Herboren Dijkloop Delfzijl smaakt naar meer

De opnieuw in het leven geroepen Dijkloop van Delfzijl heeft zaterdag maar liefst meer dan vijfhonderd deelnemers naar de havenplaats doen bewegen. Ondanks de in het tweede deel wat mindere weersomstandigheden konden de initiatiefnemers tevreden zijn. Een oude traditie was in ere hersteld en smaakt naar meer.

Enkele jaren geleden had organisator Erik Bosscher het spontane idee opgevat om een dijkloop te organiseren in verband met de dijkverbetering en de daarmee samenhangende sluiting. Nog één laatste keer over de dijk lopen waar al zovele hardlopers kilometers hebben gemaakt.

Twee jaar later stond hij er weer. De officiële opening was al geweest, maar was voor Bosscher en zijn vrijwilligers niet meer dan een opwarmertje. Zaterdag moest het gebeuren. Samen met Ommelanderdiek en Waterschap Noorderzijlvest werd bedacht om wederom een dijkloop in Delfzijl te organiseren. Er kon gelopen worden over afstanden van 5 kilometer, 10 kilometer, de halve marathon en 30 kilometer. In de toekomst hoopt Bosscher een marathon te kunnen organiseren. Er kon ook gewandeld worden over 5 kilometer, 10 kilometer en de halve marathon (21,1 kilometer).

Het was een komen en gaan van hardlopers en wandelaars bij de start ter hoogte van het Eemshotel. De mensen waren lovend over de nieuwe dijk die ze gingen ‘bedwingen.’ Gemakkelijk was het niet. Aanvankelijk hadden de lopers de wind nog in de rug, maar tijdens het tweede deel stond de bries de sportievelingen vol in het gezicht te blazen en begon het ook nog eens te regenen.

‘Het was een uitdaging voor mij om dit te doen. Gewoon kijken of ik het zou kunnen volhouden. En het is me gelukt’, sprak Attie Hummel uit Appingedam. Een gevoel van tevredenheid heerste er ook bij Jan Krans en Wiebo Elzinga, lid van AV Fivelstreek. Beiden hadden de halve marathon gelopen en kwamen na iets meer dan 1 uur en 54 minuten over de streep. ‘Het is hartstikke mooi dat dit er weer is en we zijn er volgend jaar absoluut weer bij.’

‘Dit was voor mij de eerste halve marathon. Het was best wel pittig, maar ontzettend leuk om te doen. Ik was blij toen ik eenmaal over de finish kwam’, zei een vermoeide Frekie Jongsma uit Finsterwolde.

Bij de heren 5 kilometer was Maurice Smit uit Delfzijl de rapste. Hij had onderweg wat tijd verloren, maar kwam na 16.18 minuten over de streep en dat nog altijd ruim voldoende om eerste te worden. Plaatsgenoot Koen Bootsman eindigde als tweede in 22.02 minuten en de derde plaats was voor Remco Martens in een tijd van 22,18 minuten. Iris Werkman uit Appingedam was de snelste vrouw op deze afstand in 26.26 minuten. Zij wist Froukje de Haan uit Delfzijl (28.10) en Ina Schuitema uit Appingedam (28.29) achter zich te houden.

De 10 kilometer heren werd een prooi voor Jan Venhuizen uit Appingedam in een tijd van 39.14 minuten. Stedumer Mark Dijkstra werd tweede in 40.39 minuten en de derde plaats ging naar Damster Bart Blokzijl (46.14). Bij de vrouwen was Sariena Evertsz uit Emmercompascuum het snelst in een tijd van 47.06 minuten. De tweede plaats was voor Miranda Vink uit Winsum. Zij klokte 49.13 minuten. Marja Bouma uit Appingedam werd derde in 49.55 minuten.

De halve marathon werd bij de heren een prooi voor Delfzijlster Richard Schudde, die 1.33.43 uur nodig had om de 21,1 kilometer te overbruggen. Siddebuurster Erik Dijkman kwam in 1.36.57 uur over de meet en werd met die tijd tweede. Stadjer Ewoud Reilman werd derde in 1.38.03 uur. Renske Linstra uit Appingedam mocht de hoogste trede bij de vrouwen innemen. Zij kwam na 1.33.46 uur over de finish. Ingrid Boender uit Zuidbroek werd tweede in 1.44.28 uur en Sylvia Overgaauw uit Siddeburen mocht de derde prijs ophalen nadat ze 1.48.29 uur had laten klokken.

Op de 30 kilometer bleek Gerard Vos uit Appingedam de rapste te zijn. Hij had 2.03.29 uur nodig om de toch wel zware loop tot een goed einde te brengen. Veendammer Marcus Vording kwam na 2.10.26 uur over de meet en werd met die tijd tweede. Dik Vries uit Appingedam completeerde het podium in 2.15.05 uur. Bij de vrouwen ging Mariska Bosch uit Appingedam er met de eerste prijs vandoor. Zij kwam na 2.30.38 uur binnen en werd gevolgd door Femke Veldman uit Delfzijl (2.32.43) en Patries Zijlstra uit Eenrum (2.49.18).

No Replies to "Herboren Dijkloop Delfzijl smaakt naar meer"