Winsum en Noordpool UFC winnen Hogeland Cup

Noordpool UFC heeft in sporthal De Mencke in Uithuizen de droom van zaalvoetballend Usquert verstoort. De Uithuizers revancheerden zich in de finale van het B-toernooi voor het verlies van vorig jaar door in de slotseconden langs de favorieten te glippen. Bij de A-teams ging de winst naar Winsum, dat ook al het jeugd- en damestoernooi op zijn naam had geschreven.

Op donderdagavond hadden de jeugdvoetballers en de vrouwen hun finales al gespeeld. En net als een dag later zouden bij de vrouwen ook Winsum en SV Bedum moeten uitmaken wie er met de eerste prijs vandoor zou gaan. Een treffer van Chantal Streppel bleek voldoende te zijn om Winsum de eindzege te bezorgen. Dezelfde verenigingen stonden ook bij de jeugd tegenover elkaar. Hier werd het 2-0 voor de Winsumers door doelpunten van Jaap-Peter Leugs en Daan van Aller. Daarmee prolongeerden ook zij hun titel.

Het was vrijdagavond gezellig vol in de sporthal, waar je bij binnenkomst bijna door de nicotinelucht werd gevloerd, de discoklanken door de kantine schalden en een voortdurende presentatie werd getoond van wedstrijdfoto’s. De in blauwe truien gestoken organisatie was klaar voor de finaleavond van het eerste en laatste lustrum in de huidige vorm.

Het voetbalfestijn begon met de halve finale tussen tweevoudig kampioen Usquert en de zondagvoetballers van Winsum. Het verschil tussen beide ploegen was te groot. De Winsumers kregen met maar liefst 6-1 op de broek en daarmee had Usquert zijn bedoelingen maar weer eens onderstreept.

Wedstrijd nummer twee was een stuk spannender. Noordpool UFC en Warffum gaven elkaar geen duimbreed toe. Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken, stond er 3-3 op het scorebord en dus moesten er strafschoppen aan te pas komen om een winnaar te kunnen aanwijzen. Die namen de Uithuizers beter (7-6) en dus konden de geelzwarten zich ook op de finale voorbereiden.

Titelverdediger Winsum had het in de A-categorie een stuk lastiger met tegenstander SV De Heracliden. Het kwam zelfs op achterstand en wist pas in de slotseconden alsnog langs (3-2) langs de Meijsters te sluipen. Sneu voor de ploeg uit Uithuizermeeden, want ze hadden alles gegeven om voor een stunt te zorgen. De teleurstelling werkte door in het laatste duel dat ze nog moesten spelen, want tegenstander Eenrum stuurde de Meijsters met 1-6 de bietenbrug op.

De Eenrumers, die met David Albert Villalta de topscorer (7) van het A-toernooi in huis hadden, hadden hun halve eindstrijd met 0-1 van SV Bedum verloren. De zondagvoetballers van Warffum wisten aansluitend hun Winsumer collega’s met 2-1 aan de kant te zetten. Jeroen Zwart trof het doel twee keer voor de ‘kanaries’ terwijl Neil Judkins voor Winsum wist te scoren.

Iedereen zat er vervolgens klaar voor. De vraag van de avond was of Usquert in staat zou zijn de trilogie te voltooien. Dat moest dan opnieuw ten koste van Noordpool UFC gaan. Het afgelopen jaar moesten er strafschoppen aan te pas komen om een beslissing af te dwingen. Die vielen toen in het voordeel van Usquert uit.

De eerste grote mogelijkheid in het uitermate spannende duel was voor de Usquerders, die bijna op achterstand waren gekomen toen Mitch Brink zijn doelman probeerde te verrassen. Noordpool UFC hield de tegenstander onder druk en kwam dankzij Vincent Zijlstra aan de leiding: 1-0.

Lang kregen de geelzwarten niet om van de voorsprong te genieten. De vreugde duurde welgeteld 43 seconden. Toen was Usquert namelijk alweer langszij gekomen dankzij een rake poeier van Mitch Brink: 1-1. Gijs Balkema (beste speler) en Vincent Zijlstra (topscorer) schoten nog keihard op paal en lat, maar tot scoren leken beide ploegen niet meer te zullen komen. In de slotseconden lieten de Usquerders zich echter alsnog verschalken. Een lange aanval van Noordpool UFC eindigde met een rake uithaal van Gijs Balkema: 2-1. De tijd was voor Usquert te kort om nog iets terug te kunnen doen en dus ging de toernooiwinst naar de thuisclub.

Net als vorig jaar was de finale van het B-toernooi niet de opmaat voor een spektakelstuk in de A-categorie. SV Bedum en titelverdediger Winsum hielden het aanvankelijk op een potje schaakvoetbal, bleven geduldig afwachten en loeren op de mogelijkheid die toch wel een keer zou komen.

En dat gebeurde dan ook, want Bauke Hoekstra opende de score voor de Winsumers: 0-1 De Bedumers probeerden het wel, maar wisten hun tegenstander amper in verlegenheid te brengen. Toen Wouter Bloem de marge had verdubbeld (0-2), was de strijd wel beslist. Jordy van Haag had er nog iets aan kunnen doen, maar de met een kniebrace voetballende Bedumer zag zijn poging langs de verkeerde kant van de paal vliegen en dus prolongeerde Winsum de titel.

Namens de organisatie van de Hogeland Cup vertelde voorzitter Piet Geert Nicolai na de prijsuitreiking tevreden te zijn over het verloop van het lustrumtoernooi. ‘We hebben leuke wedstrijden gezien, behoorlijk veel publiek binnen de poorten gehad en goeie winnaars gekregen. Je merkt aan alles dat ons toernooi meer naamsbekendheid krijgt. We gaan zo snel mogelijk evalueren en maken ons dan op voor de volgende editie.’

Eindstanden Hogeland Cup
Heren categorie B
1. Noordpool UFC
2. Usquert
3. Warffum
4. Winsum (zo)

Topscorer: Vincent Zijlstra (Noordpool UFC)
Beste speler: Gijs Balkema (Noordpool UFC)
Beste keeper: Gerben Oosterhof (Winsum zo)

Heren categorie A
1. Winsum
2. SV Bedum
3. Eenrum
4. SV De Heracliden

Topscorer: David Albert Villalta (Eenrum)
Beste speler: Wouter Bloem (Winsum)
Beste keeper: Jos Broekmans (SV Bedum)

No Replies to "Winsum en Noordpool UFC winnen Hogeland Cup"