijer beu was en opnieuw geel trok. Aan de stand zou niets meer veranderen en eigenlijk was men het er bij VVSV ’09 wel over eens dat ZEC terecht had gewonnen. ‘Aan de andere kant hadden wij echter slimmer moeten zijn. Je krijgt de kansen om het ze erg lastig te maken en verzuimt deze te benutten. Dan moet je niet raar opkijken als je het deksel op de neus krijgt’, vertelt Peter Rienks.

‘Dit is gewoon een belangrijke zege voor ons en ook wel even lekker na de nederlagen tegen Oosterparkers en GRC Groningen. We spelen nu tegen clubs waar we de punten van moeten pakken en zijn daar in ieder geval goed mee begonnen’, aldus Posthumus.

Komend weekeinde speelt VVSV ’09 in Groningen tegen het hoog geklasseerde VVK, terwijl ZEC op eigen veld Potetos ontvangt.

* VVSV ’09 – ZEC 1-2 (1-0). Harm Klaver 1-0; Jens Posthumus 1-1; Jasper Dijk 1-2 (str.sch.).

No Replies to "ZEC pas in slotfase langs VVSV '09"