David van der Kam: ‘Werk Henk Buikema moeilijk te overtreffen’

Bedumer David van der Kam (45) is vanaf komend seizoen de opvolger van Henk Buikema als hoofdtrainer van het eerste elftal van SC Loppersum. De voormalig CVVB-er, die nog altijd lid is van SV Bedum en daar een balletje trapt met onder anderen zijn collega Remy van der Wal, heeft zin in de nieuwe klus. ‘Ik was op zoek naar een derdeklasser met kwaliteit en veel meer dan SC Loppersum kom je op dat niveau niet tegen in de regio.’

De van oorsprong centrale verdediger van het gefuseerde CVVB begon zijn trainersloopbaan bij CVVB zaterdag 2 ( drie seizoenen), daarna werkte hij samen met Marcel van Buuren (hoofdtrainer) bij Drachtster Boys om tegenstanders te analyseren in de hoofdklasse, destijds samen met Gerard Schutter. De Bedumer verkaste daarna richting Drenthe om, mede door toedoen van zijn oud-trainer Jans Deenen, bij Achilles 1894 neer te strijken. Daar nam hij het eerste zaterdagelftal onder zijn hoede, samen met Gerard Schutter. Het duo heeft er een aantal mooie seizoenen achter de rug.

In het competitiejaar 2016/2017 werd met een zaterdagteam gestart en met dat team werd in twee opeenvolgende seizoenen gepromoveerd. Een keer als kampioen en de tweede keer via de nacompetitie. Het derde jaar verliep enigszins teleurstellend gezien de aanwezige kwaliteit. De Assenaren werden slechts zevende.

Van der Kam verklaart dat als volgt. ‘In de vijfde klasse hadden we een echt vriendenteam. Daar hebben Gerard en ik een prima elftal van weten te smeden. Een team van jongens die voor elkaar klaar stonden. Door het vertrek van sommigen en blessures van anderen vielen we terug. We konden de verliezen kwalitatief gezien niet compenseren.’ In dat voetbaljaar 2018/2019 kwamen Achilles 1894 en SC Loppersum elkaar in competitieverband tegen. De Lopsters wonnen thuis met 1-0 (Rik Buikema) en kwamen in Assen een 3-3 gelijkspel overeen. Tobias Stel, Melvin Schoenmakers en Leon Regtop scoorden destijds voor de Assenaren. Namens SC Loppersum waren dat Ruben Danhof (2) en Niek Weistra.

Van der Kam volgt het voetbal in de regio en er zijn wat clubs de revue gepasseerd in zijn zoektocht naar een nieuwe vereniging. Toen bekend werd dat SC Loppersum een nieuwe oefenmeester zocht, was het voor Van der Kam wel duidelijk. Dat moest zijn vereniging worden.

‘Het is algemeen bekend dat SC Loppersum de zaakjes goed op orde heeft. Het is zo’n club waarvan je rustig kan stellen dat het in deze regio niet veel beter gaat worden. Ze hechten er waarde aan discipline, hebben iets voor elkaar over en de club biedt wel wat meer dan alleen maar voetbal.’

Over huidig trainer Henk Buikema zegt Van der Kam: ‘Hij heeft er fantastisch werk verricht en de laatste jaren altijd met het elftal om de prijzen meegedaan. Het zal moeilijk te overtreffen zijn, maar toch ga ik kijken of we met SC Loppersum de tweede klasse in kunnen komen. Ik ken de spelers niet allemaal even goed, maar er loopt een prima mix van ervaren en jonge spelers. Aan mij de taak om te kijken of daar nog meer uit te halen valt. Buikema heeft zijn eigen werkwijze gevolgd, misschien is het wel goed dat er wat nieuwe prikkels komen waardoor de spelers wellicht boven zichzelf uit kunnen stijgen.’

Henk Buikema is bezig aan zijn vijfde seizoen als eindverantwoordelijke van de hoofdmacht van de Lopsters. Vanaf 1997 bekleedde Henk Buikema deze functie ook al, toen gedurende drie seizoenen. Nog niet zo lang geleden maakte Buikema kenbaar dat dit zijn laatste seizoen als trainer zou zijn.

Rob Sleurink, de voorzitter van SC Loppersum die volgend jaar door Sander Eisinga zal worden opgevolgd, licht de benoeming van David van der Kam graag toe. ‘We waren graag nog een jaar met Henk Buikema doorgegaan maar we zijn verder gaan kijken toen hij kenbaar maakte na afloop van dit seizoen te willen stoppen als hoofdtrainer. Er hebben tien trainers gesolliciteerd waarna wij als bestuur, samen met aanvoerder Ruben Danhof, met vier kandidaten gesproken hebben. Uiteindelijk hebben we met twee sollicitanten vervolggesprekken gevoerd waarbij ook onze eerste selectie en Martijn Elzinga, trainer van het tweede elftal, betrokken waren.’

Van der Kam gaf volgens Sleurink de doorslag op het gebied van persoonlijkheid, rust en voetbalgedachte. ‘Wij als bestuur streven voetbal op een zo hoog mogelijk niveau na waarbij de selectie bepaalt welk niveau reëel is. Dat kan de vierde klasse zijn maar ook de tweede klasse waarnaar we nu kijken omdat we de laatste jaren bovenin de derde klasse meedraaien. David van der Kam is een rustige, aardige kerel die die visie ondersteunt. Ambitieus met beide benen op de grond, zo zou ik hem willen omschrijven. Zoals altijd krijgt hij een eenjarig contract maar we gaan uit van een langdurige samenwerking.’

No Replies to "David van der Kam: 'Werk Henk Buikema moeilijk te overtreffen'"