Farmsum maakt klus af in Nieuweschans

Vijfdeklasser Farmsum heeft de resterende vijf minuten van het eerder gestaakte duel tegen Nieuweschans zonder noemenswaardige problemen overleefd. De 1-2 voorsprong die tijdens het paasweekeinde in het grensdorp was verkregen, werd zelfs uitgebreid. Reza Fambrene bepaalde de definitieve eindstand op 1-3.

Vijf minuten voetballen op een doordeweekse dag en dan ook nog op een tijdstip waarop je liever met de benen op de bank ligt. De voetballers van vijfdeklasser Farmsum hadden weinig keus. Voetbalbond KNVB had in al haar wijsheid besloten dat er in Nieuweschans gespeeld moest worden.

En dat alles omdat de grensbewoners zich tijdens de ontmoeting in het paasweekeinde op een schandelijke manier tegenover scheidsrechter Jan van Leeuwen uit Stedum hadden gedragen. Van een tamme wedstrijd een beschamende vertoning hadden gemaakt, waarbij de onpartijdige bedreigd, geschopt en geslagen werd. Een duel dat uiteindelijk in de 85e minuut gestaakt werd omdat de sfeer te bedreigend was geworden.

De Farmsumers vertrokken donderdagavond al op tijd richting Duitse grens om nog driehonderd seconden lang een 1-2 voorsprong te verdedigen. En dat deden ze met succes. Niet nadat Nieuweschans overigens een dot van een kans om zeep had geholpen om de gelijkmaker te scoren. Andreas Tjalma vergaloppeerde zich bij het zoeken naar een aanspeelpunt in de persoon van Niels van Es. De bal werd onderschept, waarna er een schot op het doel van Damon Vos werd afgevuurd. De inzet werd echter gepareerd.

Aan de andere kant probeerde eerst Andreas Tjalma tot succes te komen. Zijn schot ging langs de verkeerde kant van de paal. Jan Bisschop probeerde het even later. Zijn bal kon niet klemvast worden gepakt, waarna Reza Fambrene er als de kippen bij was om het speeltuig tegen het nylon te laten kletsen: 1-3. Mocht er nog enige twijfel bestaan over de afloop, dan was deze nu wel volledig weggenomen. De resterende tijd was te kort voor Nieuweschans om nog iets terug te doen.

Trainer Daniël Venhuizen was na afloop uiteraard opgetogen. ‘Als dat schot van Nieuweschans er wel in was gegaan, had het een dure kunnen worden. Wij hebben echter meer kansen gehad en natuurlijk is het mooi dat Reza Fambrene nog wist te scoren. Daardoor lopen we qua doelsaldo wel weer een goal uit op THOS.’

Dankzij de overwinning heeft Farmsum de koppositie, weliswaar op doelsaldo (+39), in 5D weer in handen. Het team van trainer Daniël Venhuizen moet de eerste plek wel delen met THOS, dat evenveel (49) punten heeft, maar qua doelsaldo een eind achterblijft (+27).

Komend weekeinde spelen de Farmsumers op eigen veld tegen Woltersum, terwijl THOS gastheer is van Oldambtster Boys. Twee duels die door de thuisclubs gewonnen moeten worden. Een en ander zou inhouden dat de titelstrijd in de laatste ronde een beslissing moet opleveren. Dan gaat Farmsum naar buurman WEO in Woldendorp en reist THOS af richting Warffum. ‘Dat zijn twee pittige potjes. We zullen wel zien hoe het afloopt’, aldus Venhuizen.

EemsmondSport was bij het veelbesproken ‘paasduel’ om er verslag van te doen. We hadden ook de resterende vijf minuten graag vastgelegd. Het bestuur van Nieuweschans had echter besloten om de mensen van EemsmondSport de toegang tot het sportpark te ontzeggen.

Voorzitter Dick Smook liet enkele uren voor de korte sessie het volgende via een appje weten: ‘Goedemiddag, ik wil nog even bevestigen dat er vanavond voor, tijdens en na het restant van de wedstrijd vv Nieuweschans – Farmsum geen camera of andere opnameapparatuur van EemsmondSport welkom is op ons complex. Reden van dit standpunt is u reeds telefonisch gemeld. BNS online zal zorgen voor de verslaglegging.’

We willen u graag deelgenoot maken van de redenen die de voorzitter aanvoert. Omdat wij van mening zijn dat onze bezoekers er recht op hebben om te weten waarom we daar niet welkom waren. Daarover hoeven we trouwens niet al te lang uitweiden. De heer Smook is het niet eens met de berichtgeving omtrent het duel, had de beelden van de ongeregeldheden liever niet in de media gezien en vindt dat de scheidsrechter deels zelf de oorzaak van de onsmakelijke vertoning is geweest. Hij is eveneens van mening dat wij een lokale verslaggever ‘niet netjes’ hebben behandeld. Alleen maar omdat we de man hebben verteld er niet van gediend te zijn dat onze interviews klakkeloos gekopieerd worden. Waarbij de voorzitter zich terloops liet ontvallen dat deze persoon het alleenrecht heeft op verslaglegging van wedstrijden die door Nieuweschans worden gespeeld.

Eenieder mag zijn of haar eigen conclusies uit bovenstaande trekken. Wij denken het onze er van, maar geven u ondanks alles toch nog wat beelden van die paar minuten dat er in Nieuweschans gevoetbald werden.

2 Replies to "Farmsum maakt klus af in Nieuweschans"

 • comment-avatar
  Jan van S. mei 17, 2019 (15:18)

  Wat denkt die Smook wel niet? Kleinzielig en kortzichtig. Steek je hand eens in eigen boezem. Als je iedere keer dat de media iets over je schrijft wat je niet zint, weiger je die dan ook? Manmanman…. Waar hebben we het over. Hotseknotsvoetbal in de vijfde klasse en dan, ook nog zwaar onterecht, zoveel praatjes hebben. Kijk eens goed in de spiegel

 • comment-avatar
  gerlof mei 18, 2019 (19:58)

  Door deze wedstrijd heb ik een punt gezet achter mijn keeperscarriere in deze verschrikkelijke klasse waarin geen enkele ploeg 4e klasse waardig is en waar de scheidsrechters partijdig zijn .
  Hoop dan ook op Veel tegenspoed voor dat achtelijke Farmsum met hun NOS propagandaploeg .