Rennend of wandelend Groningen ontdekken

Hij is een gepassioneerd hardloper en zijn website en Facebook kennen zijn initiatief als Groningen City Running. Als Richard van der Werff uit Usquert (47) de stad Groningen aan anderen kan laten zien is hij in zijn element. De projectleider in de beveiligingstechniek is een dag minder gaan werken om vanaf dit jaar belangstellenden te kunnen rondleiden langs, zoals hij zegt, ‘al het moois van Groningen.’

Het begon voor Van der Werff, in Noord-Groningen bekend als hardloper van Eemsmond Runners, enkele jaren geleden in Edinburgh, aan de vooravond van een marathon, hij liep er inmiddels al vijfentwintig. ‘Ik liep daar mijn eerste ‘running tour’ en was meteen verkocht. Je ziet veel meer dan wanneer je op eigen houtje loopt. Een gids vertelt je de geschiedenis van de stad, kent de anekdotes en weet de mooie en bijzondere plekken, en ondertussen doe je je trainingsrondje. Hier in Edinburgh raakte ik geïnspireerd om dit ook in Groningen op te gaan zetten. Daarna heb ik nog meegedaan aan running tours in Amsterdam en Maastricht.’

Inhoudelijk zijn er al helemaal geen problemen voor Van der Werff, die zijn kindertijd in Groningen door bracht en daarna naar Middelstum en later Usquert verhuisde. ‘Ik doe overal kennis op. De geschiedenis van Groningen heeft mij altijd al geïnteresseerd, hoe meer je erin gaat graven hoe interessanter het wordt. Ik zoek veel op internet, lees veel boeken, volg het nieuws en natuurlijk hoor ik ook nieuwe dingen uit mijn omgeving en van mijn deelnemers.’

Een van zijn eerste tours in Groningen deed Van der Werff met zijn ouders, wandelend, met onderweg tijd voor een bezoek aan het Groninger Museum en een Gronings biertje in een stadsbrouwerij. Onlangs heeft hij ook een happen en stappen gegeven aan een bedrijf. Wandelend de stad verkennen, informatie krijgen en ondertussen in verschillende mooie eetgelegenheden een voorafje, diner en toetje eten.

‘Als uitgangspunt heb ik nu routes van zeven en vijftien kilometer, maar ik kan ook volledig inspelen op wat de mensen zelf willen, bijvoorbeeld met een route langs hofjes of langs gebouwen gebouwd volgens de Amsterdamse school architectuur. Verder neem ik de mensen tijdens de tours mee in de geschiedenis van de stad.’

‘Ik neem de mensen bijvoorbeeld ook mee naar het CiBoGa terrein en het Europapark dit zijn ook mooie en interessante plekken, waar veel te zien en over te vertellen valt. Het Europapark is al lang niet meer alleen de Euroborg, er is juist volop ontwikkeling. Mensen weten dat nauwelijks, maar als je er doorheen gaat is het meteen duidelijk. Ik merk dat veel mensen zulke dingen willen fotograferen en dat kan ook altijd, ik zorg voor een tempo dat past bij de groep. Beleving en plezier staan voorop, de prestatie van het lopen van een tour is daar ondergeschikt aan. Mijn voldoening schuilt erin dat mensen die al vertrouwd zijn met de stad na afloop vertellen dat er voor hen toch veel nieuwe dingen en onbekende plekken waren’

Volgens Van der Werff gaat er voor veel mensen een wereld open door zo’n tour. ‘Want Groningen is een stad met overal verhalen’, besluit de Noord-Groninger (foto: Pascal van der Werff).

No Replies to "Rennend of wandelend Groningen ontdekken"