Wordt Dijkloop de nieuwe Groninger marathon?

In verband met de heropening van de zeedijk van de Eemshaven naar Delfzijl vinden er op zaterdag 21 december allerlei activiteiten plaats. Op initiatief van Erik Bosscher is een van deze onderdelen de Dijkloop.

De Dijkloop is een oude bekende in het hardloperswereldje. AV Fivelstreek organiseerde jarenlang op Hemelvaartsdag een wedstrijd over tien kilometer over de dijk. Bosscher, die bij de afsluiting van de dijk twee jaar geleden spontaan een ‘afscheidsloop’ organiseerde, ziet dan ook wel mogelijkheden om de Dijkloop opnieuw op de kaart te zetten.

De eerste editie van de nieuwe Dijkloop kent een wat breder programma dan de vroegere versies. Er kan hard gelopen worden over een afstand van 5,10,21.1 en 30 kilometer. Nieuw is de mogelijkheid om wandelend deel te nemen aan de Dijkloop. Dit kan over een afstand van 5, 10 en 21,1 kiometer.

De kans om de Dijkloop samen te laten vallen met de heropening door de Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl heeft de organisatie met beide handen aangegrepen. Hierdoor kan er gratis deelgenomen worden. De inschrijving loopt zeer voorspoedig, er hebben zich inmiddels een kleine 300 sportievelingen aangemeld. De start is bij het Eemshotel en het parcours gaat volledig over de dijk. Nieuw is ook dat er aan de buitenkant van de dijk gelopen kan worden. Er is een brede strook geasfalteerd. Alleen bij Bierum zal er een kilometer langs de binnenkant gelopen worden. De 30 kilometer-lopers zullen het keerpunt in de Eemshaven vinden.

De loop is inmiddels aangemeld bij de KNAU en staat op de Hardloopkalender van de KNAU. De voorbereidingstijd van de Dijkloop gaf de organisatie nog niet de ruimte om er een officiële wedstrijd van te maken, maar men is zeker van plan om er een terugkerend evenement van te maken en de volgende edities zullen dan een officieel karakter krijgen.

Erik Bosscher heeft in de plannen voor een vervolg van de Dijkloop nog meer nieuws in petto. De Dijkloop moet nog uitgebreid worden met een marathon. Een naam is er ook al, namelijk de Zeedijkmarathon Delfzijl. Voor de provincie Groningen een mooie aanvulling op het loopprogramma. De Blauwbek-marathon is dit jaar voor het laatst gelopen en Bosscher wil het ontstane gat graag opvullen. Om het evenement voor zoveel mogelijk deelnemers toegankelijk te maken wordt er gekeken of er ook in estafettevorm kan worden deelgenomen. Het moet dan ook een loopfeest op de Dijk worden.

Een prachtig initiatief dat door de Gemeente Delfzijl met open armen is ontvangen. Het beloofd een loop te worden waarin de strijd met de elementen moet worden aangebonden. Maar zoals Bosscher terecht opmerkt: ‘Als je tegenwind hebt op de dijk, krijg je hem ook altijd weer mee.’

No Replies to "Wordt Dijkloop de nieuwe Groninger marathon?"