Farmsum pas laat langs Oldambtster Boys

Farmsum heeft op het nippertje weten te voorkomen dat het opnieuw puntverlies zou lijden tegen laagvlieger Oldambtster Boys. De gasten namen in de tweede helft brutaal de leiding, lieten enkele goede mogelijkheden liggen en zagen hun voorsprong pas heel laat in de wedstrijd als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zou uiteindelijk 3-1 worden voor de club die met nog een aantal teams in gevecht is om het kampioenschap in de 5e Klasse D van het zondagvoetbal.

Farmsum kwam goed uit de winterstop en klopte zowel nummer twee THOS als koploper Meeden. De eerste helft van laatstgenoemd duel werd door trainer Daniël Venhuizen als de beste van het seizoen omschreven. ‘We tikten Meeden helemaal weg’, aldus de oefenmeester.
Wedstrijden win je echter niet alleen van toppers, ook de kleintjes zullen aan de kant gezet moeten worden als je aanspraak op een prijs wilt maken. Dat dit geen vanzelfsprekendheid is had Farmsum op bezoek bij Oldambtster Boys al ondervonden, waar het ternauwernood nog een 2-2 gelijkspel wist weg te slepen.

Op eigen veld leken de Farmsumers zich aanvankelijk niet te kunnen opladen voor het tweede treffen met de Boys. Het spel was te statisch, de acties werden te ver doorgevoerd en zonder bal was er al helemaal geen beweging. Met de beperkte middelen die Oldambtster Boys ter beschikking stonden, wisten de bezoekers hun opponent eigenlijk vrij gemakkelijk van zich af te houden. Alwin Nap nam het doel van de gasten als eerste onder vuur, maar zag zijn schot gekraakt worden.

Na vijf minuten spelen ontsnapte Kevin Hassinck van Oldambtster Boys aan rechtstreeks rood toen hij Reza Fambrene onderuit schoffelde. Scheidsrechter Thon uit Roodeschool sloeg met de kaarten aan het goochelen, maar vond op aanwijzen uiteindelijk de dader van het delict en hield hem om onbegrijpelijke redenen slechts geel voor.

De 37 toeschouwers die de moeite hadden genomen om naar het Tuikwerder sportpark te komen, zagen een half uur lang twee ploegen in de regen aanmodderen, waarbij vooral Farmsum het zich mocht aanrekenen dat het ver beneden niveau speelde. Grote mogelijkheden bleven achterwege en een van de weinige hoogtepunten van voor de pauze was het rustsignaal van de Roodschoulster arbiter.

Na de doelwisseling zou er iets moeten gebeuren, wilde Farmsum niet opnieuw punt- en gezichtsverlies lijden. Herbert van Brugge was tot drie keer toe dicht bij de openingstreffer, waarbij de derde poging de fraaiste was. Hij anticipeerde goed op het uitverdedigen van Oldambtster Boys, maar werd naar de buitenkant gedrongen. Toch wist de lepe aanvaller de bal nog richting doel te transporteren, maar zag het speeltuig vervolgens via de lat het veld weer in springen.

Aan de andere kant was het wel raaak toen en voorzet vanaf links voor het Farmsumer doel langs zeilde, doelman Damon Vos aan het grabbelen sloeg en Dennie Gorter slim voor zijn verdediger kroop om vervolgens de doorschietende bal tegen het nylon te mikken: 0-1.

Farmsum had nog een klein half uur om de schade te repareren, maar worstelde met de tegenstander, het steeds slechter wordende veld en vooral zichzelf. Herbert van Brugge had moeten scoren na een voorzet van Reza Fambrene, maar schoot naast. Na zeventig minuten was het dan wel raak toen Alwin Nap een voorzet vanaf rechts binnen kopte. Bij de Boys werd aan buitenspel gedacht, maar scheidsrechter Thon ging niet in de protesten mee: 1-1.

Omdat Oldambtster Boys het idee had, besloot men iets meer aan te dringen. Kansen kwamen er ook wel, maar in de omschakeling wad Farmsum gevaarlijker. Toch leek het er niet op dat het duel nog een winnaar zou krijgen. De slotfase was al aangebroken en het had er alle schijn van dat de tweestrijd opnieuw in een remise zou eindigen.

Toen was daar echter Roby Visser die alle tijd en gelegenheid kreeg om van een meter of achttien uit te halen en op die manier voor 2-1 wist te zorgen. De opluchting was groot bij de thuisclub, die vervolgens in de extra tijd ook Herbert van Brugge nog een keer zag scoren: 3-1. ‘Dat werd ook eens tijd’, liet de speaker van dienst weten. Daar had de man een punt, want Van Brugge worstelde zich bijna negentig minuten lang door een rode muur, maar was weinig gelukkig in zijn acties. Door de overwinning heeft Farmsum zich nu wel naast lijstaanvoerder Nieuweschans genesteld.

‘Het was allemaal niet fraai en we hebben beneden ons kunnen gespeeld, maar ik ben blij dat we hebben gewonnen. Het blijkt echter maar weer dat we tegen ploegen als Oldambtster Boys moeilijk tot aanvaardbaar voetbal komen. We hebben gewoon te vaak verkeerde keuzes gemaakt’, aldus coach Venhuizen.

Zijn collega Bennie van Hoorn baalde als een stekker. ‘Hier was vandaag wat te halen en het is jammer dat we te graag wilden winnen. Daardoor gaven we achterin teveel ruimte weg. De jongens hebben dapper gestreden, maar het ging vandaag weer zoals zo vaak. Het wordt tijd dat we onszelf een keer belonen.’

* Farmsum – Oldambtster Boys 3-1 (0-0). Dennie Gorter 0-1; Alwin Nap 1-1; Roby Visser 2-1; Herbert van Brugge 3-1.

1 Reply to "Farmsum pas laat langs Oldambtster Boys"

  • comment-avatar
    Klaas Boersma maart 5, 2019 (08:30)

    Mooie beelden weer van Eemsmondsport. Geeft zo’n verhaal toch weer net wat meer inhoud.