Artemissers trotseren de elementen

Het eerste grote loopevenement van het nieuwe jaar, de NN Egmond Halve Marathon, is een wedstrijd die bekend staat als een strijd tegen de elementen. De zondag gehouden 46e editie was niet anders.

Ruim 18.000 deelnemers trotseerden de harde westenwind vanuit zee over het zeven kilometer lange gedeelte over het strand naar Bakkum, over de onverharde drassige paden van het Noord-Hollands duinreservaat om uiteindelijk via de oplopende Bloedweg en de gemeen stijgende weg lang de Van Speijk-vuurtoren met de volle wind tegen op de boulevard van Egmond aan Zee te finishen. De verwachte regen bleef uit.

Namens Artemis stonden Miranda Vink en Elizabeth Hofman, beiden uit Winsum, aan de start. Miranda Vink liep haar eerste halve marathon onder de vlag van Artemis en noteerde na een zeer constant gelopen race een knappe 1.50.15 uur, waarmee ze in een veld van 2291 loopsters als 279e bij de vrouwen recreanten eindigde. Vink: ‘Het viel mij reuze mee in Egmond. Ik had mij op het zwaarste ingesteld. Ik liep lekker en heb mij niet kapot gelopen. Ik heb mijn hartslag steeds onder de 150 kunnen houden. Het was een mooie loop. Ik heb zelfs zeehonden gezien.’

Elizabeth Hofman liep samen met haar vriendin en kwam binnen na 2.17.16 uur. Ze klasseerde zich hiermee eveneens bij de vrouwen recreanten als 1837e. Hofman: ‘Het was gelukkig droog.  Er stond een snoeiharde wind. Het laatste gedeelte hadden we de wind pal tegen. De duinpaden waren onverhard terwijl op verharde paden was gerekend. De organisatie was goed. Ik vond het wel ontzettend druk.’

Trainer Ben Stellingwerf uit Bedum was ook van de partij in de bedrijvenloop. Hij kwam binnen na 1.17.30 uur. Met deze uitstekende tijd plaatste hij zich als 99e bij de mannen overall.

De winst bij de mannen ging voor de derde keer naar de Ethiopiër Ayele Abshero in 1.04.57 uur. Zijn landgenote Haven Hailu was de snelste vrouw in 1.14.51 uur. Ruth van der Meijden uit Groesbeek eindigde knap als vierde en was de beste Nederlandse in 1.17.20 uur. Ronald Schröer uit Egmond aan den Hoef eiste de plek als beste Nederlander op in 1.07.08 uur (9e overall).

De Run Forest Run is een serie van trailrun-evenementen in Noord-Oost Nederland georganiseerd door Adam & Events uit Gieten. Zaterdag vond de Run Forest Run Drents Friese Wold plaats met keuze uit de afstanden 15, 26 en 44,8 kilometer. Dit is een trail over ongebaande paden met natuurlijke hindernissen waarbij de deelnemers opgaan in de natuur. Vanuit het dorp Appelscha liep de route langs het Kanadameer, de heide, het grootst aaneengesloten bosgebied van Nederland en keerde men na de doorkruising  van het prachtige Aekingerzand via kleine, maar tegen die tijd pittige heuveltjes weer terug naar Appelscha.

Ondanks de kou, de regen, de harde wind, de modder en de plassen gingen er totaal maar liefst 553 lopers, waaronder 200 vrouwen, van start. Koen Rengers uit Winsum was een van de 61 mannen op de 44,8 kilometer afstand. Hij finishte als 44e in een tijd van 5.07.53 uur.

De sv Friesland organiseerde zaterdag samen met de Loopgroep Dokkum en de plaatselijke voetbalvereniging weer de traditionele Be Quickloop. Deze 32e editie kende met totaal ruim 200 deelnemers op de 5, de 10 en de 16.1 kilometer een redelijke bezetting. De 16.1 kilometer verving de halve marathon waarvoor de laatste jaren te weinig belangstelling bestond.

Het was guur weer met veel regen en een harde wind. Willem Hofman uit Winsum startte met nog 49 lopers op de 16.1 kilometer. Met een tijd van 1.19.42 uur eindigde hij als 17e overall en als tweede bij de mannen 40+. De winnaar op deze afstand, Ruben Muller uit Leeuwarden, noteerde een tijd van 1.06.15 uur. ‘De gezellige sfeer en de uitstekende organisatie vergoedde veel van het slechte weer’, aldus de Winsumer.

Groningen Atletiek organiseert een viertal duurlopen ter voorbereiding op de voorjaarsmarathons. Zaterdag vond de aftrap plaats met een eerste duurloop over 20 kilometer rond het Paterswoldsemeer. Ondanks het slechte weer met veel regen en een harde wind meldden zich ruim honderd deelnemers in de kantine van Groningen Atletiek op de atletiekbaan in het Stadspark.

Er kon gebruik worden gemaakt van een zestal tempomakers vanaf 5.00 tot en met 6.30 minuten per kilometer. Artemis telde vier deelnemers. Marnix van den Brink uit Groningen en Harry Hammenga uit Winsum volgden de 6.00 minuten groep. Tini Visker uit Gieten was tempomaker van de 6.15 minuten groep. Jeannet Bakema uit Loppersum sloot zich aan bij de 6.30 minuten groep. Zoals altijd kende deze duurloop weer een uitstekende organisatie. De eerstvolgende duurloop over 25 kilometer staat gepland voor zaterdag 26 januari om 10.00 uur vanuit Beatrixoord te Haren en wordt georganiseerd door Runploug Garrelsweer.

No Replies to "Artemissers trotseren de elementen"