NEC Delfzijl geeft punten te simpel weg

NEC Delfzijl heeft op het eigen sportpark Centrum een dure nederlaag geleden tegen het bezoekende FC Meppel. De Drenten zegevierden met 1-2 na een van beide kanten matige pot voetbal, waarin de tegengoals van de thuisclub wel erg gemakkelijk tot stand kwamen.

De ploeg van trainer Kees Pranger wist precies wat er van hen verwacht werd. Er moest een driepunter komen om wat afstand van de plaatsen te nemen die weinig benijdenswaardig zijn. Dat zou in ieder geval zonder de geblesseerden Elsin Yilmaz, Brend Hansen en de geschorste Kris Klasens moeten gebeuren. Ook FC Meppel kon niet over de meest ideale opstelling beschikken. De ervaren laatste man Niels Eemstra was geblesseerd en de ook niet topfitte Emiel Kwant begon op de bank.

Dat er veel spanning op de wedstrijd stond, werd vanaf de eerste aftrap van de middag al duidelijk. FC Meppel voldeed met alle plezier aan het beeld dat Kees Pranger in de voorbeschouwing had geschetst. ‘Ze zullen afwachten en in de omschakeling proberen toe te slaan’, liet hij daags voor het duel weten. ‘Laten we daar dan maar aan voldoen’, moet Plessen gedacht hebben.

NEC Delfzijl begon agressief, speelde kort op de bal en liet de gasten geen ruimte om te ontsnappen. Tot echte grote mogelijkheden wist de thuisclub aanvankelijk niet te komen. De eerste kans die genoteerd kon worden, kwam op naam van Juules Kwant. Hij had echter teveel tijd nodig om de bal goed te leggen en doelman Robbin Kuipers te verrassen. Aan de andere kant vertrok Dion Zimmerman op links, draaide de bal voor het doel van Stijn Koch langs, maar zag hoe Erwin Noordhoff de bal slechts met zijn hoofd kon schampen.

Niet veel later probeerde Robert-Erik Lanting het ook na een voorzet van Juules Kwant. Doelwachter Kuipers was echter op zijn hoede. Ondanks de mogelijkheden was het voetbal aan beide kanten allesbehalve goed. De bal verdween herhaaldelijk over de sintelbaan en in sommige gevallen vloog het speeltuig zelfs naar de overkant van de aangrenzende Julianalaan, waarbij zelfs het balkon van de overburen geen ‘beschutting’ meer bood. Het was ploeteren en naar de vorm zoeken voor beide teams.

De bank van NEC Delfzijl hield na een dik half uur de adem in toen Hans Mansveld vanaf de rechterkant de bal voor wist te trekken. De inglijdende Pim ter Voorde had moeten scoren, maar liet het speeltuig aan zich voorbij gaan.

En toch zou de goal vallen aan Drentse zijde, Bij het uitverdedigen raakte Quirijn Boelens de bal volledig verkeerd. Thijs Sonneveld dacht zijn teammaatje te hulp te schieten, maar gaf onbedoeld een voorzet op Hans Mansveld, die met dat cadeautje wel raad wist: 0-1. Edwin Hodzic dacht niet veel later de gelijkmaker binnen te schieten, maar het leer werd door Wiebe de Jong voor het lege doel weggemaaid. De aansluitende corner leverde niets op.

Het was overigens opvallend dat NEC Delfzijl maar weinig kansen wist te creëren. Volgens coach Pranger inherent aan het gebrek aan zelfvertrouwen binnen zijn ploeg, die momenteel nogal wat mentale dreunen krijgt te verwerken. En ja, daar ga je niet beter van voetballen. Tot aan de rust gebeurde er niet veel meer, meteen na de doelwisseling wel. Toen dook Juules Kwant ineens voor de neus van Kuipers op, maar kon geen richting aan zijn schot meegeven.

Het spel werd er in de tweede helft niet beter op. NEC Delfzijl wilde wel, maar was niet bij machte om de wedstrijd te kantelen. FC Meppel was, zonder zelf grootst te voetballen, gevaarlijker en kreeg de mogelijkheden om het duel vroegtijdig op slot te gooien. Een vrije trap van Jos Fidom vroeg alle aandacht van goalie Kuipers en ook Juules Kwant probeerde het met een fraai stiftje, maar zag de bal naast het doel verdwijnen.

Na 73 minuten voetbal leek de strijd beslist toen het speeltuig vanaf rechts voor het doel van Kuipers belandde. Bas Kaldenberg sprong als hoogste en leek raak te zullen koppen, maar de bal ging via de arm van Peter Wassing de verkeerde kant op. Vervolgens plofte het leer voor de voeten van Robert-Erik Lanting omdat ook doelman Kuipers in het luchtledige greep. Lanting maakte er vervolgens 0-2 van en schoot het laatste beetje hoop van NEC Delfzijl aan flarden.

Zo leek het althans, ware het niet dat FC Meppel na twee wisselbeurten aan het zoeken was geslagen. Op de linkerkant begon Edwin Hodzic aan een van zijn vele rushes, liet een mannetje of vier in vertwijfeling achter en wist de bal voor het doel te krijgen. Daar pikte Ahmet Kirat het speeltuig op, haalde uit en strandde op de uit zijn kooi gekomen Stijn Koch. Kirat kreeg een tweede kans en wist, tussen een woud van benen door, nu wel raak te mikken: 1-2.

Terwijl FC Meppel alleen maar aan het opvijzelen van het doelsaldo dacht, begon er bij NEC Delfzijl toch weer een klein vlammetje te branden. Het vuurtje werd zelfs nog even verder aangewakkerd nadat er wat kleine opstootjes plaatsvonden en doelman Koch geel kreeg omdat hij iets te lang treuzelde naar de zin van arbiter Kraan. Hij gaf daarmee wel aan dat de gasten de zege, op welke manier dan ook, de zege over de streep wilden trekken.

Een keer moest goalie Koch nog optreden toen invaller Daniël Clarke Acaster een schot van zijn voeten liet vertrekken. De inzet miste echter scherpte en werd onschadelijk gemaakt. Het was een van de laatste wapenfeiten van het duel dat nu eens niet op kunstgras werd gespeeld, maar op het hoofdveld van de Havenkanters. De thuisclub was er niet gelukkig mee, maar moest het er wel mee doen.

Coach Plessen was na afloop blij met de overwinning, die volgens hem ook wel terecht was omdat zijn ploeg meer kansen had gekregen, maar verzuimd had om de wedstrijd in ene vroegtijdig stadium op slot te gooien. ‘We hebben het ons in de slotfase vervolgens nog onnodig lastig gemaakt’, vertelde hij.

Zijn collega Kees Pranger was een teleurgesteld man. ‘We hebben te weinig afgedwongen om hier een goed resultaat te kunnen boeken. De spelers lopen nu eenmaal niet over van zelfvertrouwen. We begonnen eigenlijk best goed, maar na die openingsfase vielen we al snel terug. Het is jammer dat we hebben verloren, maar ik ben er van overtuigd dat het wel goed komt. NEC Delfzijl hoort gewoon in de tweede klasse.’

* NEC Delfzijl – FC Meppel 1-2 (0-1). Hans Mansveld 0-1; Robert-Erik Lanting 0-2; Ahmet Kirat 1-2.

No Replies to "NEC Delfzijl geeft punten te simpel weg"