Nominaties Noord-Groninger Sportgala 2020

De Stichting EemsmondSport Delfzijl heeft de lijst met genomineerden samengesteld voor de 7e editie van het Noord-Groninger Sportgala. Tijdens dit evenement, dat op vrijdag 7 februari 2020 in De Poort in Winsum vanaf 20.30 uur wordt gehouden, staat de amateursport centraal. Zanger Stevan Bloema uit Roodeschool zorgt voor de muzikale noot.

Het publiek kan de komende tijd weer kiezen wie er met de titel Sportman, Sportvrouw, Sporttalent of Sportploeg van het Jaar 2019 vandoor gaat. Nieuw is dat er eveneens een waarderingsprijs in het leven is geroepen voor de G-sport. De stichting wijst verder zelf een winnaar aan van de vorig jaar door atlete Gonny Houtman gewonnen oeuvreprijs. Zij zal deze prijs persoonlijk aan haar opvolger overhandigen. Er kan tot en met zondag 2 februari (13.00 uur) worden gestemd. Om naar het stemformulier te gaan, dient u op de knop aan de onderkant van deze pagina te klikken. U kunt dan uw keuze maken. De lijst met genomineerden ziet er per categorie als volgt uit:

 

SPORTVROUW

Danara Stoppels (Holwierde)
Danara Stoppels mocht zich het afgelopen jaar tot Nederlands kampioen laten kronen tijdens het nationaal kampioenschap atletiek voor junioren in Alphen aan de Rijn. De Holwierder behaalde het goud op haar favoriete onderdeel speerwerpen, pakte zilver bij het discuswerpen en mocht een bronzen plak komen halen na het kogelstoten. Tijdens de Nederlandse kampioenschappen indoor in februari 2019 pakte ze zilver bij het kogelstoten B-junioren (onder 18 jaar). Ze vertegenwoordigde Nederland bij het kogelstoten in Munster tijdens een interland tussen Nederland, Duitsland en Belgie (U17) en wist hier te winnen. Met het seniorendamesteam van Groningen Atletiek is ze gepromoveerd naar de hoogste klasse, met het team onder de 20 jaar is ze Nederlands kampioen geworden en met het team onder de 18 jaar behaalde ze een derde plaats tijdens de landelijke finale. Mede door deze prestaties heeft ze van de atletiekunie het nationaal talentstatus toegezegd gekregen en is ze uitgenodigd om nationale talententrainingen te volgen op topsportcentrum Papendal. Dit als voorbereiding op eventuele deelname aan de Europese Jeugdkampioenschappen deze zomer in Italie. Danara was tevens genomineerd voor de sportstimuleringsprijs van Gemeente Groningen en wist tevens een nominatie te behalen met het senioren damesteam van Groningen Atletiek.

Sarél de Jong (Meedhuizen)
Sarél de Jong uit Meedhuizen heeft het hem opnieuw geflikt. De kickbokster verdedigde afgelopen jaar in Martini Plaza in Groningen met succes haar Enfusion-wereldtitel in de klasse tot 64 kilogram door van Sanne de Ruiter te winnen. Vorig jaar wist ze de titel ten koste van Chellina Chirino te pakken en in november van 2018 veroverde ze ook de titel in de gewichtsklasse tot 61 kilogram. Toen versloeg ze de Duitse Samira Kovacevic. Het volgende gevecht dat Sarél de Jong aangaat vindt op 7 september plaats in Hamburg.

Fleur Medema (Appingedam)
Fleur Medema was al eens Sportvrouw van het Jaar. Ze blijft zich echter ontwikkelen in het western rijden. Het lid van Voltigevereniging De Eemsrakkers uit Holwierde werd vorig jaar, met haar 18-jarige quarterhorse BQ Blind Date, tweevoudig Nederlands kampioen in de onderdelen Ranch Trail en Superhorse. Daarnaast behaalde ze zilveren medailles in de onderdelen Ranch Riding, Western Riding en de horsemanship, met als gevolg ook de Allround Champion titel L1, het hoogste level in de western-paardensport. In juli deed de Damster met het Nederlandse landelijk team van de NQHA mee aan de FEQHA Eurocup 2019 in Someren.

 

SPORTPLOEG

FCC Fivelcrossers (Appingedam)
In de eerste week van de zomervakantie 2019 reisde een delegatie van FCC Fivelcrossers uit Appingedam af naar het circuit in het Belgische Zolder. Maar liefst vijf Fivelcrossers kwamen daar in actie tijdens de wereldkampioenschappen. Daarnaast was men zowel op het NK, EK en WK present en werd er ook nog eens eremetaal in de wacht gesleept. Charlotte Doddema werd nationaal kampioen en tweede op het EK. Luca de Rooy eindigde als tweede op het NK. Op de WK bleven de BMX-ers buiten bereik van het podium, maar weerden ze zich dapper.

