SV Bedum boekt belangrijke zege

SV Bedum heeft op eigen veld een belangrijke overwinning geboekt op het bezoekende Be Quick Dokkum. Het voetbaltechnisch zeker niet hoogstaand en bij tijd en wijle rommelige duel werd met 2-0 gewonnen door de mannen van trainer Remy van der Wal. De gasten stonden na een dik half uur spelen al met een mannetje minder in het veld omdat verdediger Nick Keekstra op de doellijn hands hand gemaakt.

In de1e Klasse E is het onderin de ranglijst dringen geblazen. Er viel in Bedum dan ook veel te winnen, maar nog veel meer te verliezen. Beide teams waren zich daar voor de aftrap goed van doordrongen. De gastheren kwamen enigszins gehavend het kunstgras op. Vanwege werkzaamheden kon Wilco Stolwijk niet aantreden. Verdediger Stijn Hekstra, aanvaller Anne Jits Sijbesma en de geblesseerde Frank Roorda moesten ook verstek laten gaan.

SV Bedum voelde zich moreel gezien gesterkt door het feit dat het een week eerder tegen PKC ’83 een stortvloed aan aanvallen had weten te overleven en als dank een punt in de knip kon steken. Het zou nu echter meer moeten doen dan alleen maar tegenhouden en daar leek men in de aanvangsfase ook wel werk van te willen maken. Hoewel Be Quick Dokkum iets gemakkelijker voetbalde en de flanken goed gebruikte, staken de Bedumers de meeste energie in de duels.

Toch zou de eerste mogelijkheid voor de Friezen zijn. Een voorzet vanaf de rechterkant leek op het hoofd van Janco Wiersma te belanden, maar hij vergiste zich in doelman Jos Broekmans. De goalie was op zijn hoede en neutraliseerde het gevaar.

De gastheren hadden maar een kans nodig om tot scoren te komen. De voorzet van Soeratmin Venema werd bij de tweede paal door Jordy van Haag tegen het nylon gekopt: 1-0. Een mooie opsteker voor de thuisclub, die al snel een vervolg zou krijgen toen Keekstra bij een aanval tot twee keer toe hands maakte. De eerste keer kwam hij er met weg omdat de scheidsrechter het niet had gezien. De tweede keer veegde de verdediger de bal vlak voor de doellijn weg en dat was de arbiter niet ontgaan. Keekstra werd weggestuurd en wat overbleef was een strafschop. Die werd door Jake Smit keihard in het dak van het doel geschoten: 2-0.

Met die tweede treffer leek het duel al te zijn gespeeld. SV Bedum kon rustig afwachten wat de Friezen ouden bedenken om deze dreun  te verwerken. De thuisclub beging echter de fout dat men te gehaast op jacht ging naar een derde treffer en dat ging ten koste van de zuiverheid in de passing en de voetballende ideeën om de overtalsituatie uit te buiten. Grote mogelijkheden kwamen er niet meer voor de pauze en omdat ook Be Quick Dokkum niet in staat bleek om goalie Broekmans in verlegenheid te brengen, sloop het eerste bedrijf naar het einde.

Twee keer veerden de talrijke toeschouwers nog. De eerste keer was dat bij een verre bal die achter de Friese defensie plofte en Joachim Belga alleen doelman Robert Atema nog op zijn weg vond. Die wist hij met een boogbal het nakijken te geven, maar omdat de Bedumer het speeltuig niet goed raakte, verdween de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Aan de andere kant moesten de Bedumers op hun hoede zijn toen een vrije trap van Frits Veenema voor het doel van Broekmans belandde waar Rindert Ykema klaar stond om het leer binnen te knikken. Hij kwam echter een paar centimeter te kort om zijn plannen ten uitvoer te kunnen brengen.

Na de thee werd het duel er niet beter op. Be Quick Dokkum ging noodgedwongen een stuk opportunistischer spelen en gaf achterin veel ruimte weg. SV Bedum sprong daar slordig mee om, zoals het ook slordig met de geboden kansen om ging. Eigenlijk was er van enig krachtsverschil geen sprake. Het viel niet eens op dat de gasten met een mannetje minder speelden. Omdat de inventiviteit echter ontbrak om het de gastheren echt lastig te maken, leek de zege al snel veilig gesteld. Dat had al vroeg in het tweede bedrijf gemoeten, maar zelfs oog in oog met de Friese goalie weigerden de Bedumers de trekker nog een keer over te halen. En dus zou het alleen nog maar spannend kunnen worden als Be Quick Dokkum zou weten te scoren. Daar leek het echter helemaal niet op, ondanks het feit dat men het SV Bedum niet gemakkelijk maakte.

Het duurde tot diep in de tweede helft alvorens Broekmans zijn talenten nog een keer moest aanspreken. Eerst werd een schot van Jan Jaap de Boer over de achterlijn gebokst en in de slotminuten  liet Rudolf Banga een vuurpijl van zijn voeten vertrekken die in twee keer door Broekmans werd gepakt. De zweefduik was het laatste hoogstandje in het magere treffen. SV Bedum had wat het wilde en kan nu met een goed gevoel uitkijken naar de uitwedstrijd tegen Broekster Boys.

‘We hebben veel aan kwaliteit moeten inboeten en het voetbal zal best minder zijn geweest, maar uiteindelijk telde hier vandaag maar een ding en dat was het resultaat. We hebben gewonnen en dus kan ik alleen maar tevreden zijn’, sprak trainer Remy van der Wal na afloop.

Zijn collega Henk Konings was van mening dat Be Quick Dokkum voetballend zeker niet de mindere van SV Bedum was geweest. ‘je komt alleen op een ongelukkige manier met 1-0 achter, waar overigens een overtreding aan vooraf ging, en die strafschop? Tja, wat moet ik er van zeggen. Keekstra slaat de bal in een reflex weg omdat hij er met het hoofd niet meer bij kon. Een penalty en een rode kaart, daar zijn we wel erg zwaar mee gestraft.’

* SV Bedum – Be Quick Dokkum 2-0 (2-0). Jordy van Haag 1-0; Jake Smit 2-0 (strafschop).

No Replies to "SV Bedum boekt belangrijke zege"