Fikse straf voor geweld tegen Stedumer fluitist

De aanklager van voetbalbond KNVB heeft vijfdeklasser Nieuweschans een schikkingsvoorstel gedaan. De voetbalclub uit de grensplaats heeft te horen gekregen dat hen een boete van 400 euro boven het hoofd hangt en dat er daarnaast vier punten in mindering worden gebracht.

Twee spelers van Nieuweschans die rood kregen zijn voor respectievelijk tien en zes wedstrijden geschorst. Een van de wisselspelers kan een optreden als speler nog langer vergeten. Hij probeerde de fluitist te schoppen en sloeg hem in de nek. Die actie is hem op een jaar schorsing komen te staan.

Het schikkingsvoorstel volgt op de ongeregeldheden die paaszaterdag (20 april) ontstonden nadat het bezoekende Farmsum op 1-2 was gekomen. Ten onrechte vond men bij Nieuweschans omdat een toegekende vrije trap niet gegeven had mogen worden en de daaruit voortvloeiende inzet van Jeroen Tuma door Farmsumer André Toxopeus onder het lichaam van keeper Gerlof Lutter weg zou zijn getrapt.

De doelman was de eerste die tot bedaren gebracht moest worden. Hij claimde dat hij de bal klemvast had gehad. ‘Ik zat er notabene bovenop’, luidde zijn verweer na afloop. Na zijn uitbarsting volgden zowel fysieke als verbale bedreigingen richting de arbiter. Hij kreeg een tik in zijn nek, werd met water bekogeld en er werden zaken geroepen als ‘ik steek je banden lek’ en ‘ik wacht je op na de wedstrijd.’

Fluitist Van Leeuwen, die inmiddels bij de politie aangifte heeft gedaan van mishandeling, deelde tijdens het ontstane tumult drie rode kaarten uit aan spelers van de thuisclub en vond de sfeer op zeker moment zo bedreigend dat hij het duel besloot te staken.

Op moment van staken moesten er nog vijf minuten worden gespeeld. De resterende speeltijd zal op donderdag 16 mei alsnog moeten worden volgemaakt. Nieuweschans kan dan maar acht man opstellen.

Nieuweschans heeft tot woensdag de tijd om in verweer gaan. In dat geval zal de tuchtcommissie van de KNVB zich over de zaak buigen. Voorzitter Dick Smook van Nieuweschans wil niet veel kwijt over de kwestie: ‘Ik kan alleen maar zeggen dat we de gebeurtenissen betreuren. We keuren dit als club absoluut niet goed.’

No Replies to "Fikse straf voor geweld tegen Stedumer fluitist"