Poolster pakt toernooiwinst in Loppersum

Vierdeklasser Poolster heeft op de valreep van het jaar nog een prijs weten te pakken. Het zaalvoetbalteam van leider Bennie Stam griste, onder het toeziend oog van een kleine driehonderd toeschouwers, in de Lopster Boshal de toernooiwinst voor de neus van thuisclub SC Loppersum weg.

De aftrap van de 23e editie van dit altijd weer knusse zaalvoetbaltoernooi vond donderdag al plaats. Toen zaten er ruwweg tweehonderd liefhebbers naar de verrichtingen van de sporters te kijken. En toevallig of niet, het waren SC Loppersum en Poolster die in het openingsduel tegenover elkaar stonden. Het treffen eindigde in 1-1. Kevin Bijlsma zette de Spijksters op 0-1. De gelijkmaker kwam op naam van Niek Weistra na een assist van Joris Jurna. Veel viel er op dat moment nog niet te zeggen over de krachtsverhoudingen, maar de intenties van beide ploegen maakten wel veel duidelijk.

Holwierde wist als eerste de volle buit te pakken door Middelstum met 2-0 terug te wijzen. De Fivel versloeg aansluitend Stedum met 2-1 en daarna kwam ook gastheer SC Loppersum tot winst. Holwierde moest een 1-2 nederlaag slikken. Poolster deed aansluitend prima zaken door De Fivel gedecideerd (4-1) aan de kant te zetten en vervolgens ging Middelstum andermaal onderuit. Nu troefde Stedum (0-2) de blauwhemden af.

SC Loppersum kwam met de hakken over de sloot (1-0) in het treffen met De Fivel en Poolster liet punten liggen (2-2) in de confrontatie met Middelstum. Het laatste duel tijdens de eerste toernooiavond was dat tussen Holwierde en Stedum. De Holwierders trokken met 4-1 aan het langste eind.

Omdat er sprake was van een grote poule van zes ploegen, hoefde er niemand naar huis en kon iedereen naar de zaterdag uitkijken. Net als tijdens de eerste toernooiavond was de Boshal ook nu weer goed bezet. Stedum en SC Loppersum mochten de bal als eerste in beweging brengen. Na achttien minuten voetbal stond Stedum met lege handen (0-2) en was SC Loppersum een stap dichter bij de finale gekomen.

Poolster wist Holwierde (2-1) achter zich te houden en het arme Middelstum kreeg een pak rammel van De Fivel. De Riepsters zegevierden met maar liefst 6-0. Stedum overkwam bijna het zelfde in de tweestrijd met Poolster. Daar bleef de teller echter op 5-0 steken. Nadat SC Loppersum buurman Middelstum met 2-1 had weten te kloppen en Holwierde met De Fivel had afgerekend (3-0), konden de voetballers zich opmaken voor de finale-duels.

Middelstum had aan de voorronde slechts een punt overgehouden en moest het in de strijd om de vijfde en zesde plaats tegen Stedum opnemen. De geelzwarten waren met twee punten meer als vijfde geëindigd. Het duel tussen de beide kemphanen leverde de Middelstummers uiteindelijk de vijfde plek op omdat men Stedum met 3-1 wist te kloppen.

Holwierde en De Fivel zouden moeten uitmaken wie er als derde en vierde zou eindigen. In de voorronde waren de Holwierders beter gebleken, maar nu eindigde het duel in 2-2. En dus moesten er strafschoppen aan te pas komen. Het werd een lange serie van twintig strafschoppen die pas eindigde (10-9) toen Holwierder Yirsan Bouman het doel miste. Zo haalde De Fivel zijn revanche.

Het klapstuk van de avond zou het duel tussen SC Loppersum en Poolster moeten worden. Beide teams begonnen wat behoudend aan de finale. Het was vooral aftasten, geduldig blijven en loeren op het gaatje dat vanzelf een keer zou vallen. SC Loppersum liet Poolster het spelbeeld bepalen en deed dat goed, want de gastheren vonden de ruimte als eerste. Richard Meijer verstuurde een pass binnendoor richting Joris Jurna, die doelman Simon Dijkman het nakijken gaf en fraai raak wist te koppen: 1-0.

De ban was gebroken, Poolster zou iets moeten verzinnen om langszij te komen. Ook nu bleef het geduldig de bal rondspelen, meter voor meter opschuivend om er plotseling een versnelling uit te gooien die meestal bij balvirtuoos Kevin Bijlsma begon. Zelfs een dubbele dekking weerhield de jongeling er niet van om een actie te maken. Uit een doordacht opgezette aanval joeg Marco Dijkstra de 1-1 langs doelman Marvin Hoeksema.

De tijd leek beide ploegen vervolgens door de vingers te glippen. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe en net op het moment dat iedereen aan strafschoppen zat te denken, viel de beslissing. Jesse Smit ontving de bal aan de linkerkant van het veld. Hij dolde op fraaie wijze twee tegenstanders en joeg de bal op magistrale wijze tegen de touwen: 1-2. Goalie Hoeksema stond er bij en keek er slechts naar. Luttele seconden later floot scheidsrechter Dijk voor het einde.

De vreugde was groot aan de zijde van Poolster, de teleurstelling in het kamp van SC Loppersum begrijpelijk. Men had de hoofdprijs graag in eigen huis gehouden. Poolster revancheerde zich met de zege op knappe wijze voor de 4-1 nederlaag die men afgelopen jaar in de finale tegen NEC Delfzijl had geleden.

Uitslagen en eindstand
SC Loppersum – Poolster 1 – 1  Stedum – Holwierde    1 – 4
Holwierde – Middelstum  2 – 0  Stedum – SC Loppersum   0 – 2
De Fivel – Stedum    2 – 1  Holwierde – Poolster   1 – 2
Holwierde – SC Loppersum 1 – 2  Middelstum – De Fivel   0 – 6
Poolster – De Fivel   4 – 1  Poolster – Stedum     5 – 0
Middelstum – Stedum   0 – 2  SC Loppersum – Middelstum 2 – 1
SC Loppersum – De Fivel 1 – 0  De Fivel – Holwierde   0 – 3
Middelstum – Poolster  2 – 2

5e/6e plaats:
Middelstum – Stedum   3 – 1
3e/4e plaats:
Holwierde – De Fivel  2 – 2
(De Fivel wint na strafschoppen)
1e/2e plaats:
SC Loppersum – Poolster 1 – 2

No Replies to "Poolster pakt toernooiwinst in Loppersum"