Ezinge grijpt naast promotie in duel met GSVV

Dat niet altijd het betere spelende team wint, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Het zal GSVV allemaal een rotzorg zijn, zij wisten drie keer het net te vinden en Ezinge niet. Hierdoor maakt de vereniging uit Gerkesklooster de stap omhoog en speelt Ezinge ook het komend seizoen in de 5e klasse.

Door het missen van sterkhouder Paul Broekhuizen, de middenvelder lag met 40 graden koorts op bed, moest Ezinge-trainer Leendert Nieborg dus nog even puzzelen. Daarnaast verried de warming-up ook al dat ook Wiebe Leistra en Dennis Abbas niet geheel fit waren, maar klagen hoorde je de sympathieke trainer niet. En zo hoort dat, het is niet anders en je verandert er toch niets aan. Nadat hevige regenval het veld een uur had geteisterd, floot scheidsrechter Rutgers uit Coevorden om half drie voor de aftrap van de promotiewedstrijd op het veld van Fc Grootegast.

Na een aftastend begin was het Ezinge dat na twaalf minuten spelen voor het eerste gevaar zorgde. Jasper Dijkstra stuurde Ewart Gerritsen over de linkerkant weg, waarna Gerritsen zijn man omspeelde en leek te gaan scoren. Het waren echter GSVV-doelman Alex Pel en verdediger Cor Hoeksma die het schot op het laatste moment wisten te blokken. Hierna was het GSVV, gesteund door een sterke rugwind, dat middels lange ballen snel de spitsen probeerde te bereiken.

Verder probeerden de Friezen middels schoten van afstand Ezinge-doelman John Nooren te verschalken. Het leek echter allemaal gevaarlijker dan het was, behalve als Lars Niewijk zich met de passing ging bemoeien. De Friese verdediger beschikt over een fantastische pass, over veertig vijftig meter op de stropdas, dat halverwege de eerste helft in een doelpunt werd omgezet. Niewijk verzond vanaf eigen helft een strakke dieptepass op de lopende Wichard Alink, die de bal van buiten de zestien over de kansloze Ezinge-goalie John Nooren in het doel kopte: 1-0.

Drie minuten later had Oeds Kuipers namens de Friezen pech toen hij vanaf de linkerkant ongehinderd op doel mocht schieten. Hij krulde de bal buiten bereik van doelman Nooren richting de verre kruising, maar zocht het net iets te hoog. Ezinge probeerde voetballend op te bouwen, maar kwam veelal niet verder dan de middenlijn waar werd ingegrepen door de Friezen, die in de snelle omschakeling mogelijkheden kregen om de score te verdubbelen. Zo gleed Rinus Kootstra in kansrijke positie de bal net langs de paal en moest John Nooren tot het uiterste gaan om een vrije bal van Lars Niewijk uit zijn doel te ranselen.

Op slag van rust, de wind was enigszins afgezwakt, leek het team van trainer Leendert Nieborg op gelijke hoogte te komen, toen Wiebe Leistra koppend dacht te scoren. De Ezinger aanhang juichte al, maar dat was van zeer korte duur toen ze zagen dat de spelers niet reageerden zoals je van ze zou verwachten na een gescoord doelpunt. Zo werd er met 1-0 in het voordeel van GSVV gerust.

Meteen na het wisselen van speelhelft was het Cor Hoeksma die het doel van Ezinge onder vuur nam. John Nooren liet zich niet verrassen en tikt de bal uit de rechter benedenhoek. Vijf minuten later was het wederom de sluitpost die een tweede Friese goal wist te voorkomen. Nu keerde hij een van dichtbij ingekopte bal van de geheel vrijstaande Wichard Alink, na een vrije bal op maat van Lars Niewijk. De doelman, die ook al wat schoonheidsfoutjes had getoond, hield hiermee wel zijn team in de race.

Ezinge herpakte zich en was vanaf dat moment voetballend de bovenliggende partij. GSVV werd teruggedrongen en moest zich beperken tot verdedigen. En waar de Friezen probeerden te counteren was het steeds weer Daan Douwsma die het Friese gevaar smoorde. Hij speelde een ijzersterke partij en was veruit de beste man aan Ezinger zijde. Het wachten was dan ook op de gelijkmaker, al moet gezegd worden dat de Friezen de aanvallers van Ezinge onder controle hadden en geen kans weggaven.

Na een uur spelen kreeg Ezinge op zo’n 25 meter van het doel een vrije bal toegekend. Het schot van Dennis Abbas ging mooi langs de muur, maar de bal verdween op de vuisten van doelman Alex Pel. Het was eigenlijk de enige serieuze doelpoging van Ezinge in de tweede helft. De ploeg die in de competitie gemiddeld bijna vier keer per wedstrijd het net wist te vinden, iets waarover GSVV zich vooraf toch wel zorgen had gemaakt, kon deze middag het veldoverwicht niet in doelpunten vertalen.

Trainer Nieborg probeerde met wissels de gelijkmaker te forceren. Hij had de pech dat bij de tweede wissel, een kwartier voor tijd, GSVV profiteerde van de desorganisatie bij Ezinge. Het was Oeds Kuipers die Marco Kooistra met een mooie steekpass vrij voor de uitkomende doelman Nooren wist te zetten. De Friese aanvaller speelde de bal vervolgens door de benen van de jonge doelman: 2-0.
In de 88e minuut maakte Kooistra er dan ook nog 3-0 van, wat alleen nog voor de statistieken van belang was. Zo promoveert GSVV en gaat VV Ezinge zich opmaken voor nog een jaar vijfde klasse, waarin het zeker weer bovenin mee gaat doen.

* GSVV – Ezinge 3-0 (1-0). Wichard Alink 1-0; Marco Kooistra 2-0; Marco Kooistra 3-0 (tekst en foto’s: Winsum Nieuws).

No Replies to "Ezinge grijpt naast promotie in duel met GSVV"