FC scoort tien keer op eeuwfeest Damster voetbal

Honderd jaar voetbal in Appingedam werd zaterdag opgeluisterd met een wedstrijd tussen DVC Appingedam en FC Groningen. De profs hadden een dag eerder al met 15-0 van Sellingen weten te winnen en slaagden er ook bij DVC in om de dubbele cijfers te halen (10-0), al weigerde het scorebord daar dan ook aan mee te werken.

Trainer Danny Buijs kon er naderhand wel om lachen. ‘Ik zag die 0-0 staan en werd er een klein beetje emotioneel van’, grapte de oefenmeester van de Trots van het Noorden nadat hij de laatste veeg zonnebrandcreme uit zijn oog had geveegd. ‘Insmeren was wel nodig vandaag. Wat een weertje. Het vergt veel kracht om zo’n wedstrijd te spelen. Vooral omdat je bijna voortdurend in balbezit bent. Maar goed, we kunnen tevreden zijn.’ Om er vervolgens aan toe te voegen: ‘We zullen dit moyenne in de competitie niet vast kunnen houden, maar we werken aan het scorend vermogen. Dat zal komend seizoen wel beter moeten.’

De ambiance rondom het hoofdveld van de Damster voetbaltrots was prima. Na de inleidende beschietingen van onder andere burgemeester Hiemstra van Appingedam mocht voormalig FC Groninger Arnold Kruijswijk, opgegroeid in Appingedam, voor de ogen van zo’n 1300 toeschouwers de aftrap voor zijn rekening nemen.

Het duel was nog maar twee minuten onderweg toen doelman Olaf Kiewiet de gang naar het net al moest maken. Thijs Dallinga mikte de bal via onderkant lat achter de Damster goalie. Dallinga begon waarmee hij in Sellingen was gestopt. Daar scoorde hij namelijk vier keer. Na tien minuten voetbal verdubbelde de FC de marge dankzij een treffer van Ajdin Hrustic en na een ingelaste drinkpauze liet Dallinga ook de 0-3 en 0-4 op het scorebord zetten, al kreeg hij bij de vierde treffer veel hulp van de Damster defensie. Hij had overigens nog een keer moeten scoren, maar zag een inzet op de paal belanden.

Namens DVC Appingedam leek Danny de Vries op weg naar een goal. Oog in oog met goalie Hoekstra probeerde hij middels een lobje tot succes te komen, maar de bal belandde op het dak van het doel.

Tot aan het rustsignaal zou het bij vier treffers blijven in de snelkookpan van het Wellemansportpark. De temperatuur had de tropische waarden inmiddels ruimschoots overschreden en het was zaak om het hoofd letterlijk en figuurlijk koel te houden.

Na de doelwisseling liet Buijs alleen doelman Jan Hoekstra staan. Voor het overige stuurde hij een compleet nieuw team het veld in. Bij DVC verscheen Rody Bos onder de lat. Hij zou zijn laatste drie kwartier voor de Damsters spelen, want de doelman is komend seizoen bij vijfdeklasser WEO te bewonderen.

De verse krachten van FC Groningen zouden hem, ondanks vermetele pogingen om dit te voorkomen, zes keer passeren. Romano Postema was de eerste die Bos het nakijken wist te geven en daarna toonde Joël van Kaam zich trefzeker: 0-6. De fraaiste van allemaal kwam van de voet van Ramon Pascal Lundqvist. De van NAC Breda overgekomen Zweed, die gezelschap krijgt van landgenoot Gabriël Gudmundsson, probeerde het van afstand en joeg de bal op fraaie wijze tegen het nylon. Daarna was Postema nog twee keer succesvol en mocht Kaj Sierhuis de 0-10 laten noteren.

‘Ik heb er alles aan gedaan om de dubbele cijfers niet op het bord te krijgen. Het is jammer dat me dat niet is gelukt’, zei doelman Rody Bos na afloop. Een troost was er voor hem. Dat aantal kwam er ook niet op te staan omdat de elektronica niet op dat soort uitslagen was berekend. En daar zag Buijs de humor wel van in.

Terwijl de DVC-ers aan hun vakantieplannen gaan invullen, komt FC Groningen vrijdag opnieuw in actie. Op het veld van Asser Boys is het Schotse Ross County de volgende tegenstander. Een dag later treedt de Trots van het Noorden in Rolde aan tegen  Preußen Münster.

* DVC Appingedam – FC Groningen 0-10 (0-4). Thijs Dallinga 0-1; Ajdin Hrustic 0-2; Thijs Dallinga 0-3; Thijs Dallinga 0-4; Romano Postema 0-5; Joël van Kaam 0-6; Ramon Pascal Lundqvist 0-7; Romano Postema 0-8; Romano Postema 0-9; Kaj Sierhuis 0-10.

No Replies to "FC scoort tien keer op eeuwfeest Damster voetbal"