Zeester schrijft geschiedenis bij Oosterparkers

Het Zoutkamper Zeester heeft zaterdag de kroon gezet op een tot dusverre prima verlopen voetbalcompetitie. De manschapen van de zeer ervaren trainer Marinus Siekman wisten in de provinciale hoofdstad met 1-2 van Oosterparkers te winnen en pakten daarmee de vervangende tweede periode in de 5e Klasse D.

De voorbereidingen op het treffen met Oosterparkers waren prima. De spelersgroep vertrok per bus naar de Stad, met in hun kielzog een flink aantal auto’s. De aanwezigheid van zoveel supporters zorgde voor een flinke mentale boost bij Zeester. Op het stormachtige sportpark Kardinge was Oosterparkers de afwachtende ploeg. Het was kennelijk niet van plan het spel te maken, maar probeerde in de counter toe te slaan. In het eerste kwart viel er eigenlijk vrij weinig te beleven. De eerste doelpoging kwam van Zeester. Spits Vince van der Veen probeerde het van afstand, maar kwam niet tot scoren. De gasten kregen daarna meer mogelijkheden om het duel open te breken.

Henri Nienhuis slalomde richting doel van Oosterparkers, maar strandde op de goalie en Jasper Nienhuis zag een inzet op de paal kletsen. Bijna was het oosterparkers gelukt om met een voorsprong aan de thee te beginnen. Een corner belandde voor het doel van de Zoutkampers, maar de daaropvolgende inzet knalde eveneens op de paal.

Toen de acteurs voor het tweede bedrijf kwamen opdraven, barstte er een enorme hagelbui los met dito windstoten. Het onstuimige weer had Oosterparkers kennelijk ook gestimuleerd, want zij stormden op het doel van Zeester af. Daniël Veenstra wist zijn domein vooralsnog schoon te houden. Nadat de bui voorbij was en de dikste storm was gaan liggen, kreeg Zeester weer mogelijkheden.

Vijf corners op rij waren niet voldoende om tot scoren te komen. Inzetten van Jan-Wouter Zwart en Jasper Nienhuis gingen net naast of werden voor de doellijn weggeveegd. Na 65 minuten spelen kregen de bezoekers een vrije trap te nemen op zo’n twaalf meter van het doel van Oosterparkers. De inzet werd in eerste instantie geblokt, maar plofte voor de voeten van Dieter Schulz. Hij haalde uit, maar weer was daar die dekselse goalie van de gastheren die middels een katachtige reactie een tegengoal wist te voorkomen. Het begon er steeds meer op te lijken dat het duel op een gelijkspel zou afstevenen. Oosterparkers was echter niet van plan daar aan mee te werken. Richard Schutter kreeg de bal rond het zestienmetergebied en punterde het speeltuig tegen het nylon: 1-0.

Vanaf dat moment leken de krachten bij Zeester weg te vloeien. De periodetitel was verder weg dan ooit. Met nog twee minuten spelen werd er echter toch nog zoutkamper geschiedenis geschreven. Na een goede poging van Alex Zijlstra waren alle ogen gericht op een duel om de bal waarbij Cees de Jong onderuit zou zijn gehaald. Scheidsrechter Van Traa was resoluut en deponeerde de bal op de penaltystip. Een kolfje naar de hand van Vince van der Veen, maar zijn inzet werd door de goalie van de gastheren gekeerd. In de rebound viel het leer voor zijn voeten, maar de tenen van Jasper Nienhuis waren kennelijk iets langer. Hij wist de bal wel tussen de palen door te krijgen: 1-1.

Oosterparkers moest de ultieme slotfase met tien man verder omdat Mick Pomstra de scheidsrechter naar de keel was gevlogen en met rood kon vertrekken. Kennelijk was dat nog niet genoeg, want de zondaar kwam het veld weer op om nog een paar tegenstanders op een fikse overtreding te trakteren. Een en ander leidde tot veel tumult, uitdagingen over en weer en een staking van een kleine tien minuten.

Nadat de gemoederen weer wat waren bedaard, konden ook de slotseconden vol gespeeld worden. En daarin gebeurde het wonder dan toch nog. Een lange bal van Vince van der Veen leek simpel weg geroeid te kunnen worden, maar de laatste man van Oosterparkers schoot over de bal heen. Daardoor stond Danny Beerda ineens oog in oog met de keeper. Even was er de aarzeling, maar die bleek deze keer niet onvoordelig te zijn. De goalie van de Stadjers liep iets naar voren en bood Beerda daarmee de kans om het speeltuig in de rechter benedenhoek te mikken: 1-2.

Het schier onmogelijke was gepresteerd. Alles wat Zeester lief was ging volledig uit de plaat en leek bijna niet meer rustig te krijgen. Oosterparkers mocht nog aftrappen, maar luttele seconden later werd het duel de boeken in gefloten. Het was letterlijk en figuurlijk een stormachtige zaterdagmiddag geweest, met een voor Zeester een ongelofelijke apotheose. Dat moesten zelfs enkele supporters erkennen die de hectische slotfase hadden gemist omdat ze niet in wonderen durfden te geloven. Dat die nog bestaan zouden ze later ontdekken.

De periode is binnen, dus zou je kunnen zeggen dat Zeester zijn doel heeft bereikt. De nacompetitie om promotie is bereikt. De Zoutkampers willen echter als tweede eindigen en zullen er alles aan doen om dit te bewerkstelligen. Komend weekeinde kan daar een begin mee gemaakt worden als de aanstaande kampioen Lycurgus op bezoek komt. Daar heeft Zeester nog ene appeltje mee te schillen, want in Groningen kwam Zeester (6-1) er niet aan te pas.

De kleine Zoutkamper club mag dan weliswaar zo’n beetje aan de rand van de provincie spelen, dat wil echter nog niet zeggen dat het ook in de anonimiteit is ondergedoken. Dat is ook nooit het doel geweest toen men Siekman aantrok om de spelersgroep naar een hoger plan te tillen. Siekman nam een schat aan voetbalervaring mee naar het vissersdorp en ziet dat zijn aanpak vruchten begint af te werpen.

In zijn eerste jaar (2017/2018) was het bouwen geblazen aan een nieuw fundament waarop het voetbalhuis gestalte moest krijgen. Zeester finishte uiteindelijk als zevende. Siekman vond dat er meer in de groep zat. Een periode zou mooi zijn. En die hebben de Zoutkampers nu dan te pakken. Aan de hand van een aantal zeer ervaren spelers, waaronder goaltjesdief Vince van der Veen en Danny Beerda, moet dit de opstap worden naar meer. Een titel zal er dit jaar niet in zitten, daarvoor is de kloof met koploper Lycurgus te groot. Dan moet het maar via de achterdeur gebeuren. De vierde klasse is welkom in Zoutkamp, Zeester heeft de deur zelf open gezet.

* Oosterparkers – Zeester 1-2 (0-0). Richard Schutter 1-0; Jasper Nienhuis 1-1; Danny Beerda 1-2

No Replies to "Zeester schrijft geschiedenis bij Oosterparkers"