Organisatie tevreden over deelname 38e Noorderrondrit

MFAC Loppersum heeft op Hemelvaartsdag voor de 38e keer de Noorderrondrit op de fiets georganiseerd. Deze fietstoertocht, over de afstanden van 150  en 75 kilometer volgt, waar het kan, de route van de Noorderrondrit op de schaats. De eerste deelnemers kwamen al tegen zeven uur aan bij de kantine van Sportclub Loppersum.

De dag begon met wat motregen en een harde wind, maar in de loop van de dag klaarde het wat op en werd het uiteindelijk toch nog goed fietsweer. Desondanks hebben toch nog een kleine 900 fietsers deelgenomen aan deze Noorderrondrit. De eerste deelnemers gingen tegen kwart over zeven in de ochtend start en volgden de bepijlde routes van de Noorderrondrit op de fiets.

De prestatietocht over 150 kilometer bracht de fietsers vanaf het sportcomplex aan de Bosweg in Loppersum langs onder meer de dorpen Holwierde, ’t Zandt, Onderdendam, Baflo, Pieterburen naar het keerpunt in het vissersdorp Zoutkamp. De meeste fietsers hadden het met name in het begin van de tocht, vanwege de harde tegenwind, erg zwaar en kwamen dan ook behoorlijk stuk aan bij stempelpost Restaurant-IJssalon De Boeter, waar de verzorging klaarstond om de deelnemers aan de prestatietocht van soep en brood te voorzien.

Nadat eenieder weer een beetje was bijgekomen en de inwendige mens was versterkt, werd de route vervolgd via Schouwerzijl en Winsum naar Groningen waar, voornamelijk langs de Groninger maren, weer werd terug gefietst naar de eindbestemming Loppersum waar de eerste fietsers rond de klok van een uur moe, maar voldaan arriveerden.

De ruim 300 deelnemers die voor de toertocht van 75 kilometer hadden gekozen, werden langs een aantal plaatsen die ook de 150 kilometer-tocht aandeed, naar de stempelpost in Zuidwolde geleid, waar ook de deelnemers aan de 75 kilometer werden voorzien van soep en brood bij café Moeke Vaatstra. Hierna ging de toertocht verder via Groningen met de wind in de rug naar de finish op het sportpark aan de Bosweg in Loppersum.

De liefhebbers van het fietsen op onverhard terrein konden ook weer uit de voeten. Op hun mtb ’s en terreinfietsen konden ze deelnemen aan de derde editie van de Noorderrondrit Veldtoertocht. De organiserende MFAC Loppersum had besloten om een vernieuwde route uit te schrijven welke de deelnemers via Loppersum, de bult van Eenum en Leermens naar ’t Zandt leidde waar bij stempelpost Landgoed De Camping van een kopje koffie en heerlijke zelfgemaakte appelgebak genoten kon worden. Hierna ging het via diverse graspaden en bosschages ’s naar Zeerijp vanwaar de route werd vervolgd naar de finish in Loppersum.

Ook aan de recreatieve fietser was weer gedacht en net als voorgaande jaren was er ook dit jaar een recreatieve fietstocht van 35 kilometer uitgezet. Weer was het de uitzetter gelukt om een nieuwe route uit te stippelen naar plekken waar menig deelnemer nog nooit was geweest.
Vanaf het sportpark leidde de route over verharde paden door de landerijen via onder meer de dorpen Garsthuizen, Zandeweer en Stitswerd de deelnemers naar stempelpost Dorpshuis ’t Schienvat in Kantens. Hier konden zij onder andere genieten van een special samengesteld fietsmenu.

Vanaf Kantens ging de tocht verder via Middelstum en Westeremden weer terug naar het sportpark in Loppersum. Onder het genot van een hapje en een drankje op het terras en in de kantine van Sportclub Loppersum was het erg gezellig en zeer goed vertoeven. Er werd dan ook nog langdurig nagepraat over de gereden routes en de geleverde prestaties.

Aan de prestatietocht van 150 kilometer deden 491 deelnemers mee, aan de toertocht van 75 kilometer waren dat er 321. De veldtoertocht werd gereden door 28 deelnemers en bij de recreatieve tocht hadden 53 liefhebbers de fiets gepakt om hun route te rijden. Hiermee kwam het totaal aantal deelnemers op 893. Een aantal waar de organiserende MFAC Loppersum zeer tevreden over is.

Er staan voor 2019 nog een tweetal evenementen op het programma van de MFAC Loppersum.  Zaterdag worden de TAMOIL Dutch Open Grasstrack grasbaanraces verreden (zie elders deze site) en zaterdag 6 juli is het tijd voor de Lopster Torenloop (foto: Maaike de Jong).

No Replies to "Organisatie tevreden over deelname 38e Noorderrondrit"