DWA/Argo (Winsum/Bedum)
De korfballers van DWA/Argo uit Winsum en Bedum hebben vorig jaar het kampioenschap binnengesleept in de derde klasse D. Net als in de zaal stond DWA/Argo in de laatste wedstrijd tegenover Spannum en, daar waar de Friezen in de zaal met de titel aan de haal gingen, was de eerste prijs nu voor DWA/Argo. Door dit kampioenschap speelt DWA/Argo nu in de tweede klasse. Een unieke situatie, omdat de ploeg in de zaal in de vierde klasse uitkomt.

Karateclub Kyocho (Delfzijl)
Voor full contact karateclub Kyôchô uit Delfzijl was het Open Nederlands kampioenschap Karate 2019 voor zowel jeugd als volwassenen een absoluut hoogtepunt. De vereniging leverde in Drachten namelijk maar liefst vier nationale titelhouders af. Jixi Tóth en Lisa Sijtsema ontvingen goud voor het onderdeel vechten en Nadia van der Sluis en Nela Kostalova pakten het goud op de onderdelen stijlpatronen lopen. Zilver was er voor Lucia van der Sluis (vechten), Jixi Tóth en Asmara Brian (stijlpatroon lopen). Nadia van der Sluis, Nela Kostalova, Jeymi Brian, Dylan Bouwmeester (vechten), Rosanne van Dijken (stijlpatroon lopen) mochten een bronzen plak ophalen.

Turnvereniging VIOS (Warffum)
De turnsters van turnclub VIOS uit Warffum hebben zich afgelopen jaar weer laten gelden tijdens de toestelfinales. Eremetaal was er voor Annieka Reker, Tess Zemering, Linde Kuiper, Eline Lanting, Hanna Kuiper. Mila Kolstein, Tessa Kool, Marilynn Raat, Denise Raat en Julia Slob. In totaal konden er 20 medailles mee naar huis worden genomen. Tijdens de eerder gehouden provinciale kampioenschappen kregen Madelief Hendriks, Linde Kuiper en Eline Lanting het goud omgehangen.

Menteam Lamein (Warffum)
Net als in 2018 is ook het afgelopen paardensportjaar weer een succes geweest voor het Menteam Lamein uit Warffum. Naast de vele regionale prijzen die er in de wacht werden gesleept, konden er ook twee nationale titels worden begroet. Roelf Lamein won het NK in de categorie samengesteld mennen in de Klasse M in Hengelo en Hindriëtta Lamein pakte in Ermelo niet alleen brons op het onderdeel L Vaardigheid dubbelspan, maar wist eveneens Nederlands kampioen te worden in de categorie M Vaardigheid dubbelspan.

 

SPORTTALENT

Jasmijn van Zantwijk (Boksvereniging Delfzijl)
Jasmijn van Zantwijk is in juni van het afgelopen jaar tot Nederlands kampioen in de categorie 57 kilogram gekroond. Tijdens het NK in Rijswijk versloeg ze in de finalepartij Fransisca Bruijgom uit Den Bosch. Vanaf de gong begon Van Zantwijk ietwat voorzichtig met aftasten, maar gaandeweg scoorde ze er flink op los met linke en rechtse directes. Haar tegenstander moest noodgedwongen achteruit boksen, zodat Van Zantwijk het midden van de ring kon domineren en uiteindelijk zegevierend de ring kon verlaten.

Tim Hoff (vv Winsum)
Tim Hoff van eersteklasser vv Winsum wordt omschreven als een talentvolle centrale middenvelder die alle aspecten in zich heeft om tot een prima middenvelder uit te groeien. Hij moet volgens intimi hard blijven werken om een absoluut sturende middenvelder te worden Tim Hoff heeft een goed schot en een goeie pass in huis. Hij beschikt over spelinzicht, duelkracht, techniek en actie. Mentaal zal hij zich verder moeten blijven ontwikkelen om in alle wedstrijden een dominante middenvelder te worden. Volgens zijn trainer Bert Vos is Tim Hoff een fijne voetballer om in de selectie te hebben en om mee te werken.

Luke van der Kwast (Delfzijl)
Luke van der Kwast heeft afgelopen jaar veel bereikt in de dartsport. In zijn eerste jaar werd hij tweede bij de NDB. Dat leverde hem een plek op in het Nederlands team en hij heeft daarna het Europees kampioenschap gegooid. Daarbij pakte hij de Europese titel bij de koppels, won een bronzen medaille in het single event en zilver in het teamevent. Ook was er goud in het overallevent. Luke werd uitgenodigd voor het WK van de JDC, de jeugdafdeling van de PDC, en werd daar met het team wereldkampioen. Bij de singles wist hij tot twee keer toe bij de laatste zestien te eindigen.

 

SPORTMAN

Jan Venhuizen (Wagenborgen)
Jan Venhuizen uit Wagenborgen was voornamelijk bekend van het hardlopen en met name lange afstanden. Maar het afgelopen jaar heeft hij zijn pijlen ook gericht op de triatlon. Zo heeft hij onder andere meegedaan aan de Challenge Almere-Amsterdam Long Distance European Championship. Dit leverde hem een 10e plaats op in het NK klassement. Het was voor hem 22 jaar geleden dat hij zijn laatste triatlon had gedaan. Ook wist hij in mei de in het noorden zeer aansprekende Lauwersmeermarathon op zijn naam te schrijven, waar hij na 36 kilometer de kop overnam van Gerard Vos en deze niet meer afstond….

Maarten Veninga (Delfzijl)
Maarten Veninga is een roeier van de door een verwoestende brand getroffen roeivereniging Neptunus uit Delfzijl. Veninga heeft het afgelopen jaar niet alleen vormbehoud getoond, maar ook laten zien dat hij sprongen kan maken. De Hel van het Noorden, De Tromp Boat Races in Hilversum, de internationale Vechtrace in Gramsbergen. Overal waar Veninga opdook, was eremetaal niet ver weg. Veninga timmert al jaren aan de weg en heeft er mede voor gezorgd dat men de naam Neptunus overal met respect uitspreekt.

Ivo Kroes (Holwierde)
Ivo kroes (16) is zwemmer bij Azuro en zwemt al enige tijd op de Nederlandse Junioren Jeugd Kampioenschappen. Zo won hij afgelopen zomer op de NJJK lange baan in Eindhoven twee keer goud en een keer brons op de 50, 100 en 200 meter schoolslag. Deze prestaties hebben ervoor gezorgd dat hij is opgenomen in het Olympisch regioteam waar hij elke week op vrijdag mag meetrainen om zijn doel voor de Olympische Spelen te kunnen bereiken. Het lukte hem niet om in een hogere leeftijdscategorie (jeugd 1-2) in de prijzen te vallen op de NJJK korte baan in Eindhoven. Wel werd hij verdiend vierde op de 200 meter schoolslag, negende op de 50 meter schoolslag en vijfde op de 100 meter schoolslag. Ivo Kroes wordt omschreven als een jongen met enorm veel talent.

 

WAARDERINGSPRIJS G-SPORT

Salima Rozema (Appingedam)
Salima Rozema werd afgelopen najaar door wethouder Lea van der Tuin van Appingedam in het zonnetje gezet vanwege haar eerste plaats op de 100 meter sprint tijdens het nationaal kampioenschap voor G-atleten. Daarnaast behaalde ze in Brussel twee Nederlandse records op de sprint en het verspringen. Bij de open NK para-atletiek in Nijmegen werd ze Nederlands kampioen op de 100 meter. Salima traint bij Team Muskita in Groningen onder leiding van Emiel Muskita. Ze heeft zich als doel gesteld het halen van de para-olympische spelen in Tokio.

G-voetballers Hogeland (Uithuizen)
G-Voetbal Hogeland, (voorheen G-voetbal Eemsmond) is een samenwerking van zeven amateurverenigingen in de huidige gemeente Het Hogeland. Het doel is om het G-voetbal in het krimpgebied te promoten. Op administratief gebied is de club gekoppeld aan voetbalclub Noordpool UFC uit Uithuizen. Iedereen met een beperking in de leeftijd van ±10 tot ±25 jaar mag langs komen om te kijken of hij/zij het leuk vindt. Er wordt elke woensdag tussen 18:00 en 19:00 uur getraind op de velden van Noordpool UFC. Er bestaat de mogelijkheid om eventueel, bij extreme weersomstandigheden, uit te wijken naar de nabijgelegen sporthal. Maar de huidige spelersgroep speelt het liefs gewoon in de buitenlucht. Eén van de hoogtepunten was het spelen tegen Kids United, in een voorwedstrijd van RWE Eemsmond-FC Groningen. Momenteel speelt het team in de hoogste klasse van Groningen, Drenthe en Friesland. Men is hier al 3 keer achter elkaar kampioen geworden. Het laatste kampioenschap dateert van december 2019.

 

Wilt u uw stem uitbrengen? Klik dan op onderstaande knop om naar het stemformulier te gaan….

7 Replies to "Nominaties Noord-Groninger Sportgala 2020"

 • comment-avatar
  Zwanny van den Berg januari 1, 2020 (22:57)

  Sportman Jan Venhuizen Wagenborgen

 • comment-avatar
  gRapHicWebDesign januari 2, 2020 (19:13)

  Het heeft geen zin om een paar keer achter elkaar te stemmen met hetzelfde ip-adres. Deze worden eruit gefilterd evenals de buitenlandse ip-adressen….. 🙂

 • comment-avatar
  anna januari 2, 2020 (19:13)

  selima rozema

 • comment-avatar
  Ina januari 2, 2020 (22:55)

  Selima Rozema

 • comment-avatar
  Pietsje Duinstra januari 3, 2020 (09:00)

  Selima Rozema

 • comment-avatar
  Louise zweep januari 3, 2020 (09:58)

  Salima rozema

 • comment-avatar
  Louise zweep januari 3, 2020 (09:59)

  Topper is ze…. en heel lief