Marjan Oostinga en Maurice Smit sterk in Loppersum

De 14e editie van de Lopster Torenloop is een herhaling van afgelopen jaar geworden. Maurice Smit uit Delfzijl, lid van AV Fivelstreek uit de havenplaats, was zaterdag ongenaakbaar en kwam na 33 minuten over de denkbeeldige streep die op het Marktplein was getrokken. Zijn eindtijd was een verbetering van het record dat hij vorig jaar in het aardbevingsdorp wist neer te zetten. Toen had Smit 34.51 minuten nodig om de tien kilometer te volbrengen. Bij de dames was het Marjan Oosting uit Eelde die als eerste wist te finishen. Zij kwam na 40.41 minuten over de meet en dat betekende eveneens een verbetering van de tijd (41.32) die ze een jaar eerder liet noteren.

De organiserende MFAC Loppersum kon tevreden zijn. Voor alle uitgeschreven categorieën bleek voldoende belangstelling te zijn om er een leuke happening van te maken. Bij de jeugd en recreanten ging het voornamelijk om het meedoen. Desalniettemin probeerden ook zij er een wedstrijd van te maken. Dat hadden ze bij de heren en dames op de tien kilometer ook wel gewild, maar er stond geen maat op Smit en Oostinga. Meteen na het startsignaal vloog Smit als eerste de bocht uit en liet hij het complete deelnemersveld al snel achter zich. Heel stiekem had hij nog gehoopt dat Gerard Vos uit Appingedam hem zou kunnen volgen, maar ook Vos kon het tempo niet bijbenen.

Smit kwam na de eerste omloop door in iets meer dan zestien minuten. Een snelle blik op zijn horloge leerde hem dat een verbetering van zijn beste tijd in Loppersum binnen handbereik lag. ‘Het zou in de tweede ronde wel heel raar moeten lopen wilde ik dat niet halen’, vertelde de Havenkanter na afloop. Het verval bleef inderdaad binnen de perken en dus kon hij een record laten noteren.

Over de Torenloop zei Smit: ‘Het is een hele mooie loop, maar ik had het op sommige stukken wel zwaar. Vooral toen we aan de achterkant van Loppersum het bos uit kwamen. Op dat moment kregen we de wind tegen en dan moet je wel kunnen blijven knokken. Hoe dan ook, ik ben erg tevreden met dit resultaat.’

Op de vraag wat zijn volgende doel gaat worden zei Smit glimlachend: ‘Ik wil de tien kilometer ooit onder de dertig minuten lopen. Maar of dat volgend jaar al lukt? Wie zal het zeggen. We hebben nog twaalf maanden te gaan.’

Opmerkelijk feit is dat de Lopster Torenloop, sinds de terugkeer in 2016, telkens door Maurice Smit gewonnen werd. Voor de organisatie is de tijd misschien wel aangebroken om te kijken hoe men wat meer concurrentie binnen de poorten kan halen. Smit had daar nog wel een aardig idee over. ‘Zet maar een prijs op het parcoursrecord’, luidde zijn advies richting MFAC. ‘Dan komen de lopers misschien sneller.’

De binnenkort in het huwelijksbootje stappende Marjan Oostinga uit Eelde liet niets heel van haar tegenstrevers. Ze had na tien kilometer een marge van bijna vijf minuten op nummer twee Carla Dijkstra uit Bedum. Het was voor haar geen reden om dan maar wat rustiger te lopen. ‘Ik wil altijd het onderste uit de kan halen en dan maakt het me niet zoveel uit wie er meelopen. Ik loop mijn eigen race en moet hem zo indelen dat er niet met de krachten wordt gesmeten.’

Toch had ze nu wel het gevoel dat ze eerder stuk zat. Oostinga: ‘Na iets meer dan twee kilometer begon ik mijn benen al te voelen. Ik dacht, dat is niet best en kwam voor mijn gevoel niet eens meer vooruit. Op zo’n moment moet je blijven lopen en van punt naar punt werken. Uiteindelijk is het me wel gelukt om weer enige balans te vinden. Maar man, wat was ik kapot toen ik over de streep kwam.’

In de categorie heren 40+ werd Peter Pettinga (38.47) uit Groningen eerste, gevolgd door Damster Marcel Stoffers (39.22) en Richard Schudde (39.27) uit Delfzijl. Bij de heren 50+ was de eerste plaats voor Eduard Pechler (38.23) uit Bierum. Hij werd op bijna een minuut gevolgd door Klaas Brouwer (39.08) uit Zuidbroek. Derde werd Peter Trof (42.05) Appingedam. Bij de heren 60+ werd Bram Noordhuis (45.22) uit Appingedam eerste. Jan Krans uit Delfzijl (46.01) finishte als tweede en derde werd Jan Hendrik Polhuijs (46.33) uit Spijk.

Bij de vrouwen 40+, was de eerste plaats dus voor Marjan Oostinga. Carla Dijkstra (45.31) uit Bedum eindigde als tweede en Marinda Pieters (46.58) uit Warffum kwam als derde over de meet. De vrouwen 50+ werd een prooi voor Aleida Groothoff (46.43) uit Winsum, voor dorpsgenoot Gonny Houtman (49.37) en Attie Hummel (51.05) uit Appingedam. Naast de wedstrijdloop werd er ook nog een trimloop van 5 kilometer gelopen. Hierbij was de snelste man Martijn ter Velde (17.29) uit Groningen en de snelste vrouw Simone Wolf (22.15) uit Appingedam.

Aan de recreatieve en wedstrijdloop deden 217 deelnemers mee, aan de jeugdloop 47 deelnemers en aan de NulpuntNul-estafette 9 teams van 4 deelnemers. Hiermee kwam het totaalaantal deelnemers op 300.

 1. Maurice Smit    (Delfzijl)      33.00 
 2. Gerard Vos     (Appingedam)     35.00 
 3. Wouter Dijkstra   (Zuidwolde)     37.47
 4. Martin Tooren    (Bedum)       39.24
 5. André de Boer    (Garrelsweer)    39.51
 6. Peter Edens     (Appingedam)     41.05
 7. Jesper Bergsma   (Westeremden)    41.47
 8. Ricardo Damminga  (Baflo)       42.45
 9. René Hartlief    (Baflo)       44.03
10. Olav Sleurink    (Loppersum)     47.06 


 1. Marjan Oostinga   (Eelde)       40.41
 2. Carla Dijkstra   (Bedum)       45.31
 3. Marinda Pieters   (Warffum)      46.58
 4. Lydia van Oosten  (Sidddeburen)    47.58
 5. Nienke Bouwman   (Bedum)       50.11
 6. Lica Bradu     (Groningen)     51.52
 7. Jacqueline Clements (Garrelsweer)    54.28
 8. Odile Bos      (Stedum)       56.02
 9. Dianne Boerema   (Uithuizermeeden)  59.32
10. Aletta Kornelis   (Uithuizermeeden) 1:05:15

No Replies to "Marjan Oostinga en Maurice Smit sterk in Loppersum"