Gonny Houtman tweede op NK in Schoorl

Gonny Houtman uit Winsum, winnares van de Oeuvreprijs 2018 tijdens het Noord-Groninger Sportgala, heeft tijdens het NK 10 kilometer in Schoorl een uitstekende prestatie geleverd door in de leeftijdscategorie vrouwen 65+ als tweede te eindigen. Daarnaast was er een knappe tweede plaats op de halve marathon bij de vrouwen 55+ voor plaatsgenoot Hilda Broekhuizen.

De 42e uitverkochte editie van de Groet uit Schoorl Run telde zondag totaal 9000 deelnemers op de 10 kilometer, de halve marathon en de 30 kilometer. Voor de lopers en de vele meegereisde supporters was het ondanks de gestaag vallende regen weer volop genieten in het unieke natuurgebied rondom Schoorl. Het geaccidenteerde parcours met veel vals plat door de bossen en duinen staat als zwaar aangeschreven. De aanhoudende regen, een buitentemperatuur van zeven graden en een matige wind vergezelden de deelnemers.

De 10 kilometer telde ongeveer 4000 deelnemers. Hiervan deden er 500 mee aan het NK. Op basis van de gelopen tijden in de afgelopen periode bij de vrouwen 65+ was op voorhand bekend dat Gonny Houtman zich moest meten met Gerrie den Oude uit Soest. Na de jaarlijks terugkerende chaotische start met veel duw- en trekwerk om de beste posities, zochten de rivalen elkaar meteen op.

Tot het 9 kilometer-punt werd er kop over kop gezamenlijk opgelopen. Een tempoversnelling van Den Oude in de laatste kilometer kon Houtman niet pareren. Gerrie den Oude streek met de hoogste eer en noteerde een tijd van 47.34 minuten. Gonny Houtman volgde op 25 seconden in 47.59 minuten. Ze liep een zeer constante race door zo wel in het eerste als in het tweede gedeelte dezelfde tijd te noteren.  ‘ik ben op waarde geklopt en daarom blij met zilver’, aldus de Winsumse.

Het brons ging naar Joke van Bruggen uit Wieringermeer in 49.28 minuten. Nederlands kampioen bij de mannen werd voor de vijfde keer Michel Butter uit Castricum in 28.54 minuten. Bij de vrouwen won Susan Krumins uit Nijmegen in 31.10 minuten. De prijsuitreiking vond plaats in de theaterzaal van Sportcentrum De Blinkerd waar als afsluiting voor alle prijswinnaars in de diverse leeftijdscategorieën op het podium het Wilhelmus werd gespeeld.

Hilda Broekhuizen ging `s morgens al van start op de halve marathon. Aanvankelijk in de stromende regen en in het begin van de wedstrijd gehinderd door de vele langzame lopers op de smalle paden liep zij een uitstekende race. In een zeer constant tempo met op het eind nog een versnelling bereikte Broekhuizen in een veld van 60 deelneemsters na 1.43.45 uur de finish. Een knappe tijd, goed voor een tweede plaats bij de vrouwen 55+ en een 88e plaats van alle 797 gestarte vrouwen op deze afstand.

‘Een chaotische start door de vele laatkomers in de stromende regen. Ik kon moeilijk in mijn ritme komen door de drukte. Het werd na 6 kilometer droog en daarna was het super loopweer. Een prachtig geaccidenteerd parcours met een prima verzorging. Ik heb veel lopers kunnen inhalen en dat gaf mij een flinke boost’, aldus een zeer tevreden Hilda Broekhuizen (foto: archief EemsmondSport).

No Replies to "Gonny Houtman tweede op NK in Schoorl"