Zeester struikelt vanaf elf meter over Veendam ’94

Vijfdeklasser Zeester is klaar met het seizoen. De nacompetitiewedstrijd tegen het bezoekende Veendam 1894 vormde een te groot struikelblok om de hoop op promotie naar de vierde klasse levend te houden. De Zoutkamper brigade struikelde op het eigen Sportpark Toercamp vanaf elf meter over de Veenkolonialen, nadat er in de reguliere speeltijd niet was gescoord en ook de verlenging geen soelaas had geboden.

Beide teams begonnen niet okselfris aan het duel. Het seizoen had zijn sporen duidelijk nagelaten. Diverse pijntjes en kwaaltjes noopten de beide coaches om aanpassingen in de basiself door te voeren. Trainer Mehmet Kartircioglu van de Veendammers had zichzelf een plekje in de basis toebedeeld. Hoe hij langs de lijn is, blijft een vraag, maar binnen de lijnen was hij verbaal duidelijk aanwezig.

Steeds maar weer sturend en coachend probeerde hij zijn teamgenoten bij de les te houden in een eerste helft die weinig goed voetbal bood, maar qua spanning genoeg te bieden had. De beste mogelijkheden waren aanvankelijk voor de gasten, die in Marc van der Laan en Roy Muurman hun gevaarlijkste pionnen hadden. Schoten van beide heren misten echter voldoende scherpte, of werden prima gepareerd door Zeester-goalie Daniël Veenstra. Hij had soms van die momenten die je als fan van de voetballers uit het vissersdorp zouden doen sidderen, maar over het algemeen speelde de sluitpost een puike pot.

De eerste keer dat het publiek opveerde was na een schot van Veendammer Roy Muurman. De bal verdween echter net naast. Danny Schipper was de volgende die goalie Veenstra dacht te verschalken, maar de inzet werd knap uit de bedreigde hoek getikt. De aansluitende corner leverde nog een kopbal van Katircioglu op. Hij knikte het speeltuig echter over de deklat. Aan de andere kant knepen Stephan Knol en Vince van der Veen er tussenuit en was het Knol die het schot op de pantoffel had liggen. Veel verder kwam de bal echter niet.

Vlak voor de pauze probeerde Veendam 1894 het nog een keer. Marc van der Laan mocht een vrije trap nemen. Hij schoot van een meter of twintig op doel, waar Veenstra al klaarstond om de bal onder de lat weg te plukken. Aan de andere kant verdween een vrije trap van Danny Beerda met hulp van een Veendammer naast het doel en kreeg Jeffrey Brink ruzie met de bal na een veelbelovende Zoutkamper aanval.

Enkele minuten na de hervatting op het zonovergoten sportpark probeerde Danny Schipper tot succes te komen, maar ook nu stond Veenstra in de weg. Hij kreeg de bal weliswaar niet onder controle, maar Roy Muurman kwam te laat om de rebound binnen te kunnen schieten omdat Danny Beerda zich als een blok voor de bal wierp.

De ongetwijfeld fraaiste actie van de dag was de kopbal van Mehmet Karticioglu. Iedereen dacht dat de bal in de bovenhoek zou verdwijnen. Daniël Veenstra wilde zich echter niet laten kloppen en plukte met een fabuleuze redding de bal uit de bedreigde hoek weg.

Enige tijd later werd de sluitpost verrast door een voorzet vanaf de rechterkant van het veld. De bal stuiterde van zijn lichaam, maar omdat ook de voorwaartsen van de Veenkolonialen kennelijk van de mogelijkheid schrokken ging de kans verloren.

Na driekwart wedstrijd dachten de Veendammers op voorsprong te komen nadat Roy Muurman de bal tegen het nylon had gejaagd. Scheidsrechter Alex Vegter uit Loppersum en zijn assistent hadden echter buitenspel geconstateerd en dus ging dat feestje niet door. De tweestrijd en de zomerse temperaturen sloopten de krachten van de acteurs. Steeds vaker lag er iemand uitgeteld op de grond. Met kramp of al dan niet geblesseerd.

Zeester probeerde vooral met lange halen naar voren een aanspeelpunt te vinden. De hoop was daarbij gevestigd op topschutter Vince van der Veen, die zijn aantal doelpunten van dit seizoen (45) nog wel wat wilde opvijzelen. De spits kwam echter maar weinig in het stuk voor en moest zich later in de wedstrijd zelfs geblesseerd laten vervangen. Dat gebeurde ook met Danny Beerda en daarmee moest trainer Marinus Siekman een behoorlijke veer laten. Eigenlijk was daarmee de angel al uit de aanval van de thuisclub verdwenen. Het duo zou vervangen worden door Henri Nienhuis en Simon Postma.

Uiteindelijk verstreken de negentig minuten zonder geldige treffers en dus moest er twee keer een kwartier verlengd worden. De enige opvallende mogelijkheden in het eerste deel van de extra speeltijd was een mispeer van doelman Rob Olijve, die de bal pardoes bij Steffan Knol inleverde. Die dacht van dit buitenkansje te kunnen profiteren omdat de goalie nog op de weg terug was. De inzet was echter te krachteloos.

Een onverkwikkelijk voorval langs de zijlijn leverde Roy Muurman rechtstreeks rood op omdat hij de assistent-scheidsrechter voor ‘blinde aap’ had uitgemaakt. Veendam 1894 moest het tweede deel van de verlenging met tien man verder. Daarin leek Zeester niet de rust te kunnen vinden om de overtalsituatie uit te spelen. De onverzettelijkheid van de thuisclub was lovenswaardig, maar soms heb je net wat meer nodig dan een hoop strijd en inzet.

En toch zou er nog een doelpunt vallen voor de gastheren. Nadat Rob Olijve een prima kopbal van Jan Wouter Zwart onschadelijk had gemaakt en Jasper Nienhuis te lang had getreuzeld met het versturen van een ferme uithaal, dacht Jeffrey Brink de winnende te hebben gescoord. Scheidsrechter Vegter wees naar de middenstip, zijn assistent hield de vlag naar beneden en dus vierde Zeester een feestje.

Veendam 1894 protesteerde echter hevig en dus ging het arbitrale duo nog maar eens in overleg. Ook die treffer werd, onder druk van de protesterende Veendammers of niet, uiteindelijk geannuleerd omdat ook hier sprake van buitenspel zou zijn geweest. Op zijn zachtst gezegd een vreemde gang van zaken, omdat de leidsman en zijn assistent vrij gedecideerd leken in hun beslissing om een treffer toe te kennen.

In de fase die daarop volgde raakten supporters achter het Veendammer doel slaags met elkaar en dook de halve selectie van de gasten in het strijdgewoel om de heethoofden tot kalmte te manen. Scheidsrechter Vegter wilde een afkoelingsperiode inlassen, maar dat vonden de Veendammers niet nodig. Nadat de zaak weer tot rust was gekomen, kropen de laatste minuten van de tweede verlenging voorbij en was het moment daar dat het duel vanaf de stip beslist zou moeten worden.

Voor Zeester, dat zijn belangrijkste strafschopnemers al uitgeteld langs de zijlijn had liggen, eindigde de strafschoppenserie in een drama. Alleen Zwart wist de bal langs Olijve te krijgen. Van de Veendammers miste er niemand en dus gaan de Veenkolonialen komend weekend op bezoek bij GSVV om daar de volgende horde proberen te nemen.

‘Ik ben van mening dat de scheidsrechter, die ik negentig minuten lang niet slecht vond fluiten, ons een glaszuivere goal heeft onthouden. Ik loop al heel wat jaren op de velden rond, maar als je eerst een goal toekent, je assistent ook niets ziet doen en vervolgens op je beslissing terug komt, dan vraag ik me af waarop je dat baseert. De man is heel duidelijk beïnvloed door supporters en spelers van Veendam 1894. Hij was gewoon doodsbenauwd. De goal had hij nooit mogen afkeuren. Mensen zullen nooit begrijpen dat je naar een wedstrijd toeleeft met je jongens. Daar train je een aantal keren in de week voor en dan wordt dat op deze manier verstierd. Mij is altijd geleerd als je een meer maak als je tegenstander dan win je. Dan maakt het niet uit wie er beter is’, sprak trainer Marinus Siekman na afloop.

Hij was teleurgesteld over het resultaat omdat de oefenmeester van mening was dat zijn ploeg niets minder was geweest dan de Veendammers. ‘Het verschil tussen de top van de vijfde klasse en de onderste helft van de vierde klasse is niet zo groot. Over de prestatie van de jongens kan ik alleen maar tevreden zijn. Als we ons op deze manier blijven ontwikkelen, ben ik er van overtuigd dat we op niet al te lange termijn ook in de vierde klasse staan’, aldus de coach.

Zijn collega van Veendam 1894 was maar wat blij met de zege en gaf naderhand ook ruiterlijk toe dat het voetbal niet groots was geweest. ‘We hadden in de eerste helft de betere kansen, maar die keeper van Zeester lag behoorlijk dwars. Hij was ijzersterk. Vorig jaar zijn we na strafschoppen uitgeschakeld, nu zit het een keer mee. We gaan onze nu voorbereiden op GSVV. Ik ken die ploeg absoluut niet, maar we gaan het zien’, aldus trainer Mehmet Katircioglu.

* Zeester – Veendam 1894 0-0 (Veendam 1894 wns).

No Replies to "Zeester struikelt vanaf elf meter over Veendam '94"