Poolster en De Heracliden hebben punten nodig

Als wedstrijd van de week hebben we voor het duel Poolster-SV De Heracliden gekozen. Een duel uit de 4e Klasse C waarin beide ploegen het momenteel niet best doen. Poolster staat op de tiende plaats met tien punten uit evenveel duels en SV De Heracliden heeft er negen uit negen weten te behalen. Een overwinning is voor beide teams een must om de subtop in het vizier te houden.

Het laatste decennium werd er gelachen en gehuild op het sportpark Oldencate in Spijk. Tranen van geluk voerden de boventoon, want vanaf het seizoen 2007/2008 werden er periodetitels gepakt en kon er zelfs twee keer een titel worden begroet. Het deed de Spieksters op zeker moment zelfs, met onderbreking van een jaar, drie seizoenen in de 3e Klasse belanden.

Sinds het seizoen 2016/2017 speelt men in de 4e Klasse en dat leverde steevast een periodetitel op. Tot promotie kwam het echter niet. Dat Poolster dit seizoen geen hoofdrol in 4C vertolkt, zal niemand verbazen. De geelzwarten uit Spijk hebben voor aanvang van de competitie nogal wat aan kwaliteit en ervaring ingeleverd.

Over een soortgelijke periode bekeken kan men in Uithuizermeeden nog zeggen dat men het tot de 2e Klasse heeft weten te schoppen. Een onverdeeld succes was dat overigens niet, want de Meisters eindigden als veertiende en laatste met zeven punten uit zesentwintig wedstrijden. Met drie promoties en twee periodetitels heeft SV De Heracliden iets mindere rapportcijfers dan Poolster, maar statistieken zijn er slechts ter informatie.

Feit is, zoals in de aanhef al gememoreerd, dat beide teams tot nu toe geen potten kunnen breken. Nadat in de eerste vier wedstrijden de tot nu toe behaalde negen punten waren verzameld, kwam de klad er in bij het team van trainer Raymond Scholtens. Er werden louter nederlagen geïncasseerd, met als grootste het 6-0 verlies bij Lycurgus.

Poolster begon met een gelijkspel en verloor daarna drie keer op rij. Na een 6-3 zege op SIOS volgden opnieuw twee nederlagen en werd er daarna met 5-0 van hekkensluiter OKVC gewonnen. Afgelopen zaterdag zaten de Spijksters opnieuw aan de verkeerde kant van de score.

Als we een duik in de geschiedenis van beide clubs nemen, komen we uit bij het seizoen 1990/1991, waarin Poolster twee keer wist te winnen. Op eigen veld was dat met 3-0 en in Uithuizermeeden met 2-6. De clubs komen elkaar in het pas in het voetbaljaar 1996/1997 opnieuw tegen als ze beiden in de 3e Klasse spelen. SV De Heracliden weet dan een keer doelpuntloos gelijk te spelen en in eigen huis met 3-2 te winnen.

Een jaar later vallen er meer doelpunten. Op het Meister sportpark wordt het 5-3 voor SV De Heracliden en in Spijk zegevieren de blauwzwarten opnieuw, nu met 0-1. Poolster revancheert zich in het seizoen 1998/1999 met twee zeges (6-4 en 0-1). En zo kunnen we nog wel een poosje doorgaan, want het was constant ‘stuivertje wisselen’ tussen beide verenigingen.

Zaterdag zijn de belangen groot, want verliezen is voor geen van beide clubs een optie, al kan men bij SV De Heracliden in ieder geval nog zeggen dat er een wedstrijd minder is gespeeld. Hoe dan ook, een nederlaag lijden vergroot de zorgen. Er zal nog nadrukkelijker naar beneden gekeken moeten worden.

Het gat met Middelstum, momenteel de nummer dertien in 4C, bedraagt respectievelijk vier en vijf punten en is met een overwinning van de Middelstummers zomaar weer gedicht. Dat zal dan wel in de uitwedstrijd tegen RZ Baflo moeten gebeuren, dat overigens ook nog geen redenen heeft om een vreugdedans te plannen.
`
In deze klasse is OKVC de ploeg met een nu al bijna hopeloze missie, of er moeten in de tweede competitiehelft nog wonderen gebeuren in Oldehove. Voor GEO, waar trainer Dick Scholtens aan zijn zesde seizoen bezig is, geldt dat een overwinning eveneens welkom is. En laat zijn ploeg zaterdag nou in eigen huis tegen OKVC spelen. Een paar treden hoger staat de ontmoeting tussen Niekerk en DVC Appingedam op de rol. Er zal de Damsters veel aan gelegen zijn om de punten mee naar huis te nemen, al was het alleen maar om in het spoor van lijstaanvoerder Mamio te blijven of de koppositie in de strijd om de tweede periode vast te houden. Voor Niekerk geldt dat men de aansluiting met de top drie eveneens niet zal willen verliezen. Overigens heeft men een wedstrijd minder gespeeld dan bijvoorbeeld de top vijf in 4C.

In Sauwerd staat het middenmootduel tussen SIOS en Amicitia VMC op het programma. Beide ploegen hebben uit tien wedstrijden zestien punten weten te verzamelen. Qua scorend vermogen doen ze niet veel voor elkaar onder. SIOS heeft Stefan Bultena in huis (11) en de Stadjers hebben met Niels Burgler (7) de meest trefzekere speler in hun gelederen.

FC LEO tenslotte neemt het in eigen huis op tegen ON Roden. De Leensters hebben een goede generale achter de rug, want afgelopen weekend werd in en tegen Middelstum een 1-3 overwinning behaald. Met twaalf punten uit tien duels zijn zij de aanvoerder van het rechterrijtje (foto: archief EemsmondSport).

No Replies to "Poolster en De Heracliden hebben punten nodig"