Jan Venhuizen wint eerste Lauwersmeer Marathon

De eerste Lauwersmeer Marathon is een feit. Rondom het Lauwersmeer werd zondag de eerste editie van de Lauwersmeer Marathon gelopen, een evenement dat door de Stichting 40Mijl werd georganiseerd ter ere van het 50-jarig bestaan van het Lauwersmeer. De hele marathon werd gewonnen door Wagenborger Jan Venhuizen.

Het evenement telde meer dan duizend deelnemers over de verschillende afstanden. De hele en halve marathon waren de populairste onderdelen en onder het internationale deelnemersveld kon gerekend worden met topatleten. De deelnemers liepen met prachtig weer maar een fikse tegenwind zorgde voor uitdaging.

De hele marathon werd gewonnen door Jan Venhuizen tegenwoordig woonachtig in Wagenborgen met een tijd van 2 uur en 47 minuten. Vanaf de start kwam hij gelijk voorin te lopen met Gerard Vos uit Appingedam Na ongeveer drie kilometer gooide Vos het tempo ietsje omhoog, het liep ook wel lekker voor de wind aan, maar Venhuizen besloot niet mee te gaan in het hogere tempo.

Langzaam nam Vos afstand en was het voorin ieder voor zich, op 26 kilometer had Gerard Vos een voorsprong van ongeveer twee minuten opgebouwd. Maar na de 30 kilometer begon de koploper terrein te verliezen en op 36 kilometer passeerde Venhuizen de moegestreden Vos en liep stevig door naar de finish waar hij als de nummer één werd onthaald. Een opmerkelijke overwinning, want hardloper Jan Venhuizen gaf vorig jaar te kennen geen marathons meer op niveau te willen lopen. Hij halveerde zijn voorbereidingsweken in de trainingen, maar bleek toch nog over een prima basis voor duurlopen te beschikken.

Onder de dames was Hinke Schokker, afgelopen jaar winnares  op de 100 kilometer in Winschoten de snelste met een tijd van 3 uur en 5 minuten. Bij de halve marathon waren Hein Tjoelker en Barbara de Grouw de winnaars.

No Replies to "Jan Venhuizen wint eerste Lauwersmeer Marathon"