Holwierde klopt buurman DVC Appingedam

Holwierde heeft op eigen veld met buurman DVC Appingedam afgerekend. Gemakkelijk ging het allemaal niet, maar de driepunter voor de gastheren werd als een geschenk omarmd. De Damsters daarentegen lieten de kans liggen om met iets minder spanning in de benen de laatste drie competitiewedstrijden tegemoet te treden Na negentig minuten stond er een 2-1 eindstand op het wedstrijdformulier.

Het duel was amper op gang gekomen of de man die de knoppen van het scorebord bediende kon al aan de slag. Na een dikke zestig seconden verslikte Damster Chris Dijks zich lelijk. Hij wilde de bal op doelman Olaf Kiewiet terugspelen, maar deed dat te nonchalant. Robert Veenhuis was alert, onderschepte de bal en joeg het speeltuig tegen het nylon: 1-0. Een prima start voor Holwierde en een fikse dreun voor de gasten, die niets anders te doen stond dan winnen op sportpark Katmis.

Geen eenvoudige opgave, want Holwierde kan vanuit een voorsprong heel goed achterover leunen in afwachting van dat wat de tegenstander laat zien. Dat was in de eerste helft veel te weinig. Er ging weinig dreiging uit van DVC, dat veel tweede ballen verloor en de slag op het middenveld verloor. Eigenlijk was er maar een keer sprake van enig gevaar. Dat was toen een korte combinatie tot balbezit van aanvoerder Nick Veentjer leidde. Zijn schot werd door goalie Wouter Kingma met de voet gekeerd.

Veel meer viel er niet te beleven in de eerste drie kwartier, of het moet al de gele kaart zijn die DVC-er Chris Dijks kreeg toen hij Robbie ten Hove onder het gras probeerde te stoppen. Met die kleur prent mocht hij niet ontevreden zijn.

Trainer Erwin Buurmeijer was allesbehalve tevreden over de gang van zaken. Hij zag zijn team teveel duels verliezen en miste balvastheid op het middenveld. Om het evenwicht juist daar te herstellen, besloot hij Daan van Dortmont de tweede helft te laten opdraven en liet de weinig in het spel voorkomende Bram Mulder in de kleedkamer achter.

Een ingreep die effect sorteerde, want DVC beet ineens van zich af. Het kreeg meer vat op de thuisclub en was vooral via Lars Muder en Ivar Boekholt gevaarlijk. Mulder kreeg tot twee keer toe de kans om Holwierde pijn te doen, maar een inzet was te zwak en de ander kon nog net tot corner worden gedegradeerd. Het wachten was op de gelijkmaker. Holwierde bleek niet in staat om de snelle en behendige Jurelly Torbed en Robbie ten Hove te bereiken. Het middenveld moest aan de bezoekers worden gelaten. Die weigerden daar op hun beurt van te profiteren.

En als je dan zelf niet scoort, doet de tegenstander dat wel. Een veel te gemakkelijk weggegeven ingooi werd door Torbed richting strafschopgebied van DVC getransporteerd. Robbie ten Hove draaide zijn lichaam een kwartslag en kwam vervolgens op niet al te zachtzinnige manier met doelman Kiewiet in aanraking. Die claimde dat hij voor de bal was gegaan, maar scheidsrechter Westerloo kende geen pardon en deponeerde het speeltuig op de stip. Danny Bult besloot het karwei op zich te nemen en mikte raak: 2-0.

Over en uit voor DVC moet menig Damster hebben gedacht. Dat ws echter allerminst zeker, want eerder dit seizoen wisten de elf van Buurmeijer een 0-3 achterstand weg te poetsen, dus waarom zou dat nu niet kunnen. Het antwoord op die vraag kwam al snel. Een vrije trap van Jesper Schonewille werd uit de zestien van Holwierde weggekopt, maar belandde precies voor de voeten van invaller Daan van Dortmont. Diens uithaal betekende 2-1 en beloofde tevens een spannende slotfase.

Die kwam er dan ook en daarin was het pompen of verzuipen geblazen. Hoe Holwierde het deed was opeens niet meer van belang. Hoofdzaak was dat de bal zo ver mogelijk richting Kiewiet werd gelepeld. DVC probeerde met de moed der wanhoop in elk geval een punt te bemachtigen. Toen Danny de Vries ineens languit in het strafschopgebied lag, schreeuwden de bezoekers massaal om een strafschop. Fluitist Westerloo vond de valpartij van De Vries, waarbij Danny Bult als ‘schuldige’ werd aangewezen, overtrokken en wuifde alle protesten weg.

Niet veel later kreeg Joachim Douma zijn tweede gele kaart en dus moest DVC Appingedam de laatste minuten ook nog eens met tien man vol maken. Aan de stand zou niets meer veranderen en dus kon men op de bank van Holwierde opgelucht ademhalen.

‘Soms moet je niet kijken hoe je een wedstrijd over de streep trekt. Het enige dat dan telt is dat je er drie punten mee pakt. Dat hebben we gedaan en voor de rest interesseert het me niet hoe mensen zo’n wedstrijd beleven’, sprak trainer Eddy Tuik van Holwierde na afloop.

Zijn collega Erwin Buurmeijer kon niet eens ontevreden zijn over de manier waarop zijn ploeg partij had geboden. ‘Ik ben van menig dat we hier te weinig uit halen. Voor de rust was het zo’n typische wedstrijd waarin goals een zeldzaam goedje zijn. Na de pauze hebben wij gedomineerd, maar verzuimen we te profiteren. Jammer, we hadden de druk op FC Grootegast wat kunnen opvoeren als we hier hadden gewonnen. Maar goed, we moeten nog drie wedstrijden. We geven de moed nog niet op.

* Holwierde – DVC Appingedam 2-1 (1-0). Robert Veenhuis 1-0; Danny Bult 2-0 (strafschop); Daan van Dortmont 2-1.

No Replies to "Holwierde klopt buurman DVC Appingedam